06 Ağustos 2018 16:20
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ağustos 2018 18:14

Yeni Android sürümü Android 9 Pie ile gelen özellikler belli oldu

Google'ın yeni Android sürümünün adı Android 9 Pie olarak açıklandı. İlk olarak Pixel modellerine sunulan Android 9 Pie ile gelen özellikler neler?

Görsel: Google

Paylaş

Google I/O 2018 etkinliğinde duyurulan Android P sürümünün adı resmen açıklandı. Pixel modellerine Android P Beta sürümünü sunan Google, tarihinde bir ilke imza atarak 3. parti telefon üreticilerinin bazı modellerine de bu sürümü sunacağını açıklamıştı. Ancak Google, Android P'nin adı hakkında açıklama yapmamıştı.

Bu zamana kadar Android sürümlerine hep şekerleme adı veren Google’ın, Android P için de bir tatlıdan esinleneceği tahmin ediliyordu. Nihayet bugün, Google'ın yeni Android sürümünün adı Android 9 Pie (turta) olarak açıklandı. Anfroid 9 Pie, ilk olarak Pixel model akıllı telefonlara sunulmaya başlandı.

Android 9 Pie ile gelen yeniliklerden bazıları şöyle:

SADELEŞTİRİLMİŞ ARAYÜZ VE 'APPLE JESTLERİ'

Android 9 Pie ile, artık yeni telefonlarda karşımıza pek çıkmayan 'home' butonu işlevini el ve parmak hareketlerine bırakıyor. Apple'ın iPhone X ile kullanıcılarına sunduğu gezinme yönteminin benzeri, Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlara geliyor. Ekranın altından yukarı çekme ve kaydırma hareketiyle açık uygulamalar arasında gezinebilecek ve gezinme çubuğunda bulunan geri tuşunu kullanabileceğiz.

DÜŞÜK PİL TÜKETİMİ VAADİ

Google, güncellenmiş işletim sistemiyle "Adaptif Batarya" özelliğini hayatımıza sokacak. Bu özellik, sıklıkla kullanılan uygulama ve servislere odaklanarak pil süresi verimliliğinde artış elde etmeyi hedefliyor. Bir başka deyişle, nadir kullanılan uygulamalar arka planda çalıştırılmayacak ve bu sayede pil tüketimi azaltılacak.

Daha fazla detay için bu videoya göz atabilirsiniz:

HIZLI ERİŞİM İÇİN MAKİNE ÖĞRENİMİ

İşletim sistemi, kullanıcının alışkanlıklarını takip ederek bir sonraki adımda ne yapacağını tahmin etmeye odaklanacak. Bu sayede, sıklıkla kullanılan uygulama ve servisler, hızlı erişim için arka planda önceden yüklenecek. Şirketin "Uygulama Eylemleri" (App Actions) olarak adlandırdığı özelliğin henüz üçüncü parti yazılımlarda çalışmadığını belirtmek gerek.

Daha fazla detay için bu videoya göz atabilirsiniz:

NEREDE DURACAĞINA KARAR VEREMEYENLER İÇİN 'DİJİTAL REFAH'

Şirketin "Dijital Refah" (Digital Wellbeing) olarak isimlendirdiği özellik, gösterge paneli ile uygulamalarda geçirilen süreyi, cihazın kilidinin kaç kez açıldığını ve tıklanan bildirimleri gösterecek.

Kullanıcı, gereğinden fazla vakit harcadığını düşündüğü uygulamalara "Uygulama Zamanlayıcı" ile sayaç kurabilecek. Limit dolduğunda bildirimle ve uygulamanın ikonunun renksizleşmesiyle geri dönüş alınacak.

'Rahatsız Edilmeme Modu' (DND) ise tüm çağrı ve bildirim sesleri ile açılır ön izlemelerini engellemeye olanak sağlayacak. 'Giderek Yavaşlama' (Wind Down) olarak adlandırılan özellik ise hava karardıktan sonra ekranın 'Gece Işığı' moduna geçmesini sağlıyor. Bu iki özellik hali hazırda pek çok cihazda bulunuyor.

Daha fazla detay için bu videoya göz atabilirsiniz:

SLICES: NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

İşletim sistemindeki 'Dilimler' (Slices) özelliği, sıklıkla kullanılan bir uygulamanın sadece belirli bir kısmının açılmasına ve buradan etkileşim sağlanmasına olanak sağlıyor. Örneğin arama motoruna "YouTube" yazıldığında, açılan bildirim kutusu ile kullanıcıya YouTube uygulamasında izlemeyi yarıda bıraktığı videoya devam etmek isteyip istemediği soruluyor. Ya da 'data' diye aratıldığında cihazda bulunan 'mobil veri kullanımı' ayarına ulaşmaya olanak sağlıyor.

Daha fazla detay için bu videoya göz atabilirsiniz:

ANDROID SÜRÜMLERİNİN İSİMLERİ

    1.6 Donut

    2.1 Eclair

    2.2 Froyo

    2.3 Gingerbread

    3.0 Honeycomb

    4.0 Ice Cream Sandwich

    4.1 Jelly Bean

    4.4 KitKat

    5.0 Lollipop

    6.0 Marshmallow

    8.0 Oreo

    9.0 Pie (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İsveç polisinin öldürdüğü down sendromlu genç için motosiklet korteji

SONRAKİ HABER

Yükseköğretim Kurumları Sınavı Değerlendirme Raporu yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...