14 Eylül 2018 23:00

‘İyi huylu prostat büyümesinin tedavisi mümkün’

15 Eylül Dünya Prostat Günü: Prostat kanseri, erkekler arasında tüm dünyada akciğer kanserinin ardından en sık görülen ikinci kanser türü.

Görsel: Wikimedia Commons

Paylaş

Erkekler arasında tüm dünyada akciğer kanserinin ardından en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinin kesin nedenleri henüz bilinmiyor ve yaş ilerledikçe kişinin prostat kanseri olma riski artıyor.  

Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankon Germiyanoğlu ve Türk Üroloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, 15 Eylül Dünya Prostat Günü kapsamında konuyla ilgili bilgi verdi. Uzmanlar, iyi huylu prostat büyümesinin belli bir yaştan sonra testosteronun azalmasına bağlı olarak östrojenin göreceli olarak artması sonucu oluştuğunu söyledi.

İyi huylu prostat büyümesinin belirtilerini ve tıbbi tedavisini anlatan Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, iyi huylu prostatın 50 yaş üzerinde yüzde50-75, 70 yaş üzerinde yüzde 80 oranlarında görüldüğünü söyledi. Ürolojide en sık tanı konulan hastalığın genellikle 50 yaşından büyük erkeklerde görüldüğünü söyleyen Kadıoğlu prostat büyümesinin idrar yolunu kapatmasına veya sıkmasına bağlı olarak idrar yapma ile ilgili şikayetlerle başlıyor” dedi. Türkiye’de 6 milyona yakın erkekte İyi huylu prostat büyümesine bağlı şikayet ve belirtiler olduğunu belirten Kadıoğlu, Amerika’da 30-79 yaş arası alt üriner sistem semptomları (AÜSS) olan yaklaşık 15 milyon erkek olduğunu, Avrupa’da ise 30-79 yaş arası 35 milyon erkek bulunduğunu söyledi.

‘50 YAŞ ÜSTÜ PSA BAKILMALI’

Prof. Dr. Cankon Germiyanoğlu toplantıda prostat kanseri taramasının aile öyküsü olan erkeklerde 40 yaş üstü, risk faktörü olmayan erkeklerde 50 yaş üstü PSA bakılmasını vurguladı.

İyi huylu prostat büyümesinin cerrahi tedavisinden de bahseden Prof. Dr. Cankon Germiyanoğlu, iyi huylu prostat büyümesi takip-tedavisi altında olan hastaların 5 yıl içerisinde yüzde 30’unun cerrahi uygulama gördüğünü belirterek; “Böbrek yetmezliği, mesane taşı, tekrarlayıcı kanamalar, medikal tedavinin etkisizliği, çoklu sonda uygulamaları, görüldüğü durumlarda cerrahi uygulama yapılmalı. Geçmiş yıllarda sıklıkla açık prostat ameliyatları yapılırken artık endoskopik (kapalı) ameliyatlar yapılıyor.  Kapalı ameliyatlardan son yıllarda popülarize olanları laser tiplerine göre olmak üzere prostatı buharlaştıran (KTP- greenlight laser) veya doku olarak çıkartan (Holmium laser) tipleri bulunuyor” dedi. Cerrahi teknik seçiminin kişiye özel olarak yapılması gerektiğini belirten Germiyanoğlu, 50 yaş itibariyle prostat hastalıkları belirtileri gösteren erkeklerin prostat kanser taraması için üroloji uzmanlarına başvurmalarının önemini vurguladı.

SIK SORULAN SORULAR

- Prostat nedir?
Prostat meniye katkıda bulunan bir bezdir.

- İyi huylu prostat büyümesinin belirtileri nelerdir?
Gece idrara kalkma, sık idrara gitme, mesanenin (idrar torbası) tam boşalmama hissi, idrar yapmadan önce bekleme, zayıf idrar akımı, idrar sıkıştırması, idrar yaparken ıkınma, idrar yaparken kesilmesi ve yeniden başlatma.

- İyi huylu prostat büyümesi prostat kanseri ile ilişkili midir?
İyi huylu prostat büyümesi prostat kanseri demek değildir.

- PSA tarama testi ne zaman yapılmalıdır?
Aile öyküsü olan erkekler de 40 yaş üstü, risk faktörü olmayan erkeklerde 50 yaş üstü PSA bakılması önerilmektedir.

- İyi huylu prostat büyümesi cinsel hayatı etkiler mi?
Prostat şikayetleri arttıkça sertleşme oranı ve ağırlık derecesi artar.

- Prostatın büyümesi önlenebilir mi?
Prostatın büyümesini önlemek mümkün değilse de hayat tarzı değişikliği ve erken teşhis ile ilaç tedavisi kullanılarak belirtiler tedavi edilebilir.

- Prostat belirtileri tedavi edilmezse ne olur?
Mesanede divertikül, taş, idrar yolu iltihabı oluşması, idrar yapamama ve kronik böbrek yetersizliği gibi ciddi durumlara yol açabilir.

- Hayat tarzı değişiklik önerileri nelerdir?
Günde en az bir litre su içilmesi ve egzersizin artırılması, gece yatmadan sıvı alımının kısıtlanması, alkol ve kafein alımının kıstlanması, dengeli beslenme, karnın alt tarafını sıcak ve kuru tutma, denize girdikten sonra ıslak mayonun değiştirilmesi.

‘BESLENME ALIŞKANLIĞI PROSTAT KANSERİ RİSKİNİ AZALTABİLİR’

Çorum Sağlık İl Müdürü Ömer Sobacı, 15 Eylül Dünya Prostat Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, baba ve kardeş gibi birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riskinin diğer insanlara göre iki kat daha yüksek olduğunu belirtti. Sobacı, şunları kaydetti: “Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir. Mesanenin (idrar kesesi) altında yer alır. Prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu prostat kanseri gelişebilir. Hayvansal gıdalarda bulunan yağlar, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve kırmızı etten zengin, sebze ve meyveden fakir beslenme alışkanlığı prostat kanseri riskini arttırabilmektedir. Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez.

SIK İDRARA ÇIKMAK BELİRTİSİ OLABİLİR

Kanser dokusu büyüdükçe sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar ve kanlı meni gibi bazı şikayetler ortaya çıkar. Bu şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji (bevliye) uzmanına başvurulmalıdır.”

Erken tanı ve tedavinin hayat kurtarıcı olduğuna dikkati çeken Sobacı, “Tüm kanserlerde olduğu gibi sebze ve meyveden zengin, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, yürüme, koşma, bisiklete binme ve yüzme gibi fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma prostat kanseri riskini azaltabilir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli: Yönetimin tek sorunu Alaattin Çakıcı olmasa gerek

SONRAKİ HABER

İbrahim Kalın: İdlib’de ortak kanaat siyasi çözüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...