13 Aralık 2017 08:08

Elazığ Cezaevi’nde 42 gündür açlık grevi var

Hak ihlallerinin arttığı Elazığ Cezaevi'nden 4 aydır aileler haber alamıyor. 6 tutuklu ise 42 gündür açlık grevi yapıyor.

Paylaş

Ailelerin 4 aydır haber alamadıklarını belirttikleri Elazığ Cezaevi’nde 6 kadın tutuklunun yürüttüğü açlık grevi 42’nci gününde. Tutuklulardan Fethiye Ok’un kardeşi Satiye Ok, “Yaklaşık 4 aydır haber alamıyoruz. Adalet Bakanlığı ve savcılık görüşme taleplerimize dönüş yapmıyor” dedi. 

Elazığ T Tipi Cezaevi’nde bulunan 6 kadın tutuklunun, cezaevinde yaşanan  hak ihlalleri ile keyfi uygulamalara karşı başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi 42’nci gününe girdi. 

İki yılı aşkın bir süredir cezaevinde olan kardeşi Fethiye Ok’un (44) Malatya Cezaevi’nden Elazığ Cezaevi’ne sürgün edildiğini belirten Ok, yaklaşık 4 aydır kardeşinden haber alamadıklarını aktardı. Ok, “İletişim kuramamamızın temel sebeplerinden biri; cezaevi kimlik dayatmasıdır. Bugüne kadar idare tarafından hazırlanan kimlikler idarede kalıyordu. Tutsaklara verme, onlara taşıtma söz konusu olmuyordu. Bu kimlikler tutsaklar cezaevi dışındaki bir hastaneye götürüldüğü zaman gardiyanlar tarafından taşınıyordu. Ama bugün bu kimlikler tutsaklara dayatılıyor. Tutuklular cezaevi içerisindeki revirlere ve telefon görüşmelerine götürüldüklerinde, görüş sırasında bu kimlik dayatmasına maruz kalıyorlar” şeklinde konuştu.

‘KADIN KOĞUŞLARI SİVİL GİYİMLİ ERKEKLER TARAFINDAN ARANIYOR’

Tutukluların “kimlik dayatmasını” reddettikleri için telefon, avukat ve aile görüşüne çıkamadıklarını ve bundan dolayı kendilerinden haber alınamadığını belirten Ok, cezaevindeki diğer hak ihlallerine ilişkin ise şunları söyledi: “Son dönemlerde çok sık, koğuşlarda aramalar yapılıyor. Kadın cezaevlerinde aramaları daha çok kadın gardiyanlar yapar. Ama bugün bir çok cezaevinde kadın koğuşlarında asker, son dönemlerde ise sivil giyimli erkekler tarafından yapılan aramalar söz konusu. Kadın tutsaklar bunu reddettiği için dövülüyor ve saçlarından sürüklenerek havalandırmaya atılıyor. Elazığ cezaevinde bu uygulanıyor. Ve en son 1-2 ay önce basına da yansımıştı. İlke Başak Baydar kan kusmuştu gördüğü bu şiddetten kaynaklı. Tutsaklar herhangi bir şeyi reddettiklerinde karşılık olarak çıplak aramaya maruz kalıyorlar. Çok açık, burada tutsağın onurunu kırmak istiyorlar. Bunun adı işkencedir. İletişim cezaları çok sık yaşanıyor. Sık sık görüş cezaları alıyorlar keyfi nedenlerle. Koğuşların olduğu yerlerde kameralar bulunduruluyor.”

’10 GÜN SÜNGERLİ ODADA KALDI’

İzmir’den görüş için Elazığ Cezaevi’ne gittiğinde kardeşinin süngerli odada olduğu için kendisiyle görüştürülmediğini ifade eden Ok, “Kardeşim çıplak aramayı reddettiği için 10 gün boyunca süngerli odada kalmış. Tecridin içinde tecridi dayatıyorlar. 10 gün boyunca ne televizyon ne radyo ne herhangi bir iletişim ve görüş hakkı var. Ve Tüm bunlar Elazığ Cezaevi’nde sıkça uygulanıyor” şeklinde bilgiler paylaştı. (Elazığ/MA)

ÖNCEKİ HABER

Stefan Kuntz’tan Beşiktaş değerlendirmesi: Kolay lokma değil

SONRAKİ HABER

Mahkeme Demirtaş’ın duruşmaya getirilmesini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...