28 Kasım 2019 05:55

Emsal karar: Mahkeme OHAL Komisyonunun ret kararını hukuka aykırı buldu

KHK'yle ihracı sonrası OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurusu reddedilen belediye çalışanı itirazda bulundu. Mahkeme, kararın “hukuka aykırı” olduğuna hükmederek, başvurucunun işe iadesine karar verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi’nde çalışırken, 22 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kamu görevinden ihraç edilen Neval Seval Kaval Adsan’ın, OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine itirazda bulunduğu Ankara 21. İdare Mahkemesi, somut bilgi ve belgelere dayanmayan tespitlerin “hukuka aykırı” olduğuna hükmetti.

İhraç edilmesi üzerine görevine yeniden geri dönmek için OHAL Komisyonu’na başvuruda bulunan Adsan’ın başvurusu Komisyon tarafından reddedildi.

Komisyon, ret gerekçesi olarak ise Adsan hakkında Diyarbakır Valiliği’nin örgütle bağlantısı ve ilişkisi olduğu yönündeki değerlendirmesi, beraat ettiği Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararının içeriğinde yer alan tespitler, hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ve 2007-2017 yılları arasında örgütün eylem ve etkinliklerine katıldığı yönündeki istihbari bilgileri gerekçe gösterdi.

Yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine Adsan, komisyon kararının iptali için Ankara 21. İdare Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Başvuruyu karara bağlayan mahkeme, emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Adsan’ın hakkında 2007 yılında Diyarbakır’da “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davada beraat ettiğini, ihraçları protesto etmek amacıyla düzenlenen gösteriye katıldığı gerekçesiyle hakkında açılan davanın ise halen devam ettiğini belirten mahkeme, somut bilgi ve belgelere dayanmayan tespitlerin ‘örgüt ile iltisak ve irtibatı olduğu’ şeklinde değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle OHAL Komisyonu’nun ret kararını “hukuka aykırı” buldu. 

Mahkeme kararında, “Bu durumda kamu görevine başlamadan önce hakkında terör suçlamasından beraat kararı verilmiş ve kamu görevinden çıkarıldıktan sonra katılmış olduğu izinsiz toplantı ve gösterinin ve somut bilgi ve belgelere dayanmayan diğer tespitlerin davacının terör örgütü ile iltisak ve irtibatı olduğu kapsamında değerlendirilemeyeceği sonuç ve kanaatine varıldığından, davacının kamu görevine iade talebiyle OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir” denildi. 

“İLİŞKİ OLMAMASINA RAĞMEN…”

Mahkemenin kararını değerlendiren Adsan'ın avukatı Osman Çelik, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ülkede OHAL kararı alındığını, bu karardan sonra ülkenin olağanüstü bir şekilde yönetildiğini hatırlattı. 

Av. Çelik, KHK ile kamuda çalışan birçok insanın işlerinden olduğunu ve bunların FETÖ ile alakası olmadığını, sadece muhaliflere yönelik olduğunu ifade ederek, Ankara’da oluşturulan OHAL Komisyonu’na yapılan başvuruların yüzde 1 veya 2 oranında kabul edildiğini söyledi. 

Müvekkilinin de OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurunun, “irtibatlı-iltisaklı” olduğu gerekçesiyle reddedildiği üzerinde duran Av. Çelik, belediyede teknik personel olarak çalışan müvekkilinin hiçbir siyasi faaliyetle ilişkisi olmamasına rağmen talebinin reddedildiğini kaydetti.

İŞE İADESİ BEKLENİYOR

Bunun üzerine Ankara 21'nci İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını söyleyen Çelik, "Yaklaşık 8-9 aylık bir süreden sonra İdare Mahkemesi talebimizi uygun görerek OHAL Komisyonunun kararını iptal etti. Bu karardan sonra biz de Kayapınar Belediyesi’ne işe iade başvurusunda bulunduk. Kayapınar Belediyesi ise bir aylık sürede müvekkilimin işe iadesine karar vermesi gerekiyor. Mahkeme kararı herkesi bağlar. Müvekkilimin 30 gün içerisinde işe iadesi yapılmazsa her türlü yasal yol işletilecektir" diye belirtti.

“İHRAÇ EDİLENLERİN HEPSİ İŞİNE DÖNMELİ”

Mahkeme tarafından verilen kararın ne kendisini ne de müvekkilini tatmin eden bir karar olmadığını sözlerine ekleyen Çelik, müvekkilinin pozisyonunda olan binlerce insanın olduğunu hatırlatarak, "Çoğu kişinin başvuruları İdare Mahkemeleri tarafından reddedildi. Yargı hükümetin elinde bir sopa gibi, insanları açlığa mahkum ederek bununla terbiye etmeleri bir zulümdür. KHK ile ihraç edilen tüm insanların işine dönmeleri ve ciddi hukuki bir çalışmanın yapılması gerekir" dedi.

“BU KARAR BİR İLK”

Diyarbakır özelinde daha önce KHK ile ihraç edilmiş memurlara dair mahkemenin böyle bir karar verdiğini duymadığını ifade eden Çelik, "Bu açıdan dosyamız bir ilktir. Mahkemenin verdiği karar sağlıklı bir karar. Adalete güvenin azaldığı ülkemizde böyle cesur hakimlerin olması en azından bir umut. Ülkede adaleti tekrar tesis etmenin yolu böyle cesur karar verebilecek hakimlerle mümkün olacaktır" dedi. (Diyarbakır/MA) (Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Morales, Interpol'ün hakkında çıkardığı mavi bültenle arama kararını eleştirdi

SONRAKİ HABER

200 yıllık Ermeni kilisesi belediyenin döktüğü çöp ve moloz yığınları arasında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...