13 Aralık 2017 02:20

Neden askeri ve ekonomik anlaşmalar iptal edilmiyor!

Gebze'deki Artemis işçileri Evrensel'e yazdıkları mektupta Filistin halkının yanında olduklarını belirtip anlaşmaların iptal edilmesini istedi.

Paylaş

Artemis İşçileri
Gebze

Hepimiz duymuşuzdur Filistin’in adını. Sahi Filistin neresidir? Kimi haritalarda yer  alan, Ortadoğu’daki bir toprak parçası mıdır? Hayır. ABD’de derisinin rengi yüzünden baskı gören siyahların yaşadığı yerlerin adıdır Filistin. Ağaçları kesilen, ırmakları kurutulan, yer altı zenginlikleri para için yağmalanan yerlerin adıdır Filistin. Filistin dünyanın herhangi bir yerinde inançları kısıtlanan, baskı gören halkların yaşadığı yerlerin adıdır. Filistin, hakları yok sayılan halkların mücadelesinin adıdır. Ve Türkiye’de düşük ücretlere, uzun ve ağır çalışma koşullarına, grev yasaklarına, iş kazası ve iş cinayetlerine karşı mücadele eden evine helal ekmek götürmeye çalışan biz işçilerin çalıştığı fabrikaların adıdır Filistin.

Nerede bir ezilen varsa, hakkını alamayan ama hakkını arayan herkim varsa orası Filistin’dir. İnsan onuruna ve insan vicdanına sahip çıkan her işçi, her emekçi her ezilen horlanan halk biraz Filistinlidir. Bu nedenle de Filistin halkına sıkılan her kurşun atılan her bomba bize atılmış demektir. 

Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden Amerikan yankileri, katliamcı İsrail haydutları ve onların iş birlikçileri Filistin halkına ve tüm ezilen halklara yeni bir savaş açmış durumda. Aradan geçen uzun yıllara rağmen ABD ve İsrail Ortadoğu’da katliamcı, saldırgan ve insanlık dışı uygulamalara son vermediği gibi giderek daha da saldırganlaşmaktadır. İsrail uçakları sivil halkı bombalıyor, kontrol noktalarında Filistinliler aşağılanarak bekletiliyor, işkence yapılıyor, bebekler bile kurşunlanıyor. On binlerce Filistinli aynı Suriyeli yoksullar gibi yerlerinden yurtlarından edilmiş durumda. Filistin’de acı hiç dinmedi. ABD’nin desteğiyle yıllarca süren İsrail işgalinin bilançosudur bu. Bu haydutluğa dur demek, Ortadoğu’daki Amerikan emperyalizmine dur demektir. Filistin halkının yanında olmak emperyalizme karşı ezilen yoksul halkların safında olmak demektir.

Bugün bizlerin sormamız gereken önemli bir soru vardır. Türkiye’de Filistin halkının gerçek dostları kimlerdir ve nasıl mücadele edeceğiz? Hükümet kameralar karşısında ABD ve İsrail’e karşı adeta şov yapmakta ama bir yandan da ABD-İsrail dostluğuna devam etmektedir. ABD ve İsrail’e karşı tek bir somut atılmazken mangalda kül de bırakılmamaktadır.  

Neden ABD ve İsrail’le yapılan askeri ve ekonomik anlaşmalar iptal edilmiyor, neden ABD üsleri kapatılmıyor, neden NATO’dan çıkılmıyor, neden sırtımızdan milyarlarca kâr yapıp bunları yurt dışına aktaran firmalara yaptırım yapılmıyor? Neden? 

Biz fabrikamızda neler yapabilirizi konuşuyoruz, tartışıyoruz, somut talepler etrafında birleşmeye çalışıyoruz. Bunun ilk adımı olarak da fabrikamızda dövizler hazırlayarak Filistin halkının yanında olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. Gebzeli tüm işçi kardeşlerimizi bu zulme ve barbarlığa karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

İsrail’e yaptırım olmazsa söylenen tüm sözler yalandır

SONRAKİ HABER

McDonald’s patronları görüşmeye yanaşmazsa grevler yolda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...