Metal işçileri Türk Metal’e çağrı yaptı: Grev istiyoruz

Türk Metal üyesi işçiler, sendikalarının çağrısıyla kent meydanlarında eylemler yaptı. Eylemlerde sendikaya grev çağrıları yapıldı.

18 Ocak 2018 11:09
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ocak 2018 16:30
Paylaş

MESS’in dayatmalarına karşı, Türk Metal’in çağrısıyla kent meydanlarında eylem yapan işçiler grev çağrılarını yineledi. Taşıdıkları dövizlerle OHAL’e tepki gösteren, attıkları sloganlarla grev isteyen metal işçileri özellikle Türk Metal'e çağrıda bulundu. Türk Metal’in geçen hafta fabrikalarda yaptığı 5 dakikalık "donma" eylemlerini hatırlatan işçiler, “5 dakikalık eylemlerle olmaz, daha büyük eylemler istiyoruz” dedi.

Metal işçileri, MESS’in yüzde 6.4’lük zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına karşı eş zamanlı olarak İstanbul, Kocaeli Merkez, Gölcük, Gebze, Bursa, İzmir Merkez ve Menemen’de alanlara çıktı.

Yapılan eylemlerde sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Hey MESS şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok” sloganları atıldı. Kürsüden attırılan sloganların yanı sıra işçiler “Şalter inecek, bu iş bitecek”, “Grev, hakkımız engellenemez” sloganlarını da attı.

Eylemlerde temsili cenaze töreni düzenlendi. Üzerinde “Merhum çok çalıştı, açlıktan öldü” yazılı tabutların yer aldığı eylemlerde yapılan ortak açıklamada, “Bu tabuttaki metal işçisi kalp krizinden, trafik kazasından ölmedi. Açlıktan öldü. MESS tarafından açlığa terk edildi. Birileri ihracat rekorları kırdı. O sadece hakkını istedi. Ama bu hakkı ona çok gördüler. Metal işçisi açlıktan öldü. Peki ya biz hâlâ hayatta olanlar yaşam ve onur mücadelesi veren kardeşlerimizin izinden gidecek miyiz? Kol kola gireceğiz, birleşeceğiz. Direneceğiz. Eylemse eylem, grevse grev” denildi.

Açıklamalar sırasında işçiler “Şalter inecek, bu iş bitecek”, “Grev, hakkımız engellenemez” sloganlarını attı. Kocaeli’de yapılan açıklama sırasında ise işçiler, “Grev istiyoruz, 5 dakika durmakla olmaz, daha büyük eylemler istiyoruz” diye haykırdı.


İZMİR’DE İKİ AYRI NOKTADA EYLEM YAPILDI

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

MESS ile süren toplu iş sözleşmesi ilgili arabulucudan uyuşmazlığı tutanağının gelmesi üzerine İzmir'de de iki ayrı noktada eylem yapıldı. Gaziemir, Kemalpaşa ve Çiğli'de bulunan CMS, Aptiv (Delphi), Nemak, Ege Endüstri ve Ege Fren işçileri Cumhuriyet Meydanında toplanırken Menemen'de de İzmir Demir Çelik, Habaş ve Ege Çelik işçileri bir araya geldi.

Cumhuriyet Meydanındaki eylemin geçen haftaki eyleme göre daha az işçinin katıldığı görüldü. Alanda taleplere ilişkin pankartlar ise yine sınırlı idi. 'MESS şaşırma sabrımızı taşırma', 'MESS zammını al başına çal' dövizleri taşınırken 'Direne direne kazanacağız', 'Sözleşme hakkımız söke söke alırız' ve 'Türk metal el ele genel greve' sloganları atıldı. Eyleme Türk-İş'e bağlı sendikaların temsilcileri de katıldı.

Açıklamada konuşan eski Türk Metal yöneticisi ve Türk Metal Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım önceki sözleşmelerin kazanımla sonuçlandığını iddia ederek işçileri sendikaya güvenmeye çağırdı. Türk-İş'in maddi ve hukuksal konularda işçilerin yanında olacağını belirtti. Açıklamanın ardından temsili olarak işçi cenazesi kaldırıldı.


Türk Metal

MESS’in dayatmalarına karşı Bursa'da da Türk Metal üyesi işçiler bir kez daha meydanlara indi. Geçtiğimiz Perşembe günü de Türk Metal’in çağrısıyla eski Atatürk stadyumunda toplanan işçiler bu hafta da aynı meydan da toplandı. MESS’in dayatmalarına karşı hafta başında fabrikalarda 5 dakika üretim durduran Türk Metal’in daha etkili eylemler yapması çağrısında bulunan işçiler sendikalarının biran önce grev kararı almasını istedi.

BOSCH işçileri fabrikalarında çıkarak organize sanayinde yürüyüş yaptıktan sonra toplu olarak metroya binerek alana geldi. Bir işçiye temsili olarak imam kıyafeti giydirip siyah tabut taşıyarak MESS’i protesto eden işçiler alanda lokma döktüler.

