08 Aralık 2017 16:01

İsveç’te #Metoo kampanyası iş güvencesini tartışmaya açtı

Otel, restoran, butik gibi işyerlerinde ve sağlık kolunda kadınların en fazla cinsel tacize uğramalarını göstermesi iş güvencesi tartışmalara yol açtı

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te #Metoo (Ben de) kampanyasının; otel, restoran, butik gibi işyerlerinde ve sağlık iş kolunda çalışan kadınların en fazla cinsel tacize uğramalarını göstermesi iş güvencesi tartışmalarına yol açtı.

Üyelerinin önemli bir bölümünü kadınların oluşturduğu üç büyük işçi federasyonunun başkanları, kadınların işyerinde tacizi sosyal medyada teşhir ettikleri #Metoo kampanyasının çok açık bir biçimde iş güvencesinin olmadığı sektörlerde cinsel baskı ve saldırıların daha fazla olduğunu gösterdiğini belirttiler. Yetkililerin ortaya çıkan tablodan siyasi dersler almaları gerektiğini söylediler. 

Kadınların yoğun olarak çalıştıkları sektörlerde yarı zamanlı çalışma ve geçici işçiliğin yaygın olduğuna, otel ve restoranlarda çalışanların yüzde 40’ının iş güvencesi olmadığına, butik ve mağazalarda  kadınların yarım gün çalıştıklarına ve hastabakıcıların yüzde 61’inin belirli süre için işe alındıklarına dikkat çekti.

GÜVENCESİZ İŞLERDE TACİZ ORANI YÜKSEK

2015 yılında Devlet İstatistik Enstitüsünün işyerlerinde yaptığı araştırmaların sonuçlarının iş güvencesi olmayan işçilerin daha fazla cinsel tacize maruz kalmalarına rağmen bildirim yapmaktan kaçındıklarını gösterdiğini hatırlatan üç federasyon başkanı, “Biz güvencesiz çalışma koşullarıyla cinsel taciz arasında açık bir ilişki olduğunu görüyor ve iş yasalarında çalışanların korunması için iş güvencelerinin sağlanmasını istiyoruz” diyor.

#METOO MESAJI DOĞRU OKUNMALI

Yapılan kamuoyu araştırmalarının sonuçlarının ticaret iş kolunda çalışan kadınların yüzde 40’ının cinsel tacize uğradığını gösterdiğini söyleyen sendika liderleri, “Bu rakamlar ortaya kara bir tablo çıkarıyor. Bu tamamıyla kabul edilemez” dedikten sonra #Metoo kampanyasından çıkan mesajın iyi okunmasını ve yasalarda iş güvencesinin sağlanması için değişiklikler yapılmasını istiyor.

#Metoo kampanyasının işyerlerinde kadınlara cinsel tacizlerin yaygın olduğunu göstermesi işçi sendikalarının yası sıra işveren örgütlerini de harekete geçirdi.

Stockholm’de cinsel tacizlerin ele alındığı bir seminerde bir araya gelen işçi ve işveren temsilcileri, cinsel tacizlerin önlenmesi için alınması gereken önlemleri tartıştı. 

KADINLARIN ANLATMA CESARETİ GÖSTERMESİ OLUMLU

İsveç Ticaret ve Sanayi Odaları Hukuk Müşaviri Anna Bergsten, #Metoo kampanyası sırasında ortaya çıkan manzaranın tamamıyla kabul edilemez olduğunu söyledi. Ama aynı zamanda pek çok kadının ortaya çıkıp tacizleri anlatmasının tacizleri sınırlayan olumlu bir rol oynadığına dikkat çekti.

İşçi Sendikaları Konfederasyonunun Eğitim ve İş Piyasasından Sorumlu Şefi Malin Wreder, karanlıkta kalan pek çok cinsel tacizin açığa çıkmasının değerli olduğunu  söyledi. Sağlık, müzik ve restoran gibi branşlarda müşterilerden gelen, kadınlara yönelik tacizlere karşı da önlem alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

KAMPANYANIN TEMELİNDE GÜÇLER MÜCADELESİ VAR

Eşitlik Uzmanı Ellen Landberg, tüm #Metoo kampanyasının temelinde güçler mücadelesi olduğu değerlendirmesini yaptıktan sonra emirlerle yukarıdan yönetilen işyerlerinde demokrasinin işlediği iş yerlerine kıyasla cinsel tacizlerin daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Landberg, işyerlerinde cinsel tacizlerin engellenmesi için alınması gereken 13 önerisini art arda sıraladı. 

ÖNCEKİ HABER

Erhan Çelik için 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi istendi

SONRAKİ HABER

‘KESK 22'nci yılını kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...