17 Ekim 2019 12:21
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ekim 2019 04:18

Erdoğan-Pence görüşmesi: ABD "ateşkes"; Türkiye "operasyona ara verdik" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence görüşmesinde ateşkes kararı alındı. Suriye operasyonuna 120 saat ara verilecek ve YPG'nin çekilmesiyle operasyon tamamen sonlandırılacak.

Mike Pence ve Recep Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayında Suriye operasyonuna ilişkin ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüştü. Saat 14.30'da başlaması planlanan ancak daha sonra 15.00'e ertelenen görüşme, 15.42'de başladı. Erdoğan'ın Pence ile görüşmesi, yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Erdoğan ile Pence'in ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Twitter'dan mesaj paylaşan ABD Başkanı Donald Trump, Erdoğan'a teşekkür ederek, "Türkiye'den güzel haberler var, milyonlarca hayat kurtarılacak" dedi. Trump'ın paylaşımının hemen ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence kameraların karşısına geçerek ateşkes kararını duyurdu.

"TÜRKİYE HAREKATI DURDURACAK, YPG BÖLGEDEN ÇEKİLECEK"

"Türk tarafı, Barış Pınarı Harekatını durduracak ve 120 saat içerisinde YPG güvenli bölgeden çıkacak" dedi. Pence, TSK'nin de tüm harekatlarını durduracağını ifade etti. Pence'in açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

"Barış Pınarı operasyonuna 120 saat boyunca ara verilecek. Suriye’nin kuzeyinden çekilmeleri için temas halindeyiz. YPG güvenli alandan çekilecektir. Türkiye'nin 20 millik alandan çekilmesini sağlayacak.

"KOBANİ'YE HAREKAT YAPILMAYACAK"

Kobani'ye bir harekat yapılmayacak. ABD ve Türkiye ortak bir şekilde güvenli bölgenin güvenli geleceği olması için birlikte çalışmaya söz verdi.

Bugünkü anlaşmaya ek olarak Türkiye ve ABD Kuzey doğu Suriye'de IŞİD'in faaliyetlerini durdurmaya karar verdi. Tutuklama tesislerine dair bir anlaşma ve daha önce IŞİD'in kontrolündeki bölgelere dair anlaşmalar var. Ayrıca kırılgan insan hakları ve dini ve etnik toplulukların haklarının korunması noktasında karar alındı.

ABD, YPG'nin Güvenli Bölge'den çekilmesini sağlayacak. Bu olay tamamlandıktan sonra Türkiye bölgeden çekileceği konusunda anlaşmıştır. ABD, Türkiye ile birlikte çalışacak. Barış ve istikrarın sağlanması için birlikte çalışacağız.

Görüşmelerde yer alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise "Tüm dünyadaki liderlerde bunu dile getiriyor. Bu ateşkes ile daha güvenli bir ortam ortaya çıkaracaktır" dedi.

Daha sonra soruları yanıtlayan Pence, "Bu anlaşmaya baktığınızda Türkiye ve ABD'nin bu etkilenen bölgede korunmaya dair hükümleri var. Türkiye ile olan tahahüddümüz içinde YPG üyeleri ile çalışacağımız hususu var. 120 saat içinde geri çekilme gerçekleşecek. Geri çekilme noktasında aşağı yukarı sınırın 120 mil güneyi. Türkiye bu noktada ateşkes uygulayacak ve düzenli çekilmenin sağlanması gerçekleşecek" dedi.

ATEŞKES KARŞILIĞINDA YENİ YAPTIRIMLAR UYGULANMAYACAK

Pence, "ABD-Türkiye ilişkisi nasıl onarılacak?" sorusuna, "Tabii ki ABD yeni yaptırımlar uygulamayacak. Daimi bir ateşkes ilan edildiğinde Başkan Trump ekonomik yaptırımları kaldıracağını belirtti. Trump, Türkiye'nin operasyonuna karşı olduğunu birçok kez ifade etti. Başkan Trump'ın açık sözlülüğü ve Erdoğan ile ilişkilerinin bütünlüğü bu anlaşmayı mümkün kılmıştır. Birlikte çalışacağız. Ekibimiz YPG bölgesinde YPG'nin çekilmesi için çalışmaları başladık. 20 millik bir bölgede çekilme faaliyetlerini yürüteceğiz" yanıtını verdi.

Pence, "Güvenli bölgedeki azınlıklar konusunda ne diyeceksiniz?" sorusuna ise "Sınır bölgesinde yaşanan şiddet konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Azınlıkların güvenli bir şekilde yaşaması için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Dünyanın dört bir yanındaki Hristiyan liderler de benzer endişeleri dile getirdiler. Ama yapılan ateşkes azınlıkların korunması için önemli bir adım olacaktır. Erdoğan ve kendi ekibinin bu konudaki her türlü suçlamayı soruşturacağından şüphemiz yok" yanıtını verdi.

