19 Mayıs 2017 09:39

Brezilya’da yolsuzluğa isyan: Temer istifa, derhal seçim!

Brezilya’da Temer’in rüşvet skandalı patlayınca on binlerce Brezilyalı sokaklara dökülüp ‘Temer istifa’ sloganları atıp erken seçim istedi.

Paylaş

Brezilya’da eski Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden alınmasının ardından başkan olarak atanan Michel Temer’in, bir yolsuzluk davasının sanığına konuşmaması için rüşvet teklif ettiğine dair ses kayıtları ortaya çıktı. Uzun zamandır Temer’i ve hükümetini ‘darbecilikle’ suçlayan ülke tarihinin en kitlesel eylemlerini düzenleyen Brezilya halkı ve siyasi örgütleri bir kez daha sokaklara çıktı. On binler “Fora Temer/Temer Defol” sloganları atılarak derhal yeni seçimlerin yapılması talep edildi. Temer ise istifa etmeyeceğini açıkladı. 

RÜŞVETİN SES KAYITLARI ORTAYA ÇIKTI

Devlet Başkanı Michel Temer, yolsuzluk nedeniyle 15 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski Temsilciler Meclisi başkanı Eduardo Cunha’ya, devlet petrol şirketi Petrobras’taki yolsuzluklar hakkında konuşmaması için rüşvet teklif etti. Teklifin ses kaydı Brezilya gazeteleri tarafından yayınlandı. Konuyla ilgili iki ses kaydı Brezilya Yüksel Mahkemesi (TSF) ulaştırıldı. 

Kayıtların birinde de Temer, et şirketi JBS’nin sahiplerinden Joesley Batista ile konuşuyor ve Cunha’nın sessiz kalmasının sağlanması karşılığında 2 milyon real (637 bin dolar) teklif ediyor. 

BÜYÜK KENTLERDE BÜYÜK EYLEMLER

Kayıtların yayınlanmasının ardından on binlerce Brezilyalı hem başkent Brasilia’daki Hükümet binasının önünde hem de Sao Paolo ve Rio de Janeiro gibi büyük kentlerde olmak üzere birçok yerde yürüyüşler yaptı, erken seçim istedi. Sadece Río’da 50 bin kişinin protestolara katılırken, polis göstericilere saldırdı. 

EDUARDO CUNHA KİMDİR?

Brezilya’da devlete ait petrol şirketi Petrobras hükümet ve meclis partilerinin karıştığı rüşvet ve yolsuzluk skandalının merkezinde bulunuyor. Bu kapsamda yargılanarak 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Eduardo Cunha, İşçi Partili (PT) eski Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in döneminde Temsilciler Meclisi başkanlığı yapıyordu. 

Rousseff ise devlet bütçesinde manipülisyon yaptığı iddiasıyla görevden alınmış ve yerine yardımcılığını yapan Michel Temer atanmıştı. Rousseff, Temer ile Cunha’yı kendisine komplo kurmakla suçlamıştı.

TARİHİ YOLSUZLUK İFŞASI

Brezilya’da yolsuzluk skandalının boyutları oldukça geniş. Federal Yüksek Mahkeme, 8 bakan, 29 senatör, 42 milletvekili, 3 vali, 1 sayıştay denetçisi ve 24 üst düzey siyasetçi hakkında yolsuzluk soruşturması yürütüyor.

Soruşturmanın bir ucu da Brezilya merkezli inşaat devi Odebrecht’e dayanıyor. Latin Amerika ve Afrika’daki dev inşaat projelerini inşa eden şirketin bu ihaleler karşılığında yıllar boyunca hükümet yetkililerine rüşvet verdikleri ortaya çıkmıştı. Şirket yetkililerinin rüşvetleri savcılıklara bir bir itiraf etmesiyle Latin Amerika ülkelerinin çoğunda halkın protesto eylemlerine başlamıştı. Dominik Cumhuriyeti, Ekvador gibi diğer ülkelerde de yolsuz yetkililerin ortaya çıkartılarak yargılanması için eylemler sürüyor. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli Ahmet Haso savaşı resmetti

SONRAKİ HABER

Beko: Bugün gençlerimizin ihtiyacı olan iştir aştır ekmektir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...