10 Ağustos 2018 16:10

Petrol-İş İzmir Şube'de seçim öncesi tartışmalar sürüyor

Petrol-İş İzmir Şube seçimlerinde başkanlığa adaylığını koyan Orhan Zengin, mevcut başkan Gani Gündoğdu'yu işten atmalara sessiz kalmakla eleştirdi.

Petrol-İş İzmir Şube'de seçim öncesi tartışmalar sürüyor Fotoğraf: Buse Vurdu/EVRENSEL

Turan KARA
Dilek OMAKLILAR
İzmir

Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Gani Gündoğdu’nun, TPI Compasite Sasalı fabrikasındaki delege seçimlerini kaybetmesinden sonra yaptığı açıklamaya muhalefetten cevap geldi. Mevcut Başkan Gündoğdu’nun, kendi listesindeki delege iki işçinin sendikadan istifa etmesiyle işten atılmasının sebebini muhalefet olduğu iddiasına yönelik başkan adayı Orhan Zengin şöyle dedi:

“Biz de soruyoruz şu an kendisi başkan, neden işten çıkarmalara sessiz kalıyor ve bizden bekliyor. Konunun muhatabı biz değiliz. 3 Eylül’de göreve başladığımda, eğer işyerinden bir tek kişi işten atılırsa o zaman bütün sorumluluk bendedir.”

‘SEÇİMİ KAYBEDENLER KARIŞIKLIK YARATMAYA ÇALIŞIYOR’

32 yıldır Petrol-İş Sendikası İzmir Şubesinin başkanlığını yapan Gani Gündoğdu delege seçimlerini kaybettikten sonra aday olmayacağını belirterek, muhalefetin işten atılan işçilerle ilgili bir söz söylemediğini söylemişti. Petrol İş Sendikası İzmir Şube Başkan Adayı Orhan Zengin “Biz istifa etmemeleri yönünde telkinde bulunduk, onları döndüremedik ama muhatap şu anki mevcut başkandır. Tezat tarafı da şudur ki şube yönetimi bizi suçlarken var olan temsilcileri sendikadan istifa ettiler ve işe gelmiyorlar. Orada sendika temsilciliği anlamında yönetim boşluğu var. Gani Başkanın kendisine de söyledik. İstifa eden temsilcilere de görevlerinizi bırakmayın, işçiler de zorda kalmasın, fabrika da boşluk oluşmasın, birlik bütünlüğümüz de bozulmasın dedik. Sanki kaos yaratmak ister gibi bir tutum bu. Seçimler sendikalarda doğal süreçler olmalı, yönetimler değişebilir, seçilenler kaybedebilir. İşçilerin tercihi ve bir güven oylaması meselesidir. Ama bunun ilkeleri vardır, var olan görevlerden veya sendikadan istifa tutumu örgütlü mücadeleye yakışmadı. Ama arkadaşları ikna edemedik” dedi.

Orhan Zengin seçimlerden sonra sendikadan istifalar başlatıldığını, bu sayının TPI Sasalı fabrikasında 5, Gani Gündoğdu’nun oğlunun baştemsilci olduğu Tetrapak fabrikasında ise daha yüksek olduğunu belirtti.

‘İŞÇİ BİR ÇIKIŞ ARADI’

Kendisinin ihanetle suçlandığını söyleyen Zengin, mevcut yönetimle ilgili kişisel bir sorunun olmadığını, yönetim değişikliğinin tabandan gelen bir istek olduğunu vurguladı. Sendikalarda seçimlerin doğal süreçler olduğunu ancak bu şubede Gündoğdu’nun karşısına daha önce aday çıkmadığı için durumu ihanet olarak nitelendirdiğini belirten Zengin şunları söyledi: “Bizim mücadelemiz 2015 yılındaki sözleşme döneminden sonra başladı. Bu örgütlenmemizin temelinde, sendika içi demokrasi ve sendikal kurulların işletilmesi, işçilerin inisiyatif alma, özgürce eleştirme ve mücadele etme hakkını kullanma talebi var. 2015 yılındaki sözleşme döneminden sonra, işçilerin beklediği sözleşmenin dışında bir sözleşme oldu ve işçiler niye böyle diye tepki göstermeye başladı. Sözleşme işçilerden habersiz imzalandı, onların beklediği ve söz verilen hiçbir hak alınmamıştı. Buna rağmen işçilerin hiçbir soru sormasına izin verilmedi. Soranlar eleştirenler, ki bunların çoğu delege ve TİS komisyonu üyesiydi, işten çıkarıldı. Temsilci seçimi istendi, ama hiçbir zaman sandık kurulmadı. Bunu eleştirilenler de performans bahane edilerek işten atıldı. İşçi baskı altına alındı ve işçi de artık bir çıkış aradı. Bu süreçten sonra tabanda çeşitli talepler oluştu ama sendika yönetimi baskıladığı için gizlice örgütlendi. Şimdi aşağıda bir talep var. Bu da çalışma koşulları, hak kayıplarının karşılanarak başarılı bir toplu sözleşme, özgürlük ve sendikal haklarını kullanmak olarak özetleyebiliriz.”

‘SENDİKAL ANLAYIŞ DEĞİŞECEK’

3 Eylül 2018 tarihinde yapılacak Petrol-İş İzmir Şubesi Olağan Genel Kurul öncesi mevcut yönetimin değişmesi durumunda sendikal anlayışın değişeceğini ifade eden Zengin, “Kesinlikle her işyerinde temsilci seçimi yapacağız. Ekim sonu gibi olabilir ama kesinlikle sözleşme görüşmelerinden önce olacak. Serbestçe herkesin aday olabileceği, seçim tarihinin de önceden ilan edildiği, işçilere hazırlık şansının tanındığı bir süreç olacak. Kesinlikle şucu, bucu, sağcı solcu ayrımları olmadan birlik bütünlüğe hizmet eden, işyeri birliğini kuvvetlendiren bir şeye hizmet edecek bir seçim süreci olmalı. Sonra işçilerle yapacağımız taslak hazırlığımız olacak. Önceki sözleşmede neleri yanlış yaptık, şimdi neleri düzeltmeliyiz, yarın ne yapmalıyız ve taslağımız nasıl olmalı. Örneğin 3 yıllık sözleşmeyi 2 yıllık yapmak, kümülatifin kaldırılması gibi net talepler var. Biz bu yönetim anlayışıyla iş yapacağız. Sendikal eğitim hiç verilmedi, düzenli sendikal eğitimler ve bunun için yer tahsisi bile gündemimize almamız gereken konular. Bütün bunlar yalnızca bir fabrika için değil bütün fabrikalarda geçerli olacak ve biz bu dönem bunun mücadelesini vereceğiz” dedi.

Bu meselenin kendi meselesi olmadığını söyleyen Zengin, “İşçide mücadele isteği var, çabası var, gece gündüz çalışma ve disiplin var” dedi.

Evrensel'i Takip Et