ÇAVUŞOĞLU: ATEŞKES YOK, OPERASYONA ARA VERDİK

Pence ve Pompeo'nun açıklamasının ardından bu kez Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilerin karşısına geçerek açıklama yaptı. Çavuşoğlu'nun açıklamasından öne çıkan bölümler şunlar:

"Bugünkü müzakerelerde istediklerimizi aldık. Güvenli bölgenin kontrolünün TSK tarafından yapılması konusunda tam mutabakat sağlandı. ABD harekatımızın meşruiyetini kabul etmiş oldu. YPG’nin silahlarının toplanması tahkimatlarının imhasında mutabakat sağladık. PKK/YPG’nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çıkması için Barış Pınarı Operasyonu’na ara vereceğiz. Durdurma değil, ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes ancak iki meşru taraf arasında yapılır.

"YPG BÖLGEDEN ÇEKİLDİKTEN SONRA OPERASYONU DURDURABİLİRİZ"

120 saat içerisinde YPG'nin bölgeden çıkması için operasyona ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Terör unsurları güvenli bölgeden tamamen çıktıktan sonra operasyonu durdurabiliriz. Ara verdiğimizde ABD de yaptırım girişimlerini durduracak. 120 saat içerisinde YPG unsurları çıktıktan sonra biz operasyonu durdurabiliriz. Operasyon durunca da yaptırımlar kaldırılacak. Bu sonuca Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşu sonucu ulaştık. Fırat'ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız.

"BÖLGELERİN BİR KISMINI RUSYA İLE GÖRÜŞÜYORUZ"

(Pence 20 mil dedi, bu güvenli bölge alanı 444 km’ye çıkacak mı?) Bu bölgeden ABD askerleri çekiliyor. Bu bölgelerin bir kısmında rejim var. Dün de bazı bölgelere rejim ve Rusya unsurları girdi. Dün Cumhurbaşkanı’mız Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleşti. Bu bölgeler dahil bu konuları konuşmak için sayın Cumhurbaşkanımızı Soçi’ye davet etti.

Bizim amacımız 32 km derinlikte, Fırat’ın doğusunda ve Irak sınırında 444 km boyunca hiçbir teröristin kalmaması. Bu bizim güvenliğimiz için önemli. Bu bölgelere bizdeki ve Suriye içindeki yerinden edilmiş insanların dönmesi de söz konusu. Bunun güvenlik boyu var ama insani boyutu da var. 32 km derinlikte bir güvenli bölge. Bunun bir kısmını Amerika ile bir kısmını Rusya ile görüşüyoruz.

"ORTAK AÇIKLAMANIN UNSURLARI BAŞARILI ŞEKİLDE GERÇEKLEŞİRSE ZİYARET DE GERÇEKLEŞİR"

(YPG çekilmesi ile silahları bırakacak mı? Erdoğan 13 Kasım’da Washington’da olacak mı?) Birazdan size ortak açıklamayı dağıtacağız. Sadece YPG’lilerin çekilmesi değil, ellerindeki silahların alınması, mevzilerin kullanılmaz hale getirilmesi, tahimatların yıkılması gibi detaylar var.

Trump davet etti. Gördük ki davet hala geçerli. Önümüzdeki süreçte inşallah bu ortak açıklamanın içinde yer alan unsurlar başarılı bir şekilde uygulanır, adımlar atılır ve bu ziyaret de başarılı bir şekilde gerçekleşir.

"YAPTIRIMLARIN BİR ÖNEMİ YOK"

(Yaptırımlar nasıl kaldırılacak?) Bu yaptırımların fiiliyatta bir önemi yok. Daha önce bakanlarımıza karşı böyle bir yaptırım olmuştu biz de karşılık verdik kaldırıldı. 120 saatlik süre var. Bu sürede teröristler tamamen buradan çekilir ve bu şartlar yerine gelirse biz de harekatı durduracağız. Harekat durduğunda bu yaptırımlar da kaldırılacak.

(Suriyeli sığınmacılar konusunda takvim nedir? Ne zaman tam olarak Suriye’ye dönecekler?) Önce buralar güvenli hale gelmeli, sonra bu insanların gönüllü olarak dönmesi. Dönebilecek unsurların hazırlanması gerekiyor. Konutların, altyapı hizmetleri, su, elektrik, eğitim gibi alanların oluşması lazım. Bunlar aşama aşama gerçekleşecek. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’ndan sonra PKK ve DAEŞ’ten temizlediğimiz bölgelere aşama aşama döndüler. Buralara ilk etapta 1 milyon, sonraki aşamada 2 milyon insanın dönmesi, bu süreçte bizim onlara destek vermemiz temennimiz.

Bazı ülkeler geri dönme sürecine yardım etmeyeceklerini söylemişti. Cumhurbaşkanı cevabını verdi, 'Bunların dönmesine yardım etmek istemiyorsanız, o zaman bunlara bakarsınız' dedi. Herkesin bu insanların en temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yardım etmesi gerekiyor.

