Sözcü'ye 'FETÖ' adı altında operasyon

Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay'ın da aralarında olduğu 4 isim hakkında 'FETÖ' operasyonu başlatıldı.

19 Mayıs 2017 06:01
Paylaş

Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay'ın da aralarında olduğu 4 isim hakkında 'FETÖ' adına suç işlemek suçlamasıyla operasyon başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine 4 kişinin adreslerinde gözaltı ve arama işlemi yapıldı.

Sabah'ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında gazete sahibi Burak Akbay, internet sorumlu müdürü Melda Olgun, Mali İşler Müdürü Yonca Kaleli ve muhabir Gökmen Ulu hakkında gözaltı kararı verildi.

Savcılığın 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'cumhurbaşkanına fiili saldırıyı kolaylaştırmak ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyanı kolaylaştırmak' suçları kapsamında verdiği talimat üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin belirlenen adreslerde gözaltı işlemi gerçekleştirdiği aktarıldı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nden alınan karar gereği arama işlemi de yapıldı. Burak Akbay'ın yurtdışında bulunduğu öğrenildi.

SÖZCÜ: KRİPTO FETÖ'CÜLERİN OPERASYONU

Sözcü'nün açıklamasında ise "Kimse merak etmesin Sözcü susmayacak. Bu ülkenin insanlarının vicdan sesi olmaya devam edecek" denildi. Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz ise "Operasyonu yapanlar kripto FETÖ'cü" dedi.

GEREKÇE: ERDOĞAN'IN TATİL YAPTIĞI OTELİN İNTERNET SİTESİNDEN DEŞİFRE EDİLMESİ

Suçlamalar arasında 15 Temmuz günü Erdoğan'ın Marmaris'te tatil yaptığı otelin adres ve görüntüsünün Sözcü gazetesi internet sitesinden yayımlanmasının bulunduğu öğrenildi.

Yeni Şafak, ilgili haberinde "Muhabir Gökmen Ulu, 15 Temmuz'da 'Erdoğan'ı bulduk' haberi yayınlamış ve Marmaris'teki otel için alınan güvenlik planlarını servis etmişti" iddiasında bulundu.

SÖZCÜ'NÜN AVUKATI: BİZE İLETİLEN GÖZALTI KARARI YOK

Sözcü gazetesinin avukatlarından İsmail Yılmaz DHA'ya yaptığı açıklamada, İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Sözcü Gazetesi'nin sahibi Burak Akbay, internet sorumlu müdürü Mediha Olgun'un finans müdürü Yonca Kaleli ile İzmir muhabiri Gökmen Ulu hakkında gözaltı kararı olmadığını, sadece arama ve el koyma kararı bulunduğunu söyledi.

Yılmaz ayrıca, yapılan aramalarda Burak Akbay'ın bir tablet bilgisayarına el konulduğunu, finans müdürü Yonca Kaleli'nin evinde arama yapan polislerin gözaltı işlemi yapmadan evden ayrıldıklarını, muhabir Gökmen Ulu'nun evinde ise aramanın devam ettiğini söyledi. Avukat Yılmaz, Mediha Olgun'un ise gözaltı kararı olmadığı halde polis tarafından gözaltına alındığını, bu gözaltı işleminin başka soruşturma kapsamında olabileceğini  söyledi.

6 KEZ SAVCI DEĞİŞTİ

Odatv'ye konuşan  Sözcü gazetesi avukatı Celal Ülgen ise soruşturmaya ilişkin 6 kez savcının değiştiğine dikkat çekti. Ülgen, “Her defasında savcı arkadaşlar, ben yetmiş sayfalık çok ayrıntılı ve fotoğraflarla savunma gönderdim, o savunmayı okudular. Hiçbir savcı suç unsuru görmediği için buna cesaret edemedi. Ama en sonunda Batman’dan gelmiş olan bir savcı arkadaş, eski Batman Savcısı, arama ve el koyma kararı veriyor. Arama kararının bir kopyasını istedim, gizlilik kararı nedeniyle bunun örneğini vermek istemediler. Arama kararı bu kapsamda değildir, bunun uyarısını yaptım” dedi.

Ülgen şunları söyledi: "Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay’ın şu anda Sarıyer’deki evindeyim. Sabah yedi buçuktan itibaren arama ve el koyma kararı var. Güvenlik şubeden polisler evde arama yaptı. Şu anda araç aramasına geçiyorlar. Bir Ipad var el konulan. O Ipad’i götürecekler ancak benim bütün ikazlarıma rağmen imajı alınmadı. Aslında imaj almak polisin yararına bir şey. Kendi delilini kendisi yok ediyor. Bunu anlatamıyoruz ne yazık ki. Özellikle FETÖ soruşturmalarında bu türlü imaj almadan yapılan el koyma daha sonra imaj alınmadığı için delil hükmünü kaybedecek. Bunu anlatmaya çalışıyoruz."

