09 Aralık 2017 06:49

Akdeniz Belediyesi'nde işe dönme davalarında gelişme yok

DBP'li Akdeniz Belediyesi'ne kayyum atandıktan sonra işten çıkartılan işçiler, açtıkları işe dönme davalarında 1 yıldır bir gelişme olmadığını söyledi

Paylaş

DBP'li Akdeniz Belediyesi'ne kayyum atandıktan sonra işten çıkartılan işçiler, işten çıkarılmalarının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen açtıkları işe dönme davalarında hala bir gelişme olmadığını kaydetti. 

Demokratik Bölgeler Parti'li (DBP) belediyelere kayyumlar atanması sonrası yüzlerce işçi de ihraç edildi. Kayyum atanan belediyelerden Akdeniz Belediye'sinde de onlarca işçinin işlerine son verildi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, OHAL'in en çok emekçiyi vurduğunu kaydetti.
 
OHAL'in bahane edilerek, emekçilerin haklarının ellerinden alındığını ve yüzlerce işçinin sudan gerekçelerle işten çıkarıldığını belirten Göksoy, "İşçilerin haklarının her geçen gün daha fazla elinden alan yasalar çıkartılmaya devam ediliyor. Hukuksuz bir şekilde işten çıkartılmalar ise en fazla kayyum atanan belediyelerde görülüyor" dedi. 
 
DBP'li Akdeniz Belediyesi'nde de kayyumla birlikte 144 işçinin işten çıkarıldığı bilgisini paylaşan Göksoy, kayyum atanan belediyelerde işten çıkartmaların KHK ile değil, keyfi uygulamalarla olduğunu söyledi. Dolayısıyla, işçilerin işlerine dönmesi için hiçbir hukuki yolun bırakılmadığını dile getiren Göksoy, “Kamudan ihraç edilen işçilerin açtıkları davalarda hukuk yavaş ya da hiç işlemiyor. İşçilerin kaderleri, 7 kişiden oluşan  komisyonlara bırakılıyor. Kurulan komisyonlar, mağduriyeti gidermek yerine işçilerin mağduriyetini daha da arttırıyor” diye konuştu. Toplumun ekmekle terbiye edilmeye çalışıldığını ifade eden Göksoy,  DİSK olarak hukuksuzca işten atılmalara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi. 

'YARGI İŞÇİLER İÇİN İŞLEMİYOR'

Akdeniz Belediyesi’nden ihraç edilen Üzeyir Deniz, ihraçlarının  en büyük  sebebinin Kürt olmalarından kaynaklandığını söyledi. Kayyumun ilk icraatinin  Kürt memurları ihraç, Kürt işçileri de işten çıkartmak olduğunu ifade eden Deniz, işten çıkarılmalarının üzerinde bir yıl geçmesine rağmen açtıkları işe dönme davalarında hala bir gelişme olmadığını belirtti. Deniz “İşimize dönmek için açtığımız davalarda normal şartlarda mahkeme bizim lehimimize sonuçlanması gerekirken ilan edilen OHAL nedeniyle tam tersi bir durum yaşanmakta. İşçi davalarına da siyasi yaklaşılıyor. Mağdur ediliyoruz" dedi. İşten atılan bir çok taşeron işçisinin inşaat ve tarla gibi günlük işlerde çalıştığını dile getiren Deniz, işlerine geri dönene kadar her türlü hukuki ve meşru yolları deneyeceklerini söyledi. 

‘HER DÖNEMDE KÜRTLER HEDEF ALINIYOR’ 

Belediyenin basın biriminde çalıştığı sırada işten çıkartılan Şemsettin Atız da, hukuksuz bir şekilde çıkarıldıklarını ve özlük haklarının ellerinden alındığını söyledi. Birçok emekçinin evine ekmek götürmekte zorlandığını kaydeden Atız, "Her dönemde siyasi tıkanmalarda Kürt halkı hedef alınıyordu. 2016 yılında da kayyumlarla birlikte yeniden Kürt emekçiler hedef  alındı ve işlerimizden çıkarıldık" ifadelerini kullandı. 

‘KAYYUMLARIN İLK HEDEFİ KADINLAR’

Belediyenin Kadın ve Sosyal Hizmetler biriminde çalışırken işten çıkarılan Özgür Deniz Oban da, atanan kayyumun ilk faaliyetinin kadın çalışmalarını durdurmak ve bu çalışmaları yürüten kadınları işten çıkartmak olduğunu dile getirdi.  Oban, "Önce bölgelerimizden sürgün edildik. Kayyumlar da var olan iktidar zihniyetiyle önce kadın kurumu işlevsizleştirildi ve kazanımlarını yok sayarak bizleri işten çıkardı" dedi. Oban, kadın haklarına yapılan saldırıları durdurmak ve işlerine dönmek için mücadeleye devam edeceğini söyledi. (Mersin/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Beko: Sınav ve güvenlik soruşturması kadrolaşma doğurur

SONRAKİ HABER

DBP kayyımların icraatları ile ilgili rapor açıklayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...