08 Aralık 2017 01:06

Ömer Usta: Ülkemiz vergi, rüşvet devleti oldu

Reza Zarrab davasını ve Man Adası belgelerini Kayseri'den iki işçiyle, Ömer Usta ve Erkan Usta ile konuştuk.

Paylaş

Veli ŞAHİN 
Kayseri

Reza Zarrab’ın rüşvet iddiaları, Man Adası belgeleri ve ekonominin geldiği durum Kayseri’de de işçiler arasında tartışılıyor. Ömer Usta ve Erkan Usta da bu işçilerden. Ömer Usta, rüşvet iddiaları için “Gayrimeşru bir iş varsa üzerine gidilmeli” diyor. Artan vergilere de tepki gösteren Ömer Usta, “Ülkemiz vergi, rüşvet devleti oldu” diyor. Kayseri’de işçilerin ekonomik durumunun kötüleştiğine dikkat çeken Ömer Usta, bir kıvılcımın her yeri saracağını söylüyor.  

BİR KIVILCIM HER TARAFI SARAR!

1972 yılından bugüne işçilik yapıyor Ömer Usta. Ayakkabı işçiliğinden, plastik enjeksiyona birçok iş kolunda çalışan Ömer Usta “1972 yılına göre bugün ekonomi daha büyük, fabrikalar gelişti ama bir o kadar işçi hakları her gün azalıyor” diyerek söze başlıyor. 

İşçilerin ve sendikaların mücadelesi sonucu kazanılan haklara vurgu yapan Ömer Usta, “Bugün işçiler sendikasızlaştı. Ben bu yaşıma geldim sendikalı işyerinde çalışmadım. 1972’li yıllarda sendika vardı, mücadele vardı. O zaman bir sorun çıktığında anında müdahale edilirdi, insanlar daha mücadeleciydi. İşçi hakları da bu sebeple her gün artıyordu. Mesela sendikalı bazı büyük fabrikalar vardı onlar kazanınca tüm işçiler kazanıyordu. Tüm sektörleri etkilerlerdi, bayrak gibiydi bizim için. O yüzden sendikasız olan bizler, hep o fabrikaları izlerdik” diyor. Bugün işçilerin en büyük sorununun sendikasızlık, örgütsüzlük ve sendikaların yönetim anlayışı olduğunu dile getiren Ömer Usta, işçilerin elinden her gün haklarının kayıp gittiğini ifade ediyor. “İşten atılma ve mücadele ettiklerinde kazanamama durumunu düşünerek korkuya kapılıyor işçiler” diyen Ömer Usta,buna karşın  Kayseri’de işçilerin sorunlarının çok arttığını ve küçük bir kıvılcımın her tarafı sarabileceğini söylüyor. 

‘RÜŞVET ALMAYAN BAKAN VAR MI?​’

reza zarab ödül töreni

Man Adası belgeleri, Reza Zarrab davası hakkında düşüncelerini sorduğumuzda ise, “Gayrimeşru bir durum varsa üzerine gidilmeli. İktidarın hemen yapması gereken savcılık gibi makamlarla olayın üstüne gitmek olmalı” cevabını verdi. Fabrikasında üretimin hızına dikkat çekerek, işçilerin politika tartışmaya vakti kalmadığını ifade eden Ömer Usta, devam ediyor: “Birbirimizle dahi konuşamıyoruz. Dışarıda denk gelirsek konuşmaya imkanımız oluyor. Ama AKP’li işçilerin gel git içerisinde olduğunu gözlemliyorum. Her ne kadar medyanın etkisi altında olsa da her kesimde rahatsızlık var.” 

Vergilerden de işçilerin önemli bir bölümünün şikayetçi olduğunu aktaran Ömer Usta, “Devletin vergisine güç mü yetiyor? Ülkemiz vergi, rüşvet devleti oldu. Böyle bir sistemde Man Adası, rüşvet gibi durumları normal karşılıyoruz. ‘Bakan rüşvet aldı’ deniliyor. Bence ‘Rüşvet almayan Bakan var mı?​’ diye sormak daha doğru olur” diyor.

AKP ESKİDEN MÜTEVAZIYDI!

Gençliğinde Necmettin Erbakan’ın bugün de Tayyip Erdoğan’ın takipçisi olduğunu söyleyen Deri İşçisi Erkan Usta ise sohbete, “Ben de son dönemde, ‘AKP’den vazgeçsem mi’ diyorum” diyerek başlıyor. Yanındaki işçi arkadaşı Reza Zarrab’ın yargılandığı davayı kastederek, “Şimdi ABD bu dava nedeniyle fatura kesse ülkeye, yine biz ödeyeceğiz, vergiler artacak” diyor. Erkan Usta ise “Muhalefet sanki ABD ceza kessin diye uğraşıyor gibi” diye yanıtlıyor. Reza Zarrab gibi son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelerin arkasında ABD gibi güçlerin olduğu şüphesiyle baktığını ifade eden Erkan Usta, “Ayrıca ambargoyu delmiş, delinen ABD ambargosu biz neden sorun yapıyoruz” diyor. Arkadaşının, “Sen büyüdün mü? Rıza cebini büyütmüş” sözlerine ise “Sen de haklısın ama olsun delinen ABD ambargosu. İşçiyi zaten kimse hiçbir zaman düşünmez” yanıtını veriyor. Siyasi partilere olan güvenin azaldığını düşünen Erkan Usta, “Hiçbir şey net değil, hangi konunun arkasında kim var, hangi güçler var diye düşünmeden edemez olduk” diyor. 

‘EK İŞ OLMADAN GEÇİNEMİYORUZ…’

Erbakan geleneğinden geldiği için AKP’li olduğunu anlatan Erkan Usta, “AKP eskiden mütevazıydı. Erbakan Hoca işçiyi de düşünürdü. Erdoğan geçmişte Erbakan, Demirel gibi liderlerin talebeliğini yapmış biri o yüzden deneyimli ve güçlü. İlk çıktığı gibi de değil ama Erdoğan” diyor. Bakanların rüşvet aldığı iddialarının kendisini tedirgin ettiğini ifade eden Erkan Usta, “Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgeleri ABD verdi. ABD ülkemize operasyon yapıyor. Suçlu da olunsa sorunu içimizde çözmek daha iyi olmaz mıydı? ABD’ye güvenmekte olmuyor” diyor. 

Konu işçiler olunca hükümeti eleştirdiğini ama diğer konularda desteklenmesi gerektiğini düşünen Erkan Usta, “Erdoğan güçlü lider, kim ne derse desin. ABD’de o yüzden istemiyor. Böyle olunca da sahip çıkmak zorundayız. İşçilerin yaşamına gelirsek o konuda da tüm partiler aynı, işçiyi düşünen yok” diyor.

İşçilerin ek iş yapmadan geçinemediğini de ifade eden Erkan Usta, ek iş olarak sığır besiciliği yaptığını ifade ediyor. Çiftçilerin sorunlarına da değinen Erkan Usta, “Biz ucuza satmak istiyoruz malı ama yem de ucuzlasın istiyoruz. Yem pahalı, mazot pahalı hatta kendi ürettiğimiz çay bile pahalı. Bu durumda çiftçiler ne yapacak? Hükümetin bu konuda adımlar atması lazım. İnsanlar geçinemiyor. İşçiler de bu durumdan etkileniyor. Her şey çok pahalı, bir de vergiler arttı insanlar çok daraldı” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

Eğitimde ayrımcılık yapılmamalı

SONRAKİ HABER

Faik Bulut: Kudüs, ABD’nin yeni stratejisinin bir parçası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...