22 Ekim 2019 12:21

Gönül Çalışkan davası 24 Ekim’de yeniden görülecek

Kendisinden boşanmak isteyen Gönül Çalışkan’ı benzinle yakıp öldürmeye çalışan Salih Çalışkan, ‘planlı değildi’ diyerek cezasında indirim istiyor. Çalışkan’ın davası 24 Ekim'de yeniden görülecek.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Sevda KARACA
İstanbul

2014 yılında İstanbul Tuzla’da boşanmak istediği kocası tarafından üzerine benzin dökülerek yakılan Gönül Çalışkan’ın davasında verilen 20 yıllık ceza Yargıtay kararıyla bozuldu. 24 Ekim’de yeniden görülecek dava için “Cezadan değil 4 yıl, 1 saat bile düşülmesini istemiyorum” diyen Gönül Çalışkan, tüm kadınları karar duruşmasında dayanışmaya çağırıyor.

Gönül Çalışkan 4 Nisan 2014’te sabah saat 6:30’da işe giderken, yol üstünde pusu kuran eski eşi tarafından sokak ortasında üzerine benzin dökülerek yakıldı. Uzun süre ağır bir tedavi geçiren Gönül Çalışkan yanıklar nedeniyle engelli kaldı. Tedavi sürecinde dahi tek bir duruşmayı bile kaçırmayan Gönül Çalışkan, dava sonunda verilen 20 yıllık cezanın Yargıtay tarafından “tasarlamanın koşulları oluşmadığı” gerekçesiyle bozulmasına ve cezanın düşürülmek istenmesine tepkili.

ADALETSİZ BİR KARARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN DAYANIŞMAYA

Yeniden görülmeye başlanan davanın 18 Ekim Cuma günü görülen ilk duruşmasının ardından buluştuğumuz Gönül Çalışkan yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: 

“Aylarca şiddet gördüm. Boşanmak istedim. Bana ‘Seni doğduğum gün öldüreceğim’ diyordu. Gerçekten de doğumgünü olan 4 Nisan günü, 2014’te ben sabah 6:30’da işe gitmek için evden çıktığımda üzerime iki şişe benzin dökerek öldürmeye çalıştı beni. Çevredeki insanların müdahalesiyle kurtuldum. Olay sonrası çok ağır tedaviler gördüm, engelli kaldım. Aylarca çalışamadım. Buna rağmen toparlanmak için elimden gelen her şeyi yaptım. Dava süresince tek bir duruşmayı bile kaçırmadım, yaralarımla gittim mahkemeye. Kadınlar, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği bana güç verdi, her an yanımda oldular. Planlı olduğu çok açık olduğu halde mahkeme ‘iyi hal indirimi’ yaparak, 16 yıl 8 ay ceza verdi. Ben daha sonra TV kanallarına çıkarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yanımda olmadığını anlattım. Bu beyanım üzerine ASPB de davaya müdahil oldu, bu indirimli ceza kararı Yargıtay’da bozuldu, ceza 20 yıla çıktı. Şimdi de karşı tarafın Yargıtay’a başvurusu üzerine dava yeniden görülüyor. Yargıtay, bu 20 yıllık cezayı ‘tasarlamanın koşulları yok’ diyerek bozdu. Yani cezanın yine indirilmesi isteniyor. Cezadan değil 4 yıl, 1 saat bile düşülmesini istemiyorum. 18 Ekim Cuma günü duruşmamız vardı, karşı tarafın avukatı istifa ettiği için karar duruşması 24 Ekim’e ertelendi. Tüm kadınları o gün benimle dayanışmak için, adaletsiz bir kararın önüne geçmek için Kartal Adliyesine bekliyorum.”

Gönül Çalışkan olayın yaşandığı günden bugüne kendisine yeni bir hayat kurmak için mücadelesini bırakmadı. Okulunu bitirdi ve uluslararası aşçılık sertifikaları aldı. “Sakat kaldım, işsiz kaldım ama mücadeleyi bırakmadım. Kendi emeğimle 3 kızımı büyütüyorum, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ile birlikte kadınlarla birlikte kadınlara yapılan haksızlıklara karşı çıkıyorum. Kadınların dayanışmasının çok önemli olduğunu biliyorum” diyor.

"CEZA İNDİRİMİ DEMEK, KATİLLERE ‘İSTEDİĞİNİZ EZİYETİ YAPABİLİRSİNİZ’ DEMEK"

Olayın yaşandığı ilk günden beri Gönül Çalışkan’la dayanışma içinde olan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin başkanı Adile Doğan, “Adaletsiz yargı kararlarına bir yenisi daha eklenmesin diye 24 Ekim’de Kartal Adliyesinde olacağız” dedi. “Gönül, yaralarını kadın dayanışmasıyla iyileştirmeye çalışan bir kadın. Adaletsiz yargı pratiklerinin Gönül’e ve Gönül gibi onlarca kadına korku ve kaygı vermesine izin vermeyelim. Ceza indirimi demek katillere, katil adaylarına ‘buyrun, kadınlara istediğiniz eziyeti yapın, biz sizi kollarız’ demek. Her gün onlarca kadının vahşi şekillerde canına kast edilen bir ülkede devlet mekanizmalarının yapması gereken katillere cesaret vermek değil, en ağır cezaları vererek kadınları koruduğunu göstermektir” diyen Adile Doğan “Tüm kadın örgütlerini de gerçek adalet için 24 Ekim’de Gönül’ün davasına sahip çıkmaya çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

Dava 24 Ekim Perşembe günü saat 14.30’da Kartal’daki Anadolu Adliyesi 1. Ağır Cez Mahkemesinde görülecek. (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

Kayyum atamalarına tepki: Seçilmişleri serbest bırakın, görevlerine iade edin

SONRAKİ HABER

HDP Sakarya İl Başkanı Nahide Doğan serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...