12 Aralık 2017 09:44

Tutuklu yakınları: Elazığ Cezaevi'nden haber alamıyoruz

Elazığ Cezaevindeki tutukluların dışarı ile ilişkisi kesildi.

Paylaş

HDP'li milletvekilleri, Elazığ Cezaevi'ndeki tutukluların dışarı ile iletişimlerinin koparıldığını belirtti. Tutuklu yakınları ise, 4 aydır yakınlarından haber alamadıklarını kaydederek, sorumlunun Adalet Bakanlığı olduğunu vurguladı. 

HDP Şırnak  Milletvekilli Aycan İrmez, Elazığ Cezaevinde bulunan 6 kadın tutuklunun 1 Kasım 2017’den bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduklarını kaydetti. İrmez yaşanacak olumsuzluklardan Adalet Bakanlığı’nı sorumlu tutacaklarını belirtti.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Aycan İrmez, İbrahim Ayhan ve Mehmet Emin Adıyaman ile Elazığ Cezaevi'nde bulunan tutukluların aileleri, cezaevindeki hak ihlallerine ilişkin HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. 
 
Toplantıda konuşan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Elazığ Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan 6 tutuklunun bir aydır süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu belirtti.

‘DIŞARI İLE İLETİŞİMLERİ KOPARILMIŞ DURUMDA'

Cezaevlerinde yaşanan hak ihalelerinde bir artış söz konusu olduğunu kaydeden İrmez, “Özelde Elazığ Cezaevi'nde son dönemlerde insan hakları ihlalleri bakımından ayyuka çıkmış birçok ihlal söz konusu. Elazığ T Tipi Cezaevi'nde kadın koğuşunda hak gaspları ve hak ihlalleri söz konusu. Ne yazık ki son dönemlerde tutsakların tüm iletişim hakları gasbedilerek, dışarı ile iletişimleri koparılmış durumda. Tutsakların durumlarına ilişkin dışarıya sağlıklı bir bilgi akışı sağlanamıyor. Son 3 aydır tutsaklarla ne yazık ki herhangi bir iletişim durumu söz konusu değil. Tutsakların 1 Kasım’dan bu yana hak gasplarını ve hukuksuz uygulamaları protesto etmek için başlattıkları açlık grevi devam ediyor. Ve bu açlık grevini şuan 6 kadın tutsak devam ettiriyor. 1 Kasım itibariyle bu sayı 10 kişiydi. Ama sağlık sorunlarından dolayı 6 kadın devam ettiriyor" dedi. 

‘BİR ADIM BİLE ATILMIŞ DEĞİL’

İrmez, HDP heyeti olarak 16 Kasım'da cezaevini ziyaret ederek yetkililerle görüştüklerini ifade ederek, ancak yapılan görüşmeden sonra da herhangi bir iyileştirilmenin olmadığının altını çizdi. 

'SORUMLULUK TAMAMEN ADALET BAKANLIĞI'NA AİT'

İrmez, şöyle dedi: “HDP Heyeti olarak savcı ve müdürle bir görüşme gerçekleştirdik. Tüm bu hak ihlallerini bizzat kendileriyle görüştük. Ne yazık ki şuana kadar tek bir adım atılmış değil. Ayrıca bu gerçekleşen hak ve hukuksuzluğa dair bizzat ben ve komisyondaki diğer arkadaşlarımız ve cezaevi komisyonundaki arkadaşlarımız Adalet Bakanlığı bizzat görüşmeler gerçekleştirdi. Ama bu saate kadar bir adım bile atılmış değil. Orada yaşayan canların onlar için bir öneminin olmadığını gördük. Bunu bir kez daha anladık. Ama ne yazık ki bu İnsan Hakları Haftası'nda insan hak ihlalleri ayyuka çıktı. Buradaki sorumluluk tamamen Adalet Bakanlığı'na aittir."

‘4 AYDIR HABER ALAMIYORUZ’

Daha sonra Elazığ Cezaevi'nde oğlu tutulan Nihat İldan, baskıların sistematik bir şekilde devam ettiğini vurguladı. Bir ara oğlunun 42 gün süngerli odada tutulduğunu belirten İldan, "Telefon yasağı falan ara ara oluyordu ama son 4 aydır hiçbir şekilde görüşemiyoruz. Ne telefon ne mektupla iletişim kurabiliyoruz. Sadece para gönderiyoruz ama o para ulaşıyor mu onu da bilmiyoruz” diye konuştu. 

‘TECRİT İÇİNDE TECRİT'

Cezaevinde kardeşi tutulan Satiye Ok da, “AKP iktidarı sözüm ona darbe girişimiyle başlattığı baskıların bir ayağını da cezaevinde örmeye çalışıyor. Bunu da kadınlardan başlayarak hayata geçirtiyor. Elazığ pilot bölge olarak seçilmiş. 3-4 aydır iletişim yok. Tecrit içinde tecrit örmeye çalışılıyorlar. Süngerli oda da bunun örneği. Kız kardeşim cezaevinden sürgüne gelirken çıplak arama dayatmasını reddettiği için süngerli oda cezası aldı. Yaşanan her olumsuzluktan iktidar, Adalet Bakanlığı, Elazığ T Tipi Cezaevi Müdürü sorumludur” ifadelerini kullandı. 

‘CEZAEVLERİ TÜRKİYE’NİN KANAYAN YARASI’

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman  ise, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde uygulanan tecrit sisteminin "tek adam" rejimi ile tüm cezaevlerine yayıldığını aktardı. 

"Cezaevlerindeki durum Türkiye’nin en büyük kanayan yarası" diyen Adıyaman, şöyle devam etti: "Mevcut cezaevi rejimi, İmralı tecrit sistemini tüm siyasi tutsaklar üzerinde uyguluyor. Bu hak ihlalleri defalarca dile getirildi. Çeşitli STK’ler tarafından raporlaştırıldı. Tabi bütün bu çabalara, girişimlere rağmen dikta rejiminin temel mantalitesi siyasal mücadelenin en yumuşak karnı olan cezaevlerinde kendi dikta rejimlerini hayata geçirme çabası var. Elbette siyasi tutsaklar bu anlayışa boyun eğmiyorlar. Gerçek şu ki ceza infaz kanununda mevcut olan hakları bile fazla görüyor ve bunları kısıtlıyorlar. Bu zulme, bu faşizan uygulamalara karşı en önemli direniş noktası, en önemli destek sesimizi yükseltmek, daha çok dayanışma içinde olmak, bu faşist uygulamaları teşhir etmektir.” (Ankara/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Tokyo metrosunda hamile kadınlar için yeni uygulama

SONRAKİ HABER

İzmir'de binlerce belediye işçisi iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...