ABD'de ırkçı gerginlik: Araçlı saldırıda 1 ölü

Irkçı gösteriler nedeniyle OHAL ilan edilen Virginia eyaletindeki Charlottesville kentinde ırkçılar araçla kitleye saldırdı: 1 ölü 19 yaralı

12 Ağustos 2017 18:58
Paylaş

Ekim KILIÇ
New York

ABD’nin Virgina eyaletinin Charlottesville şehrinde, Amerikan İç Savaşı’na katılan Güneyli General Robert E. Lee’nin heykelinin kaldırılmasını protesto etmek bahanesiyle ırkçı ve milliyetçi gruplar ‘Sağ birleşsin’ sloganıyla geçtiğimiz cuma günü akşam saatlerinde meşaleli yürüyüş düzenlediler. Olaylar sırasında orada olan Redneck Revolt üyelerinin sitelerinde yayınladığı rapora göre, Alternatif Sağ’dan Richard Spencer, Gelenekçi İşçi Partisi’nden Matthew Heimbach, Baked Alaska, Based Stickman, Augustus Invictus ve Mike Enoch, Onurlu Oğlanlar, Ku Klux Klan üyeleri ve çeşitli Nazi gruplarından oluşan 300’ün üzerinde bir toplam vardı.

Cuma akşam saatlerinde, bu nefret yürüyüşüne karşı Dr. Cornel West öncülüğünde yerel ruhani liderler St.Paul kilisesinde neler yapabileceklerine karşı toplantı yaptılar. Ancak toplantının haberini alan ırkçı grup kiliseye doğru yürüyüşe geçti. Grubun hedefine ulaşmasını yerel akvisitler ve öğrenciler engelledi.

1 KİŞİ ÖLDÜ 19 KİŞİ YARALANDI

Cumartesi günü ise daha da kalabalıklaşan anti-faşist göstericilerin ırkçı grupla yer yer karşılaşmasına rağmen yerel polisin herhangi bir müdahalede bulunmaması dikkat çekti. OHAL ilan edilen şehirde Ulusal Muhafızlar tarafından alınan ‘güvenlik önlemleri’ ise ırkçı terörü durdurmaya yetmedi.

Irkçılara karşı yapılan eylem sırasında bir araç kitlenin üzerine daldı ve 1 kişi hayatını kaybetti. 19 kişinin de yaralandığı saldırı sonrası aracı süren 20 yaşındaki James Fields gözaltına alındı. Fields, saldırı sonrası olay yerinden kaçmıştı.

Hayatını kaybeden kişinin 32 yaşındaki bir kadın olduğu duyuruldu. Yetkililer, kadının ailesine ulaşılmaya çalışıldığını belirtti.

Anti-faşist göstericilerin güvenliğini Redneck Revolt adlı kendilerini ‘ırkçılık karşıtı ve işçi yanlısı’ olarak tanımlayan güney kökenli silahlı beyaz bir grup üstlendi.

TRUMP'TAN TEPKİ ÇEKEN 'KINAMA'

ABD Başkanı Donal Trump’ın olaylar üzerine açıklamasında ise bütün ABD’lilerin kendileri için önemli olduğu, herkesin güvende hissetmesi gerektiği vurguları vardı. Trump, “Tarafların uyguladığı şiddeti kınadığını” söyledi ancak ırkçı gruplara atıfta bulunmaması büyük tepki çekti. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Trump’ın saldırıları “Beyazların üstünlüğüne inananların terör saldırısı” olarak nitelemesi gerektiğini belirtti.

‘IRKÇILIĞA KARŞI ACİL EYLEM’ ÇAĞRISI

ABD’li liberalleri ‘ifade özgürlüğü’ söylemlerinden ötürü eleştiren sosyalistler ise aylar önce olayların geldiği boyutun ciddiyetine dikkat çekiyor.
Amerikan Emek Partisi’nin (APL) açıklamasında olayların daha büyük boyutlara gelmemesinde cesur Charlottesville halkının aldığı inisiyatifin önemine dikkat çekerek açık terörist saldırıyı kınandığını belirtildi.

