21 Kasım 2019 10:02
Son Güncellenme Tarihi: 21 Kasım 2019 10:24

Şebnem Korur Fincancı'nın yargılandığı dava 17 Mart 2020'ye ertelendi

Yazarlarımızdan Şebnem Korur Fincancı'nın Gezi döneminde attığı tweet nedeniyle cumhurbaşkanına hakaretle suçlandığı dava ertelendi.

Fotoğraf: twitter.com/SKorurFincanci

Paylaş

Evrensel yazarlarından Adli Tıp Uzmanı ve İnsan Hakları Savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın Gezi direnişi döneminde attığı bir tweet gerekçe gösterilerek dönemin başbakanı Erdoğan’a hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın 3. duruşması görüldü. Anadolu 42. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Fincancı, "Kamu görevlilerine hakaret değil işkenceyi ifşa ettim" dedi.

Davanın 3'üncü duruşmasında Şebnem Korur Fincancı, avukatı Oya Meriç Eyüboğlu ve Erdoğan’ın avukatı Gökhan Arslanoğlu hazır bulundu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Fincancı, tweeti paylaştığı dönem Erdoğan’ın başbakan olduğunu ve kolluk güçlerinin saldırılarından sonra "Polisimiz destan yazdı", "Emri ben verdim" şeklindeki açıklamalarını hatırlattı.

"YAŞANANLAR KATLİAMDI"

Topçu Kışlası kararı üzerine gençlerin Gezi Parkı’nda nöbet tutmaya başladığını ifade eden Fincancı, "İlk saldırı çadırların yakılması şeklindeydi. Kolluk kuvvetleri plastik mermi, biber gazı kullanarak doğrudan vatandaşları hedef aldılar. Bu süreçte 10 bin üzerinde kişi yaralandı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı başvurularına göre 13 kişi göz veya görme kaybı yaşadı, 8 kişi de hayatını kaybetti. Tweeti attığım gece hekim olarak Gezi Parkı’nda bulunan revirde nöbetçiydim. Polisler revire yönelik yoğun şekilde göz yaşartıcı kimyasal kullandı ve revirdeki yaralıları taşımak zorunda kaldık.  Aynı gün başbakan Sincan’da yaptığı konuşmada emri kendisinin verdiğini söyledi. Bu açıklamalar üzerine hem orada yaşananlara tanıklık etmiş hem de bir insan hakları mücadelecisi olarak yapılanları katliam olarak tanımlama zorunluluğu duydum" dedi.

BERAATINI TALEP ETTİ

Polis şiddetinin işkence düzeyine ulaştığını söyleyen Fincancı, "Bu konuda uluslararası insan hakları örgütlerinin hazırladığı raporlar da var. Kamu görevlilerine hakaret değil işkenceyi ifşa ettim. Suçlamayı kabul etmiyorum ve beraatımı talep ediyorum" diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Avukat Oya Meriç Eyüboğlu da "Müvekkilimin beyanlarına katılıyorum. Olan bir şeyi söylemiştir. Zaten mevcut hükümetin yetkilileri de o dönemde yaşananları eleştirmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı avukatı Gökhan Arslanoğlu da şikayetlerinin devam ettiğini belirterek Fincancı’nın cezalandırılmasını talep etti.

Savunmaların ardından mahkeme, avukatların savunma için süre talebini değerlendirerek duruşmayı 17 Mart 2020 tarihine ertelendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TGS: Hürriyet’te yetki aldığımız halde belge verilmedi, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz 

SONRAKİ HABER

Rabia Naz Vatan'ın ölümünün araştırılması komisyonu toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...