07 Aralık 2017 13:27
Son Güncellenme Tarihi: 07 Aralık 2017 13:39

Erdoğan: Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Aleksis Çipras, 'Lozan Anlaşması'nın yeniden yapılandırılması söz konusu olamaz' dedi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Lozan Anlaşması'nın yeniden yapılandırılması söz konusu olamaz" dedi.

Yunanistan Başbakanı Çipras, ülkeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinin ardından kameralar karşısına geçti. Çipras'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Aramızdaki diyalog kanallarını güçlendirmeliyiz. Aramızda bir güven ilişkisi oluşturabilmeliyiz. Biz anlaşmazlıkların arkasına gizlenmeyi değil bunları çözmeyi düşündük. Ege ile ilgili konuları konuştuk. Ege’deki gerginlikten bahsettik. Yunanistan’ın hava ihlali bizim ilişkilerimiz açısından bir risk teşkil ettiğini söyledim. Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının hem Kıbrıs halkı hem bölge halkı için önemli olduğunu görüştük. Yabancı askerlerin olmayacağı bir Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmasından yana olduğumu söyledim. Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmayı konuştuk. İki ülke yetkili makamlarının daha yakın işbirliğini konuştuk. Cumhurbaşkanı ile AB-Türkiye arasındaki ilişkilerin önemini konuştuk. Demokratik reformlara desteğimizi ilettim. Avrupa’ya yönelen demokratik bir Türkiye’yi Yunanistan’ın her zaman destekleyeceğini söyledim. Güvenlik konusundaki işbirliğimizin daha derinleştirilmesini konuştuk."

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

"Sayın Başbakan öncelikle sizlerle 65 yıl aradan sonra resmi olarak Cumhurbaşkanı nezdinde ziyareti gerçekleştirmenin memnuniyeti içindeyim. Bu mekana yabancı değilim. Başbakanlığım döneminde birkaç kez geldik. Bundan önceki Başbakanlar ile de görüşmelerim oldu fakat resmi olarak bu ilk görüşme. Celal Bayar’dan 65 yıl sonra."

"Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu ziyareti 2 ülke diyaloğunda önemli bir adım olarak görüyorum. Bu süreç içinde atmamız gereken önemli adımlar var. Başbakanlığım döneminde kurulan işbirliği konseyinin 5. toplantısını önümüzdeki dönemde Selanik’te düzenleyeceğiz."

"İkili ticaret 6 milyar dolar, belirlediğimiz hedef 10 milyar dolarlı. Temennim odur ki bunu yeniden toparlarız. Ülkemizden 800 bin turist Yunanistan’a, Yunanistan’dan 600 bin turist geldi. Ortak kültürel mirasımızın aslına uygun şekilde korunarak aktarılması halklarımızın da kaynaşmasına, özgüven tesisine vesile olacaktır."

"Türkiye uzun zamandır, PKK, DEAŞ, FETÖ gibi eli kanlı çetelerle mücadele ediyor. Yunanistan da bunlara yabancı değil. 17 Kasım terör örgütünün ne yaptığını biliyoruz. Yunan güvenlik birimlerinin son dönemde attığı adımları takdirle karşılıyoruz. 15 Temmuz gecesi 251 insanımızı şehit eden FETÖ militanlarının adaletle yüzleşmesi büyük önem taşıyor. FETÖ’cü şahısların iadesi ile ilgili sayın Çipras ile başlattığım görüşmede, bugün de Yunan yargısına benim bir çağrım var. O da şudur, gecikmiş adalet adalet değildir. Lütfen bu konu ile ilgili kararı görüşerek, Türkiye’de işkence, idam söz konusu değil, bunların iadesi de mümkündür. Çünkü bunlar darbe gerçekleştiren kişilerdir."

"Lozan’la ilgili tanım ve Lozan’ı tanımlama şekli. Bu işi iyi anlamak gerekiyor. Lozan, Türkiye ile Yunanistan arasında bir anlaşma değil. 11 ülkeyi kapsayan bir anlaşmadır. Belki de şaşıracaksınız, Lozan’da Japonya var. Lozan sadece Ege’yi mi kapsıyor. Lozan’da Batı Trakya’daki azınlıkların hukuku yok mu. Bunların hukukunu, Lozan’la nasıl sağlayacağız. Bunların huzurunu sağlamak Yunanistan’ın görevidir. Yunanistan’ın 15 bin euro milli geliri var. Batı Trakya’da 2000-25000 euro. Bu çok büyük bir fark. İnançlarını yaşama noktasında da sıkıntı var. Hala başmüftülük sorunu var."

"Aynı şey Türkiye için de geçerli Türkiye’de de patrik seçimle mi geliyor, atamayla mı geliyor. Patrik seçimle geliyor. Daha da ileri gideceğim. Patrik yurtdışına çıkmak istese benim kaymakamlığımın müsadesi ile çıkabilir. Batı Trakya’da atanmış bir başmüftü var. Ama biz atanmışla yapmıyoruz bu işi seçilmişle yapıyoruz."

"Bir diğer konu, özellikle böyle bir toplantıda sözlerimi bitirmeden önce sayın Trump tarafından Kudüs'e dair açıklamaya değinmek istiyorum. Bu karar bölgemizin ve dünyanın barışı adına son derece talihsiz bir açıklamadır. Açıklama uluslararası hukukun ayaklar altına alınmasıdır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Brüksel’de 45 bin kişi Katalonya için sokaklarda

SONRAKİ HABER

MESS'e tepkiler sürüyor: Metal işçilerinden kol kola yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...