17 Ocak 2018 17:58

Metal işçileri MESS dayatmalarına karşı grev çağrısı yaptı

Çimsataş işçileri Mersin’de düzenledikleri eylemle MESS dayatmalarını protesto etti, sendikalarına grev çağrısı yaptı.

Paylaş

Birleşik Metal-İş üyesi Çimsataş işçileri Mersin’de sendikanın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da katıldığı basın açıklamasıyla MESS dayatmalarını protesto etti. Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen işçilere sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verdi. İşçiler attıkları sloganlarla Birleşik Metal-İş’e grev çağrısı yaptı.

“Grev Hakkımız Engellenemez”, “Direne Direne kazanacağız” sloganlarıyla mücadele kararlılıklarını ifade eden Çimsataş işçileri, grev tarihinin yakın olduğu mesajını da verdi. Basın açıklamasında MESS dayatmalarının devam etmesi durumunda Şubat ayı başında grev kararı alınacağı duyuruldu.

Eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, çocuklarının geleceği ve insanca yaşamak için ter döken metal işçilerinin düşük ücret ve ağır çalışma koşullarına maruz bırakıldığını söyledi.

‘PATRONLAR İŞÇİLERİ MAKİNE OLARAK GÖRÜYOR’

Metal işkolunda çalışan yaklaşık 130 bin işçinin toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmasını beklediğini ifade eden Serdaroğlu, “Metal iş kolu ağır çalışma koşullarının olduğu bir iş kolu. Her ay onlarca işçi arkadaşımız yaralanıyor, bazı işçi arkadaşlarımız çalışırken  iş cinayetine kurban gidiyor. Binlerce derece sıcaklık altında, döküm fabrikalarında, yağın, kirin, pasın olduğu işyerlerinde çalışıyoruz. Metal sektöründeki patronlar çok büyük kârlar elde ediyor. Üretim tavan yapmış durumda. Otomotiv sektörü son yılların rekorunu kırdı. Ancak sıra biz metal işçilerine gelince patronlar ellerini ceplerine atmak istemiyor. Patronlar işçileri insan değil, makine olarak görüyor” dedi.

‘TEKLİF EDİLEN ORAN CİDDİYETSİZ’

Ağır çalışma koşullarına karşın ikramiyeler de dahil edildiğinde metal işçilerinin ücret ortalamasının 2 bin 145 lira civarında olduğunu belirten Serdaroğlu, “Bir tarafta yüksek oranlı zamlar, devlet teşvikleri varken, öbür tarafta iş yoğunluğu ve temposu giderek artan, düşük ücretlerle çalışan, çalışırken ölen ve yaralanan metal işçileri var. Teklif edilen ücret zammı da oldukça ciddiyetsiz. MESS tarafından teklif edilen ücret zam oranı sadece yüzde 6,4. Bu oran ikramiye dahil 137 TL’ye denk gelmektedir” dedi.

‘HAK ARAYIŞLARIMIZ OHAL ENGELİNE TAKILIYOR’

Konuşmasında OHAL uygulamalarına da tepki gösteren Serdaroğlu, “İşverenler OHAL’in nimetlerinden yararlanmaya çalışıyorlar. İşçilerin grev hakları ortadan kaldırılmış, neredeyse tümüyle yasaklanmış durumda. Kapalı salon toplantılarımız bile yasaklanıyor. Her demokratik hak arayışımız OHAL engeline takılıyor” dedi.

Metal patronlarının KHK’lere güvendiğine dikkat çeken Birleşik Metal-İş Genel Başkanı, “MESS, geçen dönemki grevimizi, 2015 yazındaki metal fırtınayı unutmasın. Metal işçileri fiili ve meşru hakları ile anayasadan doğan haklarını her koşul ve her şartta kullanacaktır. Metal işçileri günlerdir çeşitli eylemlerle kararlılıklarını gösteriyor. Mücadelemizi daha da yükselteceğiz. Süreç grev aşamasına doğru ilerliyor. Önümüzdeki günlerde greve gitmek kaçınılmaz görünüyor” dedi.

 

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

‘SENDİKA AYRIMI OLMAKSIZIN TÜM METAL İŞÇİLERİNİN ÇIKARI ORTAK’

Sendika ayrımı yapmaksızın tüm metal işçilerinin çıkarlarının ortak olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, “Ayrım gözetmeden tüm metal işçileri, MESS’e karşı birlikte mücadele etmeli, aynı gün greve çıkmalı ve olası yasaklara karşı yine birlikte davranmalıdır. Kazanmanın yolu birlikte mücadeleden geçmektedir” dedi. Serdaroğlu, diğer işkollarında çalışan işçi ve emekçilere de metal işçileriyle dayanışma çağrısı yaptı.

‘İŞÇİLER ORTAK HAREKET EDERSE KAZANIR’

Konuşmasının ardından Evrensel’e açıklamalarda bulunan Serdaroğlu, “MESS ile yaptığımız müzakerelerin en önemli aşamasına, yani grev kararı aşamasına geldik. Muhtemelen Şubat ayının başında grevlerimizi başlatacağız. Gittiğimiz yerlerde ‘Grevleri ertelemesinler, fabrikalarda iş barışı sağlayamazlar’ mesajını veriyoruz. Eğer metal işçileri ortak hareket ederse mutlaka bu süreci kazanımla sonuçlandıracaktır” dedi.

MESS’in sıkışmış durumda olduğunu belirten Serdaroğlu, “İşçilerin bu süreçten kazanımla çıkması için her türlü yolu yöntemi yapmaya hazırız. Eğer MESS masa başında taleplerimizi kabul etmezse; metal işçileri grevden kaçmayacaktır. Hükümet ve güvenlik güçleri tarafından metal işçilerinin haklarını engelleyecek bir anlayışın sergilenmemesini istiyoruz” dedi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail, 'Filistin'in cesur kızı'nı serbest bırakmıyor

SONRAKİ HABER

Kadıköy'de tek tip kıyafet dayatması protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...