11 Eylül 2018 06:24

Şirket bilançoları alarm vermeye başladı

JCR Eurasia Rating Başkanı Ökmen: Kur yükselişinden her sektör etkilendi. Ancak, yoğun ithal girdi ve yüksek enerji kullananlar daha fazla etkilendi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kur yükselişinden ve artan durgunluk risklerinin şirket bilançoları üzerinde yarattığı değişimleri izlemek için en önemli kaynaklardan biri JCR Eurasia Rating'in bulguları. Çünkü bine yakın kurumsal, 200'e yakın banka ve diğer finansal kuruluşlar ve 10 bini aşkın irili ufaklı KOBİ'ye ait olmak üzere toplam 11 bin 200 civarında işletme ve kurumun sayısal olan olmayan, sistematik ve standardize edilmiş güncel istatistiki veri setine hakim.

Dünya gazetesinde “11 bin 200 firmanın bilançosuna göre 'son durum' analizi: Sıkıntı büyüyebilir” başlığıyla yayımlanan habere göre Ökmen, kur krizinin, firmaların tüm fonksiyonları üzerinde ciddi etkiler bırakmaya başladığını, likidite, mali yapı, faaliyet etkinliği ve karlılık değişkenlerinin negatif yönde değişmekte olduğunu söyledi.

‘İTHALATA DAYALI SEKTÖRLERDE DARALMA BAŞLADI’

Sektör, faaliyet, ölçek, yönetim, finansman teknikleri, pazarlama, varlık ve yükümlülük dengelenmesi bakımlarından farklı olan işletmelerin krizden farklı ölçülerde etkilendiğini ifade eden Ökmen, şunları anlattı:

“Genel olarak finansman maliyetleri ve işletme riskleri arttı, likidite ve kârlılık seviyeleri ile piyasa değerleri düştü. Ancak artan maliyetleri ürün fiyatlarına tam yansıtmada zorluk yaşadıklarını görüyoruz. Aşırı maliyet farkları nedeniyle ithalata bağımlı imalat sektörlerinde ortalama olarak yüzde 20 civarında üretim ve kapasite daralmaları başladı.

‘TAHSİLAT SÜRELERİ 1 YILA KADAR UZADI’

Tahsilat süreleri bazı sektörlerde 1 yıla çıktı. Alacak tahsil süreleri 2018'in 2. yarısından itibaren uzamaya başladı, ortalama 90 gün civarına ulaştı. Tekstil, kimya, elektronik, makine ve inşaat sektörlerinde bir yıla kadar çıktı. Perakende ile ulaşımda bu süre 40 gün civarında. Bir önceki yıl yüzde 20 daha düşüktü.

Likiditeyi artırmak, mali yapıyı sağlamlaştırmak amacıyla yatırımları ertelemek veya iptal etmek temel eğilim olarak belirginleşiyor.

Alacaklı vadelerini kısaltmaya, tedarikçi borçlarını daha gecikmeli ödemeye yönelik taktikler oluşturuluyor. Yıllık bütçelerde kötümser varsayımlara dayalı küçülme yönlü revizyonlar yapılıyor. Ancak küçülme planlamaları henüz istihdam alanına sirayet etmedi.

‘TALEP DÜŞTÜ SATIŞ SEVİYELERİ AZALDI’

Genel talep seviyesinin zayıflamaya başlaması, tüketici kredisi maliyetinin artması nedeniyle, firmaların satış seviyeleri özellikle yılın ikinci yarısından itibaren reel olarak azalmaya başladı. Hemen hemen her sektörü etkilendi. Ancak, yoğun ithal girdi ve yüksek enerji kullananlar, daha çok iç pazara hitap edenler ile yurtdışı orjinli firmalarının distribütörü, bayisi firmalar daha fazla etkilendi.”

‘BANKACILIK ŞİMDİLİK SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜZEYDE’

Ökmen, ‘Kur çıkışı en çok hangi sektörleri etkiliyor?​’ sorusuna şu yanıtı verdi:

“Yeme-içme, spor giyim başta olmak üzere tekstil, turizm, organize perakende, demir çelik imalatçıları, özellikli kumaş üreticisi mensucat sektörü, mobilya gibi sektörlerin negatif etkilenmesi en düşük seviyede. İplik imalatçıları, elektrikli ev aleti imalatçıları, seyahat acentaları, akaryakıt bayileri de az etkilenen grupta. Geri kalan tüm sektörlerin etkilenme derecesi yüksek. Özellikle inşaat, enerji gibi sektörler en fazla etkilenenler.

Gayrimenkul, tüm alt grupları dahil genel olarak imalat sektörü, ilaç-sağlık medikal ürünler sektörü, kimya, havacılık, otomotiv, medya-basın-yayın başta dövizli yükümlülükleri olan her sektörde firmalar çok etkilendi veya etkileniyor. Bankacılık şimdilik ve genel olarak sürdürülebilir düzeydeki sağlığını koruyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Komiserlik sınavı soruşturmasında 40 gözaltı kararı

SONRAKİ HABER

Meteoroloji sağanak uyarısında bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...