28 Haziran 2017 15:38

Şahin Öner’i öldüren polis 4 yıl sonra hakim karşısında

Diyarbakır’da 10 Şubat 2013'de Şahin Öner’i ezerek öldüren zırhlı aracın sürücüsü polis S.K. 4 yıl sonra hakim karşısına çıkacak.

Paylaş

Diyarbakır’da 10 Şubat 2013 tarihinde merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti’nde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat protestosu sırasında Şahin Öner’i ezerek öldüren zırhlı aracın sürücüsü polis S.K.’nin yargılanmasına 29 Haziran’da Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak. Öner’in ölümünden 4 yıl sonra hakim karşısına çıkacak ve davanın tek sanığı olan S.K., “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. 

Olay sırasında ve davanın soruşturma sürecinde skandal sayılabilecek birçok gelişme yaşandı. Öner’in yaşamını yitirmesi ardından dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, olaya ilişkin basına “Gösterici el yapımı düzeneklerle hazırlanmış bombayı, polis aracına attığı esnada elinde patlayarak öldü” açıklaması yaptı. Ancak OHAL KHK’siyle kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) yayınlanan haberde, Öner’in cenazesinin vücut bütünlüğünün bozulmadığı ve cenazede ezilme izleri olduğu ortaya çıktı. ATK’nin olayla ilgili hazırladığı raporda ise, Öner’in “Zırhlı aracın çarpması ve sürüklenmesi sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi. 

TAKİPSİZLİK KARARI AYM’YE TAŞINDI 

Polis, ağır yaralı Öner’i hastaneye götürmek yerine kimlik tespiti için Şehitlik Polis Merkezi’ne götürmüş, ardından da ambulansla hastaneye götürdüğü sırada Öner yolda yaşamını yitirmişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında şüpheli olması gereken polislerin tanık olarak ifadesi alındı. Hiçbir polisin tutuklanmadığı soruşturmada savcılık, Öner’i hastaneye götürmek yerine karakola götüren diğer zırhlı aracın sürücüsü polis R.Ü. hakkında ise “sehven” soruşturma açıldığını ve suç oluşturabilecek bir eylemin olmadığını ileri sürerek, takipsizlik kararı verdi. Öner ailesinin avukatları aracılığı ile takipsizlik kararının kaldırılarak çocuklarını karakola götüren polisler hakkında da soruşturma açılması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne yaptığı itiraz ise ret edildi. Avukatlar, kararı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. 

‘KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNDAN YARGILANMALI’

Öner’i ezerek öldüren zırhlı araç sürücüsü S.K. hakkında “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıl 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Ancak Öner Ailesi avukatı ve İHD Diyarbakır Şube Hukuk Komisyonu üyesi Abdullah Zeytun, polis S.K.’nin “Taksirle ölüme neden olma” suçundan yargılanmasına itiraz etti. Zeytun, Öner’in ölümüne neden olan polislerin “Öldürmek kastı” ile hareket ettiğini belirterek, Öner’i ağır yaralı bir şekilde olay yerinde bekleten ve acilen hastaneye götürmek yerine polis merkezine götüren polislerin “Kasten öldürme” suçundan yargılanması gerektiğini vurguladı. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Chris Paul, Houston Rockets'a takas edildi

SONRAKİ HABER

İşten çıkartılan işçi dördüncü kez çatıya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...