28 Ağustos 2019 13:08

Kocaelililer kayyum atamalarına tepkili: Halkın kararına saygı duymuyorlar

Kocaeli'de kayyum atamalarını konuştuğumuz yurttaşlar, yaşananlara tepki gösteriyor ve “Halkın kararına saygı duymuyorlar” diyor.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Kübra LAZ
Kocaeli

Kocaeli’de çeşitli iş kollarında çalışan işçilerle ve Derince ilçesinde bulunan Çenedağ Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlarla Van, Mardin ve Diyarbakır’a kayyum atanmasını sorduk. Yurttaşların çoğu kayyum atamalarını haksızlık olarak değerlendirirken, “Halkın kararına saygı duymuyorlar” diyor.

İlk olarak mahallenin kahvesinde Davut Yılmaz ile görüşüyoruz. Ülkenin tek adam sistemiyle yönetildiğine vurgu yapan Yılmaz, “Bir ülke bu şekilde yönetilemez. Halkın iradesine saygısızlık yaptılar. Sonuçta 5 ay önce seçime giderken YSK bunları araştırıyor. Buna rağmen kayyum atanabilir. Bence kaybettikleri büyükşehirlerin hıncını buralardan çıkarıyorlar. Oralarda rantları kesilince diğer illere saldırmaya başladılar. Asıl mesele kendi cepleri diye düşünüyorum” dedi. Yapılanları zulüm olarak nitelendiren ve bunun son bulacağını söyleyen Yılmaz, “Büyük illerde seçim dönemi oluşan birliktelik devam etmeli. Batıdan bir destek gelmediği sürece oradaki insanlar ne kadar haklı olursa olsun mücadeleleri başarıya ulaşamaz” diye konuştu.

"HALK ORADA SEÇMİŞ, BİR KARAR VERMİŞ"

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise Karadenizli olduğunu belirterek, “En başta adaylıklar konurken herkes araştırılıyor, sonrasında ne oluyor da yerine kayyum geliyor hiç anlaşılır değil. Baktığımız zaman HDP evet devletin sevmediği bir parti, öyleyse kendi kendime diyorum ki bu seçilenler bir yanlış yapıp göze batmamalı. Ama bir taraftan bakıyorum ortada yanlış falan da yok. Pat diye alıyorlar insanları. Halk orada seçmiş bir karar vermiş, buna saygı duymuyorlar” dedi.

"BUNDAN ÖNCEKİ KAYYUMLAR NE YAPTI?"

Mahallede bakkal işleten bir yurttaş da “Seçimlerden öncede oralarda kayyumlar vardı. Ne yaptılar? Hiçbir şey görmedik. Öyle bir anlatıyorlar ki 'çok iyidir, güzeldir' diye. Sanırsınız bundan sonra Van Paris, Diyarbakır Washington, Mardin de Londra olacak.”

"ALTIN VARAKLI KAPILAR, KOLTUKLAR MI DERSİNİZ…"

Diyarbakırlı olduğunu söyleyen Yaşar da “Çok çok güzel olacak. Altın varaklı kapılar, koltuklar mı dersiniz, trilyonluk borçlar mı dersiniz… Hepsi çok güzel olacak. Doğru söylüyorlar, bunları seçilmiş bir HDP’li yapmaz. Böyle güzel şeyleri hep kayyumlar yapar” dedi.

"DİRENMEK HUY OLMUŞ ARTIK BİZDE"

Yaşar ile görüştükten sonra bir diğer sokakta çocuğunu oynatmaya çıkaran Eylem ile karşılaşıyoruz. Eylem bu kayyumların doğuda başlayıp batıya doğru geleceklerini söylüyor. Eylem, “Bence seçimlerde kaybettikleri gücü kayyumlarla falan kazanmaya çalışıyor olabilirler. Yarın öbür gün İzmir’e İstanbul’a da kayyum atanırsa ben artık şaşırmam. Çünkü ülkedeki demokrasiye zerre güvenim kalmadı” dedi.

Kayyum atanan yerlerde sokağa çıkıldığını ve kadınların mücadelede ön saflarda durduğunu vurgulayan Eylem, “Kadınlar her zaman aynıdır, yanlışa karşı susmazlar. Gün içerisinde o kadar çok şey için direniyoruz ki evde, sokakta, çarşı pazarda... Bizde artık huy olmuş, direnecek bir şey olsun yeter ki biz direniriz” diye konuştu.


"SEÇİLMİŞSE GÖREVİNİ YAPMALI"

Ebru YİĞİT
Kocaeli

Kocaeli’de bulunan çeşitli iş kollarında çalışan işçilere de kayyum atamalarını sorduk.

İşçiler, iş güvencesi nedeniyle çalıştıkları fabrikaların isimlerini vermek istemiyor.

Metal sektöründe 5 yıldır çalışan Ahmet, “Bu konuyu anlamıyorum, sandıkta insanlar birilerini seçmiş tamam ben de haz etmiyorum ama yine de seçmişlerse seçilenin görevini yapması gerekir” diyor.

Yine metal sektöründe 2 yıldır çalışan Damla ise “HDP kendi belediyelerinden dağdakilere kaynak aktarıyor olabilir. Bu yüzden iyi olduğunu düşüyorum” diyor.

Bir tekstil atölyesinde 3 yıldır çalışan Naime ise uzun yıllardır AKP’ye oy verdiğini fakat kayyum meselesi ile Hükümetin yanlış yaptığını dile getiriyor. Naime, “Ak Parti hizmet anlamında güzel işler yaptı fakat belediyelerdeki o lüksü şatafatı görünce çok kızıyorum. Geçen arkadaşım fabrikadayken bir video gösterdi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde nasıl banyolar yapmışlar. Kimin için, kendilerinin rahatı için. Biz asgari ücrete çalışırken onların böyle paralar harcamaları beni rahatsız ediyor” dedi.

Metal fabrikasında çalışan Sami ise “Bu olay CHP’nin başına gelseydi o zaman kıyamet kopardı ama HDP’nin belediyelerinin başına gelince kimse pek ses çıkarmıyor. Aslında hepimizin düşünmesi lazım halkın kararını kabul etmeyen iktidar partisi yarın burada da bunu yapabilir” dedi.

Petrokimya sektöründe 1 yıldır çalışan Ali ise “Bence onlar belediyeleri ele geçirerek Kürtlere haddini bildirmeye çalışıyorlar, siz seçseniz de biz istersek kayyum atarak elinizden alabiliriz diyorlar. Bu da tabii sürekli seçim olan bir ülkede seçimlerin de bir manasının kalmadığını gösteriyor. Bunların rant uğruna herkesi görevden alabileceklerini düşünüyorum” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz'de 4,6 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Ahmet Türk'ten Erdoğan'a yanıt: Belediyede iki kalıp sabun yok, iftira atmayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...