05 Kasım 2019 12:20

Eskişehir’de kadınlara hakları anlatıldı: Şiddete karşı sessiz kalmayacağız

Eskişehir’de KESK, DİSK, TMMOB ve TTB; 25 Kasım öncesi kadınlarla bir araya gelerek haklarına dair bilgilendirme yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde Odunpazarı Belediyesine bağlı halk merkezlerinde kadınlarla bir araya geldi. Gerçekleştirilen seminerlerde şiddet ve türleri, kaldırılmak istenen İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun maddesi ve şiddete uğrayan kadınların ne yapması gerektiğine kadar birçok konu konuşuldu. Seminerler kasım ayı boyunca devam edecek.

Odunpazarı Belediyesi, demokratik kitle örgütleriyle birlikte kadınlara haklarını anlatıyor. Orhangazi Halk Merkezinde gerçekleştirilen seminere Av. Neriman Ersin, Karapınar Halk Merkezine de Av. Heval Yıldız Karasu konuşmacı olarak katıldı. Kadınlara kaldırılmak istenen 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun maddesini ve İstanbul Sözleşmesi’ni anlatan avukatlar, kadınların her ikisinin de kaldırılmaması için bir araya gelerek mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Avukatlar, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, İstanbul Sözleşmesi’nin devletlere kadınları her türlü şiddete karşı korumak bakımından yükümlülükler yüklediğini belirtti. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ ANLATTILAR

Karasu ve Ersin, “Bu sözleşme devletlere şiddet eşitsizlikten doğar, eşitsizliği beslersen şiddeti de beslersin. Şiddet toplumsal bir sorundur, toplumsal dönüşümle çözülür. Şiddetle mücadele için bütünlüklü bir sistem kur. Gelenek, töre, din ya da ‘namus’ gibi şeyleri şiddetin gerekçesi olarak görme. Herhangi bir şiddet karşısında müracaatta bulunan kadının işlemler sırasında karşısına çıkan polisinden savcısına, hakimine kadar uzanan tim aşamalardaki kadrolarının şiddetin önlenmesi ve tespit edilmesi, kadın erkek eşitliği gibi konularda eğitilmesini sağla, diyor” dedi.

ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN...

6284 sayılı Kanun maddesinin şiddete karşı kadınları, çocukları, aile bireylerini korumak ve şiddeti önlemek için olduğunu vurgulayan Karasu ve Ersin, “Bu kanun kapsamında şiddete uğramanız halinde kendiniz ve çocuklarınız için sığınmaevine yerleştirme talep edebilirsiniz. Hayati tehlikeniz olduğunu düşünüyorsanız geçici koruma talep edebilirsiniz, şiddet uygulayanın evinize, iş yerinize gelişi engellenebilir; size telefon, mail veya sosyal medya aracılığıyla ulaşması engellenebilir. İş yerinizin değiştirilmesi, adresinizin saklanması, kimlik bilgilerinizin değiştirilmesi, geçici tedbir ve velayet nafakası ödenmesinin sağlanması, sigortanız yoksa prim borcunuz varsa dahi koruma kararınız oldukça sağlık hizmetlerinden sigorta kapsamında yararlanabilirsiniz” diye konuştu.

‘ŞİDDETE KARŞI YAN YANA DURMALIYIZ’

Yasa ve sözleşmelerin kadınların korunması konusunda tek başına yeterli olmadığının altını çizen Ersin ve Karasu, kadın dayanışmasının ilmek ilmek örülmesi gerektiğini vurguladı. Kadınlar bir araya gelmedikçe şiddetsiz daha güzel bir dünyada yaşama talebinin hayat bulmadığına dikkat çeken Ersin ve Karasu, “Gücümüzü birbirimizden alarak, yan yana gelerek, şiddete karşı sessiz kalmayacağız” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Bir bakanın uluslararası ahlak dışı olaylara karıştığı haberleri var

SONRAKİ HABER

Eğitimciler 23 Kasım’da Ankara’da miting düzenleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...