28 Ağustos 2019 11:06

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’den HDP ziyareti: Kayyumlara karşı dayanışma çağrısı

HDP Genel Merkezini ziyaret eden DİSK, KESK, TTB ve TMMOB kayyumlar yoluyla halkın iradesine darbe yapılmasına karşı dayanışma çağrısında bulundu.

Fotoğra: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır, Mardin ve Van'a yapılan kayyum atamalarıyla ilgili HDP Genel Merkezini ziyaret eden DİSK, KESK, TTB ve TMMOB dayanışma çağrısında bulundu, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de “Vicdan sahibi herkese, tüm kurumlara çağrı yapıyoruz. Ses çıkartın, kabul etmeyin, susmayın” dedi.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, üç belediye başkanının görevden alınarak yerlerine kayyum atanması nedeniyle HDP’ye dayanışma ziyaretinde bulundu. Parti genel merkezinde gerçekleşen ziyarette konuşan HDP Genel Başkanı Sezai Temelli, bu ziyaretin çok kıymetli olduğunu dile getirdi. Atanan kayyumların sadece belediye başkanlarının görevden alınması değil aynı zamanda darbe mekaniğinin sürekliliği anlamına geldiğini ifade eden Temelli, iktidarın kayyumsuz ve OHAL’siz yönetemediğine dikkat çekti. Temelli, “Kayyuma karşı çıkmak demokrasi ve hukuk mücadelesidir. Bugünkü iktidar savaş uçağı pazarlığından, savaş tamtamlığından öteye gidemiyor. Savaş tamtamlığından başka bu ülkenin yoksullarına bir şey sunamıyor. Kayyum, bugünkü iktidarın en çıplak fotoğrafını ortaya koyuyor. Yolsuzluğuyla, şiddetiyle, baskısıyla bunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

Türkiye’de demokratik yaşamı ve siyaseti yok sayan, şiddeti meşrulaştıran bütün uygulamaların son bulması gerektiğini belirten Temelli, “Bu amaçla yan yana geliyoruz. O yüzden bu dayanışma önemlidir. Siyasi partilere, toplumsal muhalefete, vicdan sahibi herkese tüm kurumlara çağrı yapıyoruz. Ses çıkartın, kabul etmeyin, susmayın. Kayyumlar Van’la, Diyarbakır’la, Mardin’le sınırlı kalmayacak” dedi.

HDP’NİN ARDINDAN CHP’YE ZİYARET

Sendika ve meslek odaları adına konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kayyumlarla birlikte Türkiye’deki demokrasinin ve halkın seçme-seçilme hakkının gasbedildiğini söyledi. Türkiye’de yeniden demokrasinin inşa edilmesi ve barışın egemen kılınması için sendika ve meslek örgütleri olarak mücadele ettiklerini belirten Bozgeyik, “Diyarbakır’a, Van’a ve Mardin’e sahip çıkmakta ve bugün 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde birçok büyük illeri kaybeden AKP’nin tutumuna karşı duruşumuz nettir. Bu noktada tüm toplumsal kesimleri HDP ile dayanışma içerisinde olmaya çağırıyoruz” dedi. Gün içerisinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşeceklerini ifade eden Bozgeyik, hukuksuz uygulamalara birlikte ve dayanışma içerisinde bir tutum alınması gerektiğini söyledi.

"BAKAN İLE VALİ KONUŞUP KARAR VERSİN"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Temelli, kayyumların bakanlara lüks hediyeler vermesine ilişkin, “Yolsuzluk belgeleri ortada. Sayıştayın raporlarında da kayyumların yolsuzlukları çok net ortaya konmuştu. Bunun gereğini yapmayan bir İçişleri Bakanlığı var. Yapmadığı gibi bu dönemde yapılmış yolsuzluklara rağmen daha önce atadığı aynı Mardin Valisini yeniden kayyum olarak atamıştır. Hediyeleri alıp almama konusunda iki farklı açıklama var. İçişleri bakanına tavsiyem acil bir valiyi arasın, bir konuşsunlar karar versinler” dedi.

Demokrasi ittifakı için tüm muhalif kesimleri ve halkı inisiyatif almaya çağıran Temelli, belediye eş başkanlarının Avrupa delegasyonlarıyla programı olduğunu ve kendilerinin de emek ve demokrasi güçleri ile görüşmeleri olacağını aktardı. Demokratik bir müzakerenin, yargı reformunun hayata geçebilmesi için neler yapılması gerektiğini konuşacaklarını belirten Temelli, “İktidarın bu sorunları çözemediği, acze düştüğü yerde toplum ve muhalefet mutlaka inisiyatif almalıdır” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mardin'deki kayyum eyleminde polis bir yurttaşın üzerine çıktı, tekmeledi

SONRAKİ HABER

Ankara Büyükşehir Belediyesinden Melih Gökçek'e "hafriyat" soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...