Özgürlük Yolu Sosyalist Örgütü (FRSO) ise ülkenin dört bir yanına acil eylem çağrısında bulunarak “daha iyi bir dünya için savaşanların sağcı yobazlara ve beyaz üstünlükçülere karşı mücadeleyi devam ettirmekte zorunda olduklarını” hatırlatan bir açıklama yaptı.

Son olarak Sosyalizm ve Özgürlük için Parti (PSL) açıklamasında Donald Trump’la beyaz üstünlükçülerin ‘Amerika’yı Tekrar Güçlü Yapalım’ sloganından aynı şeyi anladıklarını, şirket medyasının meseleyi ‘sol şiddet ile sağ şiddet’ denklemine indirgeyerek faşist ve beyaz üstünlükçü hareketin şiddet ve terörizmle vücut bulmasının üzerini örttüklerini belirtti.

PSL açıklamalarında Phil Wilayto adlı bir göstericinin ifadesine de yer verdi. Wilayto: “Bunlar genç Cumhuriyetçiler değil. Bunlar Neo-Naziler. Bir sloganları ‘Bugün Charlottesville, son durak Auschwitz!’ idi” dedi.

POLİS HELİKOPTERİ DÜŞTÜ: 2 ÖLÜ

Irkçı gösterilerle sarsılan Virginia'da bir polis helikopterinin düştüğü belirtildi. Bir golf sahasının yakınına düşen helikopterin içerisindeki pilotlar H. Jay Cullen ve Berke Bates'in öldüğü bildirildi.

Helikopterin neden düştüğü henüz netlik kazanmazken yerel yetkililer, olayın incelemeye alındığını kaydetti. Polis helikopterinin, Charlottesville'deki ırkçı grupların protestolarını izlemekle görevli olduğu belirtiliyor.

OHAL İLAN EDİLMİŞTİ

Virginia eyaletine bağlı Charlottesville şehrinde yüzlerce ırkçının yaptığı gösteride yaşanan olaylar dolayısıyla bölgede olağanüstü hal ilan edilmişti.

Charlottesville şehrinde Konfederasyon Ordusu'nun komutanına ait heykelin kaldırılması planı üzerine, ırkçı grupların başlattığı protesto gösterileri üzerine siyahlar ve antifaşist gruplar da karşı eylem yapmıştı. Gerginlik üzerine Charlottesville Belediyesi bölgede olağanüstü hal ilan etmişti.

Cuma gecesi ırkçı Ku Klux Klan örgütünü anımsatacak biçimde meşaleler taşıyan protestocular, Virginia Üniversitesi'nde düzenledikleri gösteri sırasında "Yahudiler yerimize geçemeyecek", "Kan ve toprak", "Tek halk, tek ulus, göçe son" sloganları atmıştı. 

  • James Fields'in kullandığı araç ırkçılara karşı eylem yapanlara saldırdı.

Göstericiler, Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon Ordusu'nun komutanı olan General Robert E. Lee'nin Charlottesville'deki heykelinin kaldırılması planına karşı şehirde toplanmaya başlamıştı. Charlottesville Belediye Başkanı Mike Signer, ırkçıların düzenlediği gösteriyi "Korkakça bir nefret, yobazlık, ırkçılık ve hoşgörüsüzlük yürüyüşü" sözleriyle eleştirmişti. Virginia'da geçen ay da Ku Klux Klan destekçileri gösteri düzenlemişti.

ABD'de Konfederasyona üye güney eyaletler, Amerikan İç Savaşı öncesinde tarıma dayalı ekonomilerinden dolayı köleliği savunuyordu. Toplumun önemli bir bölümü tarafından "bölücü ırkçı bir sembol" olarak kabul edilen, güney eyaletlerinin bazılarında ABD bayrağının yanına asılan Konfederasyon bayrağı da çoğu eyalet tarafından kaldırılıyor. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Arda Turan El-Clasico kadrosuna alınmadı

SONRAKİ HABER

Şiddetle mücadelede yeni adım yok eski hataların tekrarı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa