27 Kasım 2019 10:18

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Suriye’de ‘Türkiye destekli gruplar’ infaz yapıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) isimli cihatçı grupların Suriye’de yargısız infaz yaptığını öne sürdü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) isimli, cihatçı gruplardan meydana gelen oluşumun, Suriye’nin kuzeydoğusundaki “Güvenli bölge”de sivillere yönelik yargısız infazlar yaptığını öne sürdü.

Euronews’un aktardığına göre, HRW’nin yayımladığı raporda, SMO çatısı altında faaliyet gösteren fraksiyonlar yargısız infaz yapmak ve Türkiye’nin düzenlediği operasyonların ardından Kürt ailelerin yeniden evlerine dönüşüne engel olmakla suçlanıyor. Raporda, “SMO bu ailelerin mülklerini yağmaladı ve hukuksuz olarak müsadere veya işgal etti” ifadesi yer aldı.

TÜRKİYE YÖNETİMİNE ÇAĞRI YAPILDI

Türkiye’ye yönelik çağrıda bulunulan İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporunda, şöyle denildi:

“Türkiye, fiilen kontrolü altında bulunan bölgelerde yaşanan ve birçok hadisede savaş suçu olma potansiyeli taşıyan insan hakları ihlallerini soruşturmalı, Suriye Milli Ordusuna bağlı güçlere, bu ihlallere son vermeleri için baskı uygulamalı ve ihlallerin sorumlularından hesap sorulmasını temin etmelidir”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson da, rapora ilişkin açıklamasında, “İnsanların infaz edilmesi, mülklerinin yağmalanması ve yerlerinden olmuş kişilerin evlerine geri dönmelerinin engellenmesi, Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ önerisinin neden güvenli olmayacağının kanıtıdır” ifadelerini kullandı. Ayrıca Whitson, “Türkiye’nin düzenlediği askeri harekatın güvenli bir bölge oluşturacağına ilişkin açıklamalarının tam aksine, söz konusu bölgeyi yönetmek için kullandığı grupların bizzat kendileri, sivillere yönelik hak ihlalleri ve etnik ayırımcılık yapıyorlar” iddiasında bulundu.

“ÇATIŞMANIN TÜM TARAFLARI SORUMLUDUR”

Operasyon nedeniyle 200 bin kişinin evlerinden ayrıldığı ancak bunlardan 100 bininin geri döndüğü belirtilen İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporunda şöyle denildi: “Çatışmanın tüm tarafları, kendi mensupları tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçlarını soruşturmakla ve sorumluları en uygun şekilde cezalandırmakla yükümlüdür. Astlarının işlediği savaş suçlarından haberdar olan veya olması gereken ancak bu suçların işlenmesini engellemek veya işlenmiş suçlarla ilgili hukuki işlem başlatmak amacıyla harekete geçmeyen askeri yetkililer de ceza hukuku açısından sorumlu tutulabilir. Bu bölgelerdeki mevcut yetkililer, geri dönmek isteyen insanların güvenliklerini ve insanların geri dönme haklarını kullanmalarının etnik kökenleri veya kimlikleri yüzünden engellenmemesini temin etmelidirler. Türkiye hükümeti de Suriye Milli Ordusunun bu ihlallerden sorumlu fraksiyonlarına askeri yardımı kesmelidir.

Raporda, örgütün Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson’ın “Türkiye, silahlandırdığı fraksiyonların gösterdiği menfur davranışlara göz yumuyor. Bu bölgeler Türkiye’nin kontrolü altında kaldığı sürece, bu ihlalleri soruşturmak ve onları sonlandırmak, Türkiye’nin sorumluluğundadır” sözlerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gaziemir Belediyesi işçileri: Hodri meydan, sandık kuralım o zaman

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu'dan S-400 açıklaması: Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...