05 Mart 2018 03:37
Son Güncellenme Tarihi: 05 Mart 2018 12:29

2018 Oscar Ödülleri belli oldu: Eleştirmenler ne diyor?

90. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. Sinema eleştirmenleri Abbas Bozkurt, Burak Göral ve Uğur Vardan ödül alan isimleri Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Bu yıl 90'ıncısı düzenlenen Akademi Ödülleri ya da bilinen adıyla Oscar ödülleri ABD'nin Los Angeles şehrindeki Dolby Tiyatrosu'nda dağıtıldı. En iyi erkek oyuncu ödülü Gary Oldman'ın, en iyi kadın oyuncu ödülü de Frances McDormand'ın oldu. En iyi film ödülü ise yönetmenliğini Guillermo del Toro'nun yaptığı The Shape of Water filmine gitti.

Jimmy Kimmel'in sunumuyla gerçekleşen tören, izleyenlerin büyük beğenisini kazanırken, film endüstrisindeki kadın yönetmenlerin az olmasına dikkat çekti. Kimmel, çekilen filmlerin sadece yüzde 11'nin kadınlar tarafından yönetildiğini hatırlattı. 

Sinema eleştirmenleri Abbas Bozkurt, Burak Göral ve Uğur Vardan, 90. Oscar Ödüllerini Evrensel'e değerlendirdi. Sinema eleştirmenleri Oscar’da sürpriz bir sonuç çıkmadığı kanısında... Ama ödüllerde beklenmedik küçük sürprizler de yok değil. Söz eleştirmenlerde: 

FİLMLERİN PEK AZI HEYECANLANDIRDI

Abbas Bozkurt: Artık şuna ikna oldum, Oscar’ı kazananlar, hatta törenin kendisi ne denli yavan ve tahmin edilebilir olsa da, Oscar etrafında yaratılan hale ve aylar öncesinden başlayan tahmin oyunları ilelebet Oscar mitini ayakta tutmaya yetecek. Bu yıl “ana kategoriler”de kazanan filmlerin pek azı beni heyecanlandırdı açıkçası. Tek tesellim “Kapan” (Get Out) ve “Beni Adınla Çağır”ın (Call Me By Your Name) Senaryo Ödüllerini kapmasıydı. “The Florida Project”in esamesinin okunmaması ise Akademi’nin temayülleri konusundaki görüşlerimi perçinledi ve hiç şaşırtmadı. Şimdi Oscar’lı film nişanesiyle, kazanan yapımlar yeniden gündeme gelecek, birkaç ay sonra da gelecek yılın Oscar’ları için tahminler başlayacak. O yüzden şimdilik ne desek boş.

GET OUT SÜRPRİZ OLDU

Burak Göral: Bu yılki Oscar’da bir sürpriz yaşanmayacağını düşünüyordum. “The Shape of Water”in En İyi Film Ödülünü alması beklenen bir durumdu. Amerikalılar filme nostalji duygusuyla yaklaştı. “En İyi Senaryo” dalında ödülü “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” filmine verilmesini bekleniyordum ama ödül Get Out’a gitti. Bu durum benim için sürpriz oldu. Ayrımcılığa daha zıpır ve farklı bir pencereden bakan Get Out ödüle değer görüldü. Gecenin en güzel gelişmesi ise Roger Deakins’a (Blade Runner 2049) giden “En İyi Görüntü Yönetimi” ödülüydü. Çünkü usta sanatçı hak ettiği bu ödülü uzun zamandır bekliyordu.   

TARİH BOYUNCA BİRÇOK İYİ FİLM YA DA YÖNETMENİ, AKADEMİ ÖDÜLLENDİRMEDİ

Oscar Ödüllerini değerlendiren Sinema Eleştirmeni Uğur Vardan, “Tarih boyunca birçok iyi film ya da yönetmen Akademi tarafından ödüllendirilmedi ama değerlerinden hiçbir şey kaybetmediler. O yüzden olmazsa olmaz bir belirleyici değil” dedi.  

-Bu yılki ödül dağılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ dalları hariç fena değil. ‘En İyi Kadın’,’En İyi Erkek’, ‘En İyi Kadın Yardımcı’ ve ‘En İyi Erkek Yardımcı’da ödüller doğru adreslere gitti’. ‘Yabancı Dilde En İyi Film’i ben ‘Sevgisiz’e verirdim ama bu kategorideki filmlerin hepsi de çok iyiydi zaten

- En iyi film ödülü  “Suyun Sesi”ne verildi. “Bizim gönlümüz The Post’tan yana” demiştiniz. Neler söylemek istersiniz? 

