24 Eylül 2018 16:59

Kürt yayınevleri: Kürt okurlar Kürtçe eserlere ilgi göstermeli

Bu yıl 6’ncısı düzenlenecek Diyarbakır Kitap Fuarı için Kürt yayınevlerinin temsilcileri, okuyuculara çağrıda bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır Kitap Fuarı’nda bu yıl Kürt yayınevleri Aram, Aryen, Peyvend, Nubihar, Lis, Awesta, Sîtav, Dara, Ava, J&J, basımını yaptığı yeni kitapları ile yer alacak. Ancak, döviz kurlarındaki artış sonucu Türk Lirasının değer kaybetmesiyle birlikte günden güne derinleşen ekonomik kriz yayın evlerini ciddi oranda etkilemiş durumda. Gazete ve kitap kağıdının neredeyse tamamını ithal eden Türkiye’de yayıncılar kur krizi nedeniyle ayakta kalma savaşı veriyor.

Dara Yayınevleri Koordinatörü Bawer Berşev iki yıldır Kürtçe eserler basan yayınların durağanlık içinde olduğuna dikkat çekti. Ekonomik krizden kötü etkilendiklerini ve kitap fuarında soluk almayı umduklarını söyleyen Berşev, “Uzun süredir Diyarbakır’da kitap fuarı düzenlenmiyor. TÜYAP’a göre ekonomik nedenlerden dolayı, bize göre ise siyasi nedenlerden dolayı gerçekleşmedi” dedi. TÜYAP’ın fuar düzenlememe kararından sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla kitap günleri adı altında buluşmalar yapıldığını ifade eden Berşev, belediyelere kayyım atanmasıyla bunun da sonlandığını söyledi.

‘KAĞITTAN DOLAYI KİTAP BASAMIYORUZ’

Kurdaki hızlı artışın kâğıt fiyatlarına yansımasının dergi ve kitap yayıncılığı açısından ciddi bir sorun yarattığını belirten Berşev, fiyatların artmasıyla kağıt alamaz hale geldiklerini dile getirdi. Kitap yayımlamayı durdurmuş olan yayınevlerinin olduğunu ve ekonomik nedenlerden dolayı kendilerinin de kısıtlamaya gittiklerini söyledi.Berşev, “Dağıtımcılar, kitapevleri hepsi krizde. Şuan bize verilen onlarca dosya var. Ancak ekonomik koşullar müsaade etmediği için basımı yapamıyoruz” dedi. Uzun süredir Kürt yayınevlerinin TÜYAP Kitap Fuarına hazırlık yaptığını söyleyen Berşev, Kürt okuyucularından destek ve dayanışma sağlamaları için çağrıda bulundu.

‘TANITIM VE DAĞITIMDA SORUNLAR VAR’

Lîs Yayınevi sahibi Lal Laleş, ithal edilen kâğıda erişim sağlamakta zorlandıklarını belirterek başlattıkları bazı projeleri krizden dolayı askıya aldıklarını söyledi. Kitapların maliyetlerinin kazançları yok ettiğini ifade eden Laleş, kitap yayıncılığında kârın düşük olduğunu söyledi. Kürt yayınevlerinin karşılaştığı sorunların artarak devam ettiğini vurgulayan Laleş, aynı zamanda kitapların tanıtım ve dağıtımı konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Kürt edebiyatında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Laleş, birçok insanın Kürt dili için mücadele ettiğini ve bunun da umutlarını artırdığını söyledi. Okuyucularla buluşacakları kitap fuarından beklentilerinin olduğunu belirten Laleş, Kürt okuyucularına Kürtçe eserlere ilgi göstermeleri için çağrıda bulundu. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

İran’da 20 milyon yıllık fildişi fosili bulundu

SONRAKİ HABER

FIFA, futbolda 2018'in en iyilerine ödüllerini verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...