(Sanki toplantı biraz gergin başladı. Gergin başladı mutlu bitti diyebilir miyiz?) Her siyasetçinin bir mizacı var. Pence’in mizacı biraz fazla ciddi duruyor. O nedenle bir siyasi liderin mizacıyla ilgili yorum yapmam. Ama her şey açık açık konuşularak başlandı. Cumhurbaşkanımız her şeyi netlikle konuştu. Bu belge üzerindeki maddeleri de hem Pompeo hem de diğer insanlarla yaptık. Sonraki toplantıda hazırlanan videoları izlediler. DAEŞ’le, YPG/PKK ile mücadelemiz onlara gösterildi. Bu çalışmalar sürecinde bu kadar saat nasıl geçti farkına varmadık ama böyle bir netice aldık.

"KOBANİ İÇİN GİRMEYECEĞİZ GİBİ BİR İFADEMİZ OLMADI"

(Menbiç ve Kobani konusunda ABD ile tam olarak ne konuşuldu? Rusya ya da rejimin girip girmemesi konusunda garanti verildi mi?) Ruslarla değişik noktalarda anlaşsak da anlaşmasak da çalışıyoruz. İdlib’de, Soçi’de Astana sürecinde. Ama Kobane meselesini de gündeme biz getirdik. Pence’in söylediği gibi biz oraya girmeyeceğiz diye bir şey konuşulmadı. Orada Ruslar var siz onlarla konuşursanız dendi. Yoksa girmeyeceğiz diye bir ifademiz olmadı.

(Mektup ve üslübuyla ilgili ne demek istersiniz?) Trump'ın tweetleri artık kimseyi şaşırtmıyor. Aynı konuda kısa süre içinde tweetler atması Amerikalıların da ilgisini çekiyor. Mektup konusuyla ilgili, biz harekatı 9'unda başlattık. Biz zaten cevabımızı sahada verdik. Zaten bizim herhangi bir teröristle müzakereye giremeyeceğimizi sayın Cumhurbaşkanımız Trump'a söylemiştir. Bu teröristlerle Trump'ın muhatap olmasının da doğru olmadığını Cumhurbaşkanımız söyledi. Böyle bir arabuluculuğun doğru olmadığını, yakışmadığını söyledi. Üslup konusunda da zaten Amerikalılar cevap veriyor. Böyle bir seviyesizlik olduğunda... Türkiye ciddi bir ülkedir. Cumhurbaşkanımız bu seviyeye hiçbir zaman inmemiştir, inmez. Seviye ile ilgili en iyi cevabı Amerikan halkı verdi.

(Sahada gözlem olacak mı?) Ara vermek demek bizim güçlerimizin çekilmesi demek değil. Biz orada olacağız, gerek mevcudiyetimiz gerek istihbari kaynaklarımızla birlikte ne yapıldığını, ne yapılmadığını takip edeceğiz. Geçmişte tecrübelerimiz var. Münbiç var, güvenli bölge çalışması var. Biz bu 5 günlük süreçte atılan her adımı biz görmüş olacağız.

TRUMP: ANLAŞMA İÇİN SERT BİR AŞK GEREKLİYDİ

Anlaşmaya ilişkin Twitter hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulunan ABD Başkanı Donald Trump, "Türkiye'den çok güzel haberler var. Teşekkürler Recep Tayyip Erdoğan. Milyonlarca insanın hayatı kurtulacak. Bu anlaşma 3 gün önce yapılamazdı. Bunu yapabilmemiz için 'sert' bir aşk gerekliydi. Herkes için harika oldu. Hepsiyle gurur duyuyorum. Bu, uygarlık için harika bir gün. Gerekli ancak biraz sıra dışı bir yolu izlememe bağlı kaldığı için ABD ile gurur duyuyorum. İnsanlar uzun süredir bu 'Anlaşma'yı yapmaya çalışıyordu. Milyonlarca hayat kurtulacak. Herkesi tebrik ederim!" dedi.

TRUMP, ERDOĞAN'A YANIT VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD Başkanı Donald Trump'a cevaben, "Sayın Başkan, insanlığın baş düşmanı terörizmi yendiğimizde daha fazla can kurtarılacak. Bu ortak çabanın bölgemizde barışı ve istikrarı destekleyeceğinden eminim." paylaşımında bulundu.

SALİH MÜSLİM: ANLAŞMAYI GÖRDÜKTEN SONRA TUTUM BELİRLEYECEĞİZ

PYD Eş Sözcüsü Salih Müslim, ABD ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya ilişkin konuştu.

ABD ve Türkiye arasında Suriye operasyonuna yönelik görüşmeler ardından yapılan ateşkes açıklamalarına ilişkin PYD Eş Sözcüsü Salih Müslim açıklama yaptı. Müslim, “Anlaşmanın içeriğini gördükten sonra tutum belirleyeceğiz” dedi.

Ateşkes açıklamalarına ilişkin bir televizyon programına konuşan Müslim, “Varılan anlaşmanın maddelerini henüz görmedik. Yönetimimiz ve askeri güçlerimiz var. Tutumumuz anlaşma maddelerini gördükten sonra belli olacaktır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil: Kaçak ocaklar patlatılarak değil istihdamla biter

SONRAKİ HABER

Gazeteci Çiğdem Toker'e açılan 1.5 milyon TL'lik dava düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...