03 Mart 2018 04:18

ABD’de binlerce öğretmen grevde

ABD'nin Batı Virginia eyaletindeki öğretmenlerin ve okul çalışanların başlattığı grev sürüyor.

Paylaş

Birleşik Krallık ve Finlandiya’daki yüksek öğretim grevlerinin ardından bu kez de ABD’de temel ve ortaöğretim eğitimcileri ve okul çalışanları greve çıktı. 

Ülkenin Batı Virginia eyaletinde 30 bin öğretmen ve diğer okul çalışanları iş bırakınca 55 okulun kapıları kapandı. Wsws.org sitesinin haberine göre, Batı Virginia Eğitim Birliği (WVEA) ve Amerikan Öğretmen Federasyonu-Batı Virginia (AFT-WV) sendikaları ile Cumhuriyetçi ve Demokrat partili eyalet yöneticilerinin ortak grev karşıtı tutumuna rağmen Perşembe ve Cuma greve çıkan öğretmenler ve çalışanlar Pazartesi ve Salı da çalışmayacak. Eğitimciler ve okul çalışanları ücretlerine zam ve sağlık sigortalarında iyileştirme talep ediyorlar. Eyalet yönetiminin eğitimcilere yüzde 5 ve okul çalışanlarına yüzde 3 zam önerisi ise henüz resmi olarak yaşama geçirilmiş değil. Sendikaların Çarşamba günü zamda anlaşma sağlandığını ve grev olmayacağını açıkladığı ancak zam kararının senatonun alt komisyonlarına devredilerek bekletilmesi üzerine sendikalara rağmen eğitimcilerin grevi hayata geçirdikleri öğrenildi. 

‘YÜZLERCE DOLAR KESİNTİ’

New York Times gazetesinin haberine göre eğitimciler sağlık sigortalarından yapılan kesintilere çok öfkeli. Gazeteye konuşan 31 yaşındaki 10 yıllık İngilizce Öğretmeni Katia Endicott, “Bekar değilseniz, bir aile planınız varsa sağlık sigortanızın miktarı yükselecek dediler. Ben iki hafta 1300 doların altında kullanabiliyorum ve şimdi 300 dolarını daha kesmek istiyorlar. Ama bir sorun yok, çünkü sana yüzde 1 zam vereceğiz diyorlar, bu her iki haftada 88 sente denk geliyor. Ailemin fatularını ödemem gerekiyor ve biliyorum ki bunu karşılayamayacağım. İki çocuğum var, maaş çekinden maaş çekine yaşıyorum. Benden yüzlerce dolar çaldıklarını farkettiğimde ve karşılığında yüzde 1 zam vereceklerini söylediklerinde artık daha fazla yerimde duramayacağımı anladım. Kayıtsız kalamam. Bir şeyler değişmeli” diyor.

‘TEMİNAT YOKSA İŞE DÖNMEYİZ’

Eyalet başkentine giderek oturma eylemi yaptıklarını ancak kendileriyle görüşülmediğini söyleyen Endicott, “Oraya yürüdüğümüzde eşim bana baktı ve ‘yenilmiş hissediyorum’ dedi. Bizim söylediğimiz hiçbir şeyi dinlemediler. Sessizce başkentte yürüyorduk ve öğretmenlerden biri ‘Gerçekten artık grev yapmalıyız’ dedi ve ben de o noktada artık (böyle olmasını gerektiğini) biliyordum.”

USA Today gazetesine konuşan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Kevin Green de senato zam kararını onaylayana kadar öğretmenlerin işe geri dönmeyeceğini söylüyor: “Bize çok fazla vaatte bulunuldu ama uzun zamandır hiç biri hayata geçirilmedi. Geri dönmeden önce kesin teminat istiyoruz.”

‘ÖĞRETMENLER SENDİKAYA KIZGIN’

AFT Sendikası Sözcüsü Jennifer Wood ise eğitimcilerin valiye ve eyalet yönetimine güvenmediklerini ve sendikaya da tepkili olduklarına dikkat çekiyor: “Birçok öğretmen anlaşmayı kabul ettiğimiz için bize çok kızgın. Böyle olacağını göremedik.”

Bir anaokulu öğretmeni olan Ginger Blankenship ise valinin oyalama tutumu için “yeniden başladığımız yere döndük” diyor: “Bu kadar gücün tek bir kişinin elinde olmasını anlayamıyorum.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İnsan olarak bizler savaş karşıtı olmalıyız

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da üç ilçedeki sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...