Akademi’nin kendince bir politik duruşu var. ‘Suyun Sesi’ aslında bir ‘Öteki’ler buluşması. Dilsiz bir kadın, bir yaratığa âşık oluyor, kadının en yakın arkadaşları bir siyahiyle bir eşcinsel. Filmin kötü adamı da bir FBI ajanı ve öykünün geçtiği zaman dilimi de ‘Soğuk Savaş’ yılları. Yönetmen ise Trump’ın seçim vaadinde aralarına duvar öreceğini açıkladığı Meksika’dan. kağıt üzerinde itiraz edilecek bir şey yok ama film fazla masalsı ve Hollywood’vari bir anlatıma sahipti. ‘The Post’ ise özellikle bu coğrafyadan bakıldığında, basın özgürlüğü kapsamında ehemmiyetini bulan bir film… Ve de iyi anlatılmış, çekilmiş, oynanmıştı.
 
-Kadın temsiliyeti konusunda Oscar’a eleştiriler var. Bu konuda düşüncenizi alabilir miyiz?

Valla Akademi her zaman eleştirileri ciddiye alır gibi davranır. ‘Çok beyaz’ dendi, hemen üye profilini elden geldiğince değiştirmeye çalıştı, hatta siyahi eşcinsellerin aşkını anlatan ‘Moonlight’a ‘En İyi Film’ ödülünü verdi. Seneye kadın temsiliyeti konusunda da bir şeyler yaptığını gösterir bir manzarayla karşılaşırız gibime geliyor. 

-Oscar Ödülleri sinemaya dair nasıl bir tablo çiziyor. 

Oscar bir tür sezon harmanı ya da o sezonun hoş bir buluşma ve değerlendirme etkinliği. Tarih boyunca birçok iyi film ya da yönetmen Akademi tarafından ödüllendirilmedi ama değerlerinden hiçbir şey kaybetmediler. O yüzden olmazsa olmaz bir belirleyici değil ama sinemaseverler için yıllık tatlı bir heyecan ya da muhabbet konusu... 

90. OSCAR ÖDÜLLERİNİ KAZANANLARIN LİSTESİ

  1. En iyi yardımcı kadın oyuncu: Allison Janney (I, Tonya) 
  2. En iyi animasyon kısa film: Dear Basketball
  3. En iyi animasyon film: Coco
  4. En iyi görsel efekt: Blade Runner 2049
  5. En iyi kurgu: Dunkirk
  6. En iyi kısa belgesel: Heaven Is A Traffic Jam On The 405
  7. En iyi kısa film: The Silent Child
  8. En iyi uyarlama senaryo: James Ivory (Call Me By Your Name)
  9. En iyi görüntü yönetmeni: Roger Deaking (Blade Runner 2049)
  10. En iyi özgün müzik: Alexander Desplat (The Shape of Water)
  11. En iyi özgün şarkı: Coco (Remember Me)
  12. En iyi yönetmen: Guillermo del Toro
  13. En iyi erkek oyuncu: Gary Oldman
  14. En iyi kadın oyuncu: Frances McDormand
  15. En iyi film: The Shape of Water

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

En İyi Film Ödülü The Shape of Water'a gitti.

En İyi Yönetmen ödülünü 'The Shape of Water' filmiyle Guillermo del Toro kazandı.

 The Shape of Water filmi fragmanı

 

En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar’ın sahibi 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' filmindeki rolüyle Frances McDormand oldu.

Frances McDormand

 

 

En İyi Erkek Oyuncu ödülü Darkest Hour filmindeki rolüyle Gary Oldman'a gitti. Oldman, Churchill'i canlandırmıştı.

 

Gary Oldman

En İyi Görüntü Yönetimi ödülü de Blade Runner 2049'a verildi.

En İyi Özgün Şarkı ödülü, Coco'dan Remember Me'ye verildi.

En İyi Film Müziği ödülü, 'The Shape of Water'a gitti.

 

En İyi Özgün Senaryo ödülü, 'Jordan Peel'e (Get Out) verildi.

En İyi Kısa Film (Canlı Aksiyon) ödülü, 'The Silent Child'a verildi.

En İyi Kısa Belgesel ödülü 'Heaven is a Traffic Jam on the 405'ın oldu.

En iyi görsel efekt ödülü 'Blade Runner 2049'a verildi.

​En iyi animasyon film ödülü 'Coco'nun oldu.

En İyi Kısa Animasyon ödülü ise ​NBA'in efsaneleşmiş isimlerinden basketbolcu Kobe Bryant'ın 'Dear Basketball'a filmine gitti.

​En iyi yardımcı kadın oyuncu 'I, Tonya' filmindeki rolüyle Allison Janey oldu.

En iyi ses miksajı, en iyi ses kurgusu, en iyi film kurgusu ödülleri Dunkirk'ün oldu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aloha işçileri düşük zammı kabul etmiyor

SONRAKİ HABER

MBC'de Türkiye dizileri yayından kaldırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...