11 Ağustos 2017 11:04

İspanya’da Hamza Yalçın’la dayanışma büyüyor

İspanya'daki gazeteci ve yazar örgütleri, siyasi parti temsilcileri hükümete Gazeteci-Yazar Hamza Yalçın'ın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

3 Ağustos günü Barcelona’da el Prat Havaalaını’nda göz altına alınıp tutuklanan Gazeteci-Yazar Hamza Yalçın’a İspanya’da destek çığ gibi büyüyor. 

Gazeteci ve yazar örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve belediye yöneticileri, İspanya Hükümeti’ne mektuplar yollayarak ve basın açıklamaları yaparak  Yalçın’ın tutuklanmasını kınadı ve serbest bırakılmasını talep etti. 

Ortak bir açıklama yapan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EJF) ve İspanya Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türkiye’de gazetecilerin güvenliklerinin tehlikede olduğu ve bağımsız mahkemelerde adil yargılanmalarının güvence altında olmadığını belirterek Yalçın’ın Türkiye’ye teslim edilmemesini istedi. 

Medyaya açıklamalarda bulunan İspanya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Philippe Leruth, Türk Hükümeti’nin teröre karşı mücadele bahanesiyle özgür ve muhalif basını baskı almaya çalıştığını ve ağır baskı koşullarında çalışan meslekdaşlarının güvenliklerinden kaygı duyduklarını söyledi. 

İspanya Sınır Tanımayan Gazeteciler Başkanı Macu de la Cruz de, “İspanya’da düşünce suçu yok. Erdoğan’ın Yalçın’a yöneltiği suçlama rejimi ve kendisini eleştirmesidir. İspanya yasalarına göre böylesi bir suçlamadan dolayı insanlar iade edilemez” açıklamasını yaptı. 

PODEMOS: İSPANYA HÜKÜMETİ ERDOĞAN”IN SUÇ ORTAĞI

2015 yılında yapılan seçimlerde yüzde 20.6 oranında oy alan  İspanya’nın 3. büyük partisi Unidos Podemos (Birlikte Yapabiliriz)  Milletvekili Miguel Urban, Madrid’de düzenlediği basın toplantısında Yalçın’ın tutuklanmasını kınadı ve derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Sistematik olarak insan haklarını ihlal eden Erdoğan’ın basın ve ifade özgürlüklere yönelik tehditleri ve sansürünün İspanya’ya kadar uzandığını belirten Urban, Yalçın’ı tutuklayan İspanya Hükümeti’ni Erdoğan rejimiyle işbirliği yapmakla suçladı. 

Enformasyon Özgürlüğünü Savunma Platformu (PDLI) Başkanı Virginia Perez Alanso da, İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido’ya yazdığı mektupta, Türk Hükümeti’nin Yalçın’ı iade talebini reddetmesini istedi. 

Yalçın’ın İspanya’da tutuklanmasının oldukça kaygı verici olduğunu söyleyen Alanso,  İçişleri Bakanı’ndan Yalçın’a yönelik hukuki suçlamaları bir an önce kamuoyuna açıklanmasını talep etti. 

Mektubunda Türkiye’nin dünyada en fazla gazeteci hapseden ülke olduğunu, 150 civarında gazetecinin tutuklu bulunduğunu ve 170’den fazla medya kuruluşu ve yüzlerce sivil toplum örgütünün kapatıldığını hatırlatan  Alanso, Erdoğan Hükümeti’nin aralarında Vikipedi’nin de bulunduğu bir çok medya kuruluşunu yasakladığına dikkat çekti. 

BARCELONA BELEDİYESİ’NDEN ADALET BAKANI VE BAŞSAVCIYA MEKTUP

Barcelona Belediye Başkan Yardımcısı Jaume Asens de, Adalet Bakanlığı ve Başsavcıya bir mektup göndererek Yalçın’ın serbest bırakılması için girişimde bulunmalarını rica etti. 

Yazılı bir açıklama yapan PEN Kulubü de, Türk Hükümeti’nin düşüncelerini belirttiği ve Erdoğan rejimini eleştirdiği için Yalçın’ın tutuklanmasını kabul etmeyeceklerini belirtti ve serbest bırakılmasını istedi. 

Yalçın’ın tutuklanması ve Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri El Pais ve El Mundo başta olmak üzere Ispanyol medyasında geniş yer buldu. El Mundo, Yalçın’ın tutuklanmasından hemen sonra Evrensel’de yayımlanan haberden alıntılar yaptı. 

SONUCU SİYASİ BASKILAR BELİRLEYECEK

İsveç Dışişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği Avukat David Aranda ile İsveç Büyükelçiliğinden bir yetkili dün cezaevine giderek Yalçın’la görüştü. 

İsveç Haber Ajansı TT’ye açıklamalarda bulunan Aranda, mahkemenin tutukluma kararına itiraz edeceğini söyledikten sonra “Bir karar verilmesi en az 5 gün alır. Bir ay da sürebilir. Dava biraz karışık ve sonucu mahkemeye yapılacak siyasi baskılar belirleyecek” dedi. 
 

ÖNCEKİ HABER

Vizesiz gidilebilecek ülkeler listesi ve vize şartları

SONRAKİ HABER

Müftülük nikahına Urla’dan hayır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...