14 Temmuz 2018 06:48

Finlandiya’da ormanları koruma mücadelesi

Finlandiya'da ‘seyreltilme’ adı altında ormanların yok edildiğini söyleyen ekoloji örgütleri, uygulamaya son verilmesi için bir kampanya başlattı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya'da aralarında Greenpeace’in de yer aldığı Finlandiya’nın 5 büyük ekoloji örgütünün hedefi, ‘Vatandaş İniyasitifi’ kapsamında ağustos ayına kadar 50 bin imza toplayarak konuyu parlamentonun gündemine taşımak. Şimdiden 40 bin imza toplandı bile.

YAVRU BAYKUŞ TEPKİLERİ ARTIRDI

Finlandiya’da başkent Helsinki’nin kuzeyinde yer alan Evios’ta gezinti bölgesinde seyreltilme bahanesiyle 10 hektar orman alanının yok edilmesi bardağı taşıran son damla oldu. Kesilen ağaçlardan birinin üzerindeki yavru baykuş resminin sosyal medyada geniş yer alması tepkilerin artmasına ve tartışmaların ulusal medyayı da kapsayarak genişlemesine neden oldu.

Çevreciler, seyreltilme uygulamasına son verilmesi için pek çok neden olduğunu söylüyor. Kuşların zarar görmeleri, toprağın verimsizleşmesi ve kendini yenileyememesi; çilek, yaban mersini gibi yaban meyvelerin yok olması çevrecilerin argümanlarından bazıları. Ayrıca seyrelmenin iklim üzerinde olumsuz etkide bulunduğuna da dikkat çekiliyor.

‘Natur och Miljö’ adlı örgütün yöneticilerinden Bernt Nordman, medyaya verdiği bir görüşünde “Finlandiyalıların çoğunluğunun ormanların kesilmesinden hoşlanmadığını biliyoruz. Zaman zaman tomruk alınabilir ama kasvetli ve ıssız bölgeler oluşmasını istemiyoruz” dedi.

AĞAÇ KESİMİ REKOR KIRDI

2017 yılında ormanlardaki ağaç kesiminin rekor kırdığını ve tomrukların çoğunun ömrü kısa olan tuvalet kağıdı ve bir kez kullanılan ürünlere dönüştürüldüğünü söyleyen Nordman, “Hükümetin ormandan azami tomruk elde etme stratejisi beni kaygılandırıyor. Bu sürdürülebilir değil” diye konuştu.

Kampanyayı yürüten ekoloji örgütlerinin somut önerisi hükümetin seyretilme uygulamasına son verip “daimi orman bakımı”na yönelmesi. Öneri, ormanlardaki en büyük ağaçların seçilerek 10 veya 20 yıllık aralarla kesilmesini içeriyor.

Kampanyayı yürüten örgütler, böylece orman sahiplerinin gelirlerinde azalma olmayacağı gibi ağaç ve ormanlarda yaşayan hayvanların korunacağını belirtiyor.

Orman İşleri Genel Müdürlüğü (Forststyrelsen) Yönetim Kurulu Üyesi Kirsi-Maria Korhonen ise, halkın devletin ormanları nasıl işletildiğine ilgi göstermesinin olumlu olduğunu ve bu amaçla başlatılan kampanyanın kendilerine çalışmalarını halka anlatma olanağı verdiğini söyledi. Orman İşletmeleri Genel Müdürlüğü, ülkenin kuzeyindeki Laponya’da bulunan ormanların bazılarında daimi orman bakımı yöntemini uyguluyor. Ancak bu, ülkedeki ormanların çok küçük bir bölümünü kapsıyor.

ORMANDAN ELDE EDİLEN ‘KÂR DÜŞER’ SAVUNMASI

Korhonen, ormanlarda çok değişik kesim yöntemleri uyguladıklarını, ancak her yöntemin her ormanda uygulanamayacağını iddia ediyor. Çevrecilerin talep ettikleri “daimi orman bakımı”nın tüm ormanlarda uygulanması durumunda devletin elde edeceği gelirlerin azalacağını ileri sürüyor.

Orman sahipleri de, daimi orman bakımı yönteminin “Kârlı bir yöntem olmadığını” savunuyor.

Finlandiya’da ormanların üçte biri devlete ait. Bunların çoğunluğu ülkenin kuzey ve doğu kesimlerinde bulunuyor. Devlet ormanlardan her yıl ortalama 100 milyon avro civarında kâr ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da Trump-Putin buluşması için olağanüstü güvenlik önlemleri

SONRAKİ HABER

FARC liderleri ilk kez hakim karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...