Eski Atatürk stadında toplanan işçiler taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla grev çağrısında bulundu. OHAL patronunsa grev işçinin, iş ekmek yoksa barış da yok, kıdem kırmızıçizgimiz, sözleşme iki yıl olacak dövizleri taşıyarak sık sık; “Şalter inecek bu iş bitecek, MESS şaşırma sabrımızı taşıma, direne direne kazanacağız” sloganları attı.

Türk Metal

GÖSTERMELİK EYLEM İSTEMİYORUZ

Geçtiğimiz hafta ki eyleme katılmayan Renault işçileri bu hafta da eyleme katılmadı. Eyleme katılmama sebeplerini şu şekilde açıklayan bir Renault işçisi; “ Biz bu eylemleri daha önce de gördük. Hep gaz alma başka bir şey değil. Sendikaya sürekli üretime yönelik eylemeler yapalım diyoruz onlar bize sürekli bekleyin zamanı var diyor. Zamanı geldiğinde yapacağız demekten öteye geçmiyorlar. Neyin zamanını bekliyorlar halen anlamış değiliz. Arabuluculuk aşaması da bitti. Biz grev kararı beklerken adamlar meydanlarda eylem diyor. Bu en son yapılacak iş. Üretimi durduracağız dediler 5 dakikalık bir eylem yaptılar ondanda doğru dürüst kimsenin haberi olmadı. Göstermelik yapılan eylemlere gelmeyeceğimizi geçen hafta söyledik bir kez daha söylüyoruz. Gerçekçi ve işçinin taleplerine karşılık olacak eylemler yapsınlar o zaman her şey değişir” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


MMK İşçileri
Çelik-İş üyesi MMK işçileri de MESS dayatmalarına karşı Hatay'da iş yavaşlatma eylemi yaptı.

MMK İŞÇİSİ EYLEMDE

Çelik-İş Sendikası ile MESS arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine MESS’e bağlı MMK Metalurji Fabrikasında çalışan işçiler de iş yavaşlatma ve toplu yürüyüş eylemi gerçekleştirerek MESS’i protesto etti.

Eylemde konuşma yapan Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Sekreteri Mehmet Güngör, amaçlarının sözleşmeyi bitirmek olduğunu fakat MESS’in inatla işçiyi memnun edecek bir teklif yapmadığını, bu inadından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Güngör, artık üretimden doğan güçlerini kullandıklarını dile getirerek eylemlerinin artarak süreceğini, anlaşma sağlanamaması halinde grev kararı alacaklarını vurguladı. Güngör, temennilerinin çalışanları memnun edecek bir sözleşmeye imza atmak olduğunu ifade etti.

Eyleme, Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Mali Sekreteri Murat Kayış ve Eğitim Sekreteri Rıfat Alpboğan da katıldı.

 

ÇERKEZKÖY METAL İŞÇİLERİN ÖFKESİ BÜYÜYOR

Çerkezköy

MESS sözleşmelerinde süreç ilerledikçe metal işçisinin de öfkesi artıyor. Türk Metal sendikasının Çerkezköy kent meydanında yaptığı ikinci eylemde işçilerin katılımı ve öfkesi dahada büyüdü. Vardiya bitiminde Türk Metal Çerkezköy Şube binasına ve şehir merkezine yakın yerlerde inen işçiler yolu tek yönlü kapatıp yürüyerek eylem alanına geldiler. B/S/H, Hema, Arçelik, Dinex, Hüppe, Kale Kilit işçileri ayrı ayrı toplanarak yürüdüler. Yürüyüş sırasında özellikle B/S/H ve Hema işçilerinin kitlesel katılımı ve coşkusu bu haftaki eyleme damgasını vurdu. Meydanda toplanan beş binin üzerinde işçi eylem sonuna kadar çoşkusunu hiç kaybetmedi.

Geçen hafta sendikanın attırdığı sloganların dışında bu haftaki eylemde işçiler farklı olarak mücadele çağrısı yapan sloganların da atıldığı görüldü. Metal işçilerindeki öfke büyürken mücadele isteğinin de arttığı görüldü. Bu hafta geçen haftadan farklı olarak işçiler "Direne direne kazanacağız", "Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz" sloganları daha sık atıldı.

MESS karşıtı sloganların coşkulu şekilde katılan bütün işçiler Türk Metal sendikasından daha etkili eylemlem kararlarının alınmasını istiyor.

Bu hafta eylemde Türk Metal sendikası çok kalabalık görevliler belirleyerek yürüyüş ve meydandaki eylem sırasında işçleri çember içine aldı

 

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

TEB Başkanı Çolak: İlaç yokluğu şikayetleri arttı

SONRAKİ HABER

Hrant'ın Arkadaşları'ndan anmaya çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...