15 Eylül 2019 06:10

ABD’den İran’a karşı yeni hamle: Gerekçe petrol tesislerine saldırı

Suudi Arabistan’da devlet petrol şirketi Aramco’ya ait iki büyük tesise cumartesi günü İHA’larla düzenlenen saldırılar nedeniyle ABD yönetimi İran’ı suçladı.

Görseller: Pixabay, düzenleme: Evrensel

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıyı “dünya enerji arzına yönelik eşi görülmemiş bir saldırı” olarak tanımladı. “Tüm tansiyonu azaltma çağrıları arasında İran şimdi dünyanın enerji arzına eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Saldırıların Yemen’den geldiğine dair bir kanıt yok” diyen Pompeo,tüm ülkelere, “İran’ı kınama” çağrısı yaptı. İran, kendilerine yönelik gelecekte yapılabilecek hamlelerin “alt yapısının hazırlandığı” açıklaması yaparken Suudi Arabistan ise petrol üretimini durdurdu.

Saldırıların ABD Lideri Trump’ın İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşebileceğini söylemesinin ardından gelmesi dikkat çekiyor. Trump’ın, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’u geçtiğimiz hafta görevden almasının nedenlerinden biri olarak da İran’a yönelik “şahin” tutumu gösteriliyordu.

SALDIRIYI HUSİLER ÜSTLENDİ

Cumartesi günü gerçekleşen saldırıları ise Yemen’deki Husi hareketi üstlenmişti. Lübnan merkezli Al-Masirah televizyonuna konuşan Husi sözcüsü saldırılarda 10 insansız hava aracının kullanıldığını belirtti ve gelecekte yeni saldırılar düzenleyebilecekleri tehdidinde bulundu.

Saldırıya uğrayan bölgelerden biri Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco’nun Abqaiq’de bulunan en büyük petrol işleme tesisi, diğeri ise ülkenin ikinci büyük petrol sahası olan Khurais’ti.

Abqaiq’teki tesiste kükürtlü ham petrol işlenip petrole dönüştürülüyor. Burada günde yaklaşık 7 milyon varil ham petrol üretiliyor. Aramco bu tesisin dünyanın en büyük “ham petrol stabilizasyon tesisi” olduğunu belirtiyor. Devlet medyası iki bölgedeki yangınların da kontrol altına alındığını açıkladı.

Suudi Arabistan dünya ham petrolünün yüzde 10’unu üretiyor.

Yemen’de hükümete karşı ayaklanan Şii Husi hareketine karşı Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon mart 2015’ten bu yana ülkeye hava saldırıları düzenliyor. Bu saldırılarda binlerce Yemenli sivil öldürülürken ülkede açlık ve salgın hastalıklar da can almaya başladı. BM, ülkede insani bir kriz yaşandığı uyarısı yapmıştı.

ABD’Lİ SENATÖRDEN İRAN’A SALDIRI AÇIKLAMASI

Öte yandan ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Tahran’ın ‘provokasyonlarına devam etmesi’ halinde İran’ın petrol rafinerilerine yönelik saldırı gerçekleştirme seçeneğinin masaya yatırılmasını önerdi. Dışişleri Bakanı Pompeo’nun önceki gece Suudi Aramco’nun petrol rafinerilerine yönelik saldırılar nedeniyle İran’ı suçlamasının ardından Senatör Graham, Tahran’ın “provokasyonlarına devam etmesi” halinde İran’ın petrol rafinerilerine yönelik saldırı gerçekleştirme seçeneğinin masaya yatırılmasını önerdi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade ise ABD’nin iki üssünün ve Ortadoğu’da bulunan bir askeri gemisinin İranlı askerlerin hedefinde olduğu ve askeri eylemler halinde vurulacağı konusunda uyardı.

İRAN: ZEMİN HAZIRLANIYOR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine düzenlenen saldırıyla ilgili İran’ı suçlayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’a tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Musevi, Suudi Arabistan’ın 5 yıldır Yemen’e yönelik savaş başlattığını ve ‘Yemenlilerin de saldırılara karşı koyduğunu’ söyledi. Musevi, “Bu tür beyanatlar; istihbarat örgütlerinin bir ülkenin imajını bozmak ve gelecekte atacakları adımlar için zemin hazırlamak amacıyla uyguladığı planlara benzemektedir” ifadesini kullandı.

Musevi, “Uluslararası ilişkilerde ‘düşmanlık’ inandırıcı ve mantıklı bir çerçeveye sahiptir. Amerikalılar böyle bir ilkeye de uymaktan uzaktır” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Frankfurt'ta 25 bin kişi otomobil fuarını protesto etti

SONRAKİ HABER

Çeltik üreticisi dertli: Ürünü maliyetine satamıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...