18 Ocak 2018 11:26

Ford işçileri uyarıyor: Satış bağıra bağıra geliyor

Metal işçileri, Türk Metal'in fabrikalarda yaptırdığı anketlere ilişkin, 'Satış bağıra bağıra geliyor, komitemizi kurarak bu satışa dur diyelim' dedi.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Metal işçilerinin MESS’in dayatmalarına karşı grev kararı almasını istediği Türk Metal Sendikası, ara bulucu raporu ellerine ulaşmadığı iddiasıyla grev kararı almazken bir taraftan da fabrikalarda yaptırdığı anketlerle işçilerin beklentilerini ölçüyor. Anket sorularının Türk Metal’in sözleşmeyi oldubittiye getirmeye hazırlandığını gösterdiğine işaret eden işçiler, “Satış bağıra bağıra geliyor. Metal direnişinden biliyoruz ne yapmamız gerektiğini. Komitemizi kurarak, bu satışa dur diyelim. Kendi sözleşmemizi kendimiz imzalayalım” çağrısını yaptı.
 
Fabrikada iki gündür temsilcilerin hatlarda dolaşarak kimi işçilere anket yaptırdığını aktaran bir Ford Otosan işçisi “Ankette sorulan sorular bir satışa hazırlandıklarının işaretini veriyor açıkçası. Yüzde 38’in altına imza atarsak tepkiniz ne olur? Yüzde 24’e imza atarsak tepkiniz ne olur? Greve çıkmakta kararlı mısınız? Greve çıkıldığı koşullarda maaş almayacağınızı biliyor musunuz? Ha bir de eklemeden de geçmiyorlar greve çıkılırsa sendika size destek sunamaz. Şimdi bu sorular açık açık biz sizi satmaya hazırlanıyoruz demek değil de nedir?​” diye konuştu.

'HELE SEN TOPLA BÜTÜN İŞÇİYİ'

Anketin her bölümde ve her işçi ile yapılmadığını özellikle greve çıkmak istemediği düşünülen yeni işçilerle anket yapıldığını kaydeden Ford Otosan işçisi şöyle devam etti: “Düpedüz nabız yokluyorlar. İşçileri bir şeye hazırlıyorlar. Biz onlardan grev kararı almalarını beklerken onlar yüzde 24 gibi bir rakam telaffuz ederek kafa bulandırıyorlar. Neden eski işçilere sormuyorlar? Çünkü onların yanıtı belli yüzde 38’in altında bir rakamla gelmeyin bize diyecekler. Ayrıca utanmadan imza atarlarsa diyecekler ki biz işçimize sorduk onlar da okey verdi. Hele sen topla bütün işçiyi de sor bakalım tamam diyecek mi işçi? Buna cesaret edebilirler mi? Elbette hayır. Onlar arkadan dolanmayı, işçiyi arkasından vurmayı çok iyi bilirler.” 

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

'BUNLARA KARNIMIZ TOK'

3 kırmızı çizgileri olduğuna dikkat çeken başka bir işçi “Yüzde 38 zam, 2 yıllık sözleşme ve kıdem zammı. Bu sözleşme 650-700 lira zam alınmadığı durumda başarısız bir sözleşmedir bunu hep söylüyoruz. Ayrıca anketteki sorularda sözleşme yürürlük süresi yok, kıdem zammı yok. İkramiyeler ne olacak belli değil. MESS bas bas bağırıyor. İkramiyeler fiilen çalışılan günler üzerinden ödenecek diye. Parayı biraz artıralım nasılsa işçi ikna olur diye düşünüyorlar herhalde. Derler ya, maymun gözünü açtı. Bunlara karnımız tok bizim. Bizim kırmızı çizgilerimiz net. Türk Metal’e de tavsiyem o da çizgilerini netleştirsin. Ya işçinin yanında olur, ya da bu işçi ona gereğini yapar” diye konuştu.

Hem kendi fabrikasındaki işçilere hem de diğer Türk Metal üyesi işçilere çağrı yapan Ford Otosan işçisi, şunları söyledi: “Satış bağıra bağıra geliyor. Taslak hazırlarken yaptıkları taktiğin aynısı. İşçiye kırmızı çizgilerini sormuyor. Yüzde 38’in altına imza atsak tepkiniz ne olur diye soruyor. Yüzde 24 gibi bir rakam vererek işçileri hazırlıyor. Bu oyunu görelim. Biz yan yana gelmezsek, tepkimizi ortaya koymazsak olacaklar belli. Siz istediniz, biz de imza attık diyecekler. Üstelik 3-5 işçiye sorarak yapacaklar bunu. Fabrikada böyle bir anketten haberi olmayan yüzlerce işçi var. Metal direnişinden biliyoruz ne yapmamız gerektiğini. Komitemizi kurarak, bu satışa dur diyelim. Kendi sözleşmemizi kendimiz imzalayalım.”

ARÇELİK İŞÇİLERİ: 5 AY SONRA ANKET NEDİR YA!

Geçtiğimiz hafta İstanbul Beylikdüzü Arçelik fabrikasında da benzer anketi yapan Türk Metal temsilcilerine işçiler, “Halen ‘İşçiye soracağız ne kadar zam isteyeceğini?​’ diyorlar. İşçi istemiş zaten isteyeceği zammı. Sendika bizim nabzımızı ölçmek için anket yapıyor yüzde kaç zam alırsak memnun kalırsınız gibi ona göre masada taviz verecekler. Dalga geçiyorlar milletle . Zaten daha önceden anket yapıldı ve biz de yüzde 38 istedik. 5 ay sonra anket nedir ya. Hiçbir icraat yok anket yapıyorlar. Sanki ankette olanı verecekler ya yalandan anket. Bizi deniyorlar. Düşük yazarsak ortalama alıp işçi yüzde 15’e razı deyince imzalayacaklar sonra da anketten düşük teklif geldi diyecekler. Bunun başka açıklaması yok” diyerek tepki göstermişti. 

ÖNCEKİ HABER

Hrant'ın Arkadaşları'ndan anmaya çağrı

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan'da ilk film gösterimleri başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...