UĞUR DÜNDAR'DAN TEPKİ

Sözcü Yazarı Uğur Dündar, operasyonun duyulması üzerine Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bayram sabahı Sözcü'de gözaltılar varmış! Doğruca gazetem Sözcü'ye gidiyorum. Eğer Sözcü de FETÖ'cü ise, Türkiye'de herkes FETÖ'cüdür!.." dedi.

BAŞSAVCI'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Sözcü Gazetesine yönelik operasyonla ilgili DHA'ya açıklama yaptı. Operasyon bilgisini doğrulayan Fidan, "Sözcü Gazetesi'nin yöneticileri hakkında. Şu anda zaten firari. Hakkında yakalama var. Gözaltı var. Soruşturma işlemleri devam ediyor" dedi.

Kimler hakkında işlem yapıldığı sorusuna da Fidan, "Sadece patronu ve birkaç çalışanı" karşılığını verdi.

BURAK AKBAY AÇIKLAMA YAPTI

Sözcü’ye yönelik operasyonla ilgili gazetenin sahibi Burak Akbay açıklama yaptı. Sözcü gazetesi İmtiyaz Sahibi Burak Akbay’ın sozcu.com.tr’de yayınlanan açıklaması şöyle:

“Büyük kurtarıcımız, cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e ve onun çok sevgili annesine bile insafsızca dil uzatıldığı şu günlerde bana bu yapılanlar çok normal…

Türkiye’nin en çok satan gazetesinin sahibi, sadece doğruları duyurmaya gönül vermiş bir ekibin ferdi olduğum için beni hedefe koydular. Biliyorum, doğru ve dürüst gazetecilik yaptığım için hedefteyim.

Savcının firari olduğum yolundaki açıklaması ise tam bir skandal. Referandum öncesi her Türk vatandaşı gibi oyumu kullanmak için Londra’dan İstanbul’a dönüp, vatandaşlık görevimi yerine getirdim. Yani Türkiye’deydim…

Referandumun ardından anneannem vefat etti. Yine Türkiye’ye geldim. Bu nasıl firarilik, anlamak mümkün değil.”

2 EYLÜL 2016'DA HABER VERMİŞTİ

Sözcü gazetesi 2 Eylül 2016'da "Sözcü'yü susturmak istiyorlar" manşetiyle çıkmıştı. Manşet haberde gazete hakkında 'FETÖ' dosyası hazırlandığı belirtiliyordu.

Gazetenin manşet sayfasında şu ifadeler yer alıyordu: "Sözcü üzerindeki baskılar artıyor sevgili okurlar. Anlaşılan o ki Türkiye’nin en etkili gazetesi Sözcü susturulmak isteniyor! Neden?

Sebep basit: Gerçekleri yazdığı ve malum çevreleri ürküttüğü için!
Sözcü'nün FETÖ'cü olduğunu iddia eden kötü niyetli birtakım zevat var!
Dahası, Sözcü hakkında savcılıkta bir dosya hazırlandığı duyumunu aldık.
Güler misiniz, ağlar mısınız?

Bu ülkede herkes FETÖ'cü olabilir ama Sözcü asla olamaz! FETÖ'nün alçak felsefesi, Sözcü'nün karakterine, yapısına, ahlakına uymaz.
Bütün haberlerimiz ve tüm yazarlarımızın yazıları ortada……

Sözcü sapına kadar Atatürkçü ve Cumhuriyetçidir.
Atatürkçü olmamız ve halktan büyük destek görmemiz birilerinin canını sıkıyor. Varsın sıksın, biz doğru yoldan sapmayacağız.

İktidar mensupları dahil herkes Pensilvanya'ya gidip “Hocaefendi hazretleri” diye Fethullah Gülen'in elini öperken ona “FETO” diyen ve Türkiye için tehlikeli bir kişi olduğunu yazan tek gazete Sözcü idi.

Fethullah Gülen'in Sözcü aleyhine açtığı 35 ceza ve tazminat davası vardır. Bu bile Sözcü'nün sağlam karakterini göstermeye yeterlidir.

Yayın hayatına atıldığı ilk günden bu yana Atatürk ilkelerinden sapmayan, Türkiye'nin marka olmuş en dürüst Atatürkçü yazarlarını bünyesinde toplayan, her nüshasında Türkiye Cumhuriyeti'ni, özgürlükleri ve ulusal birliğimizi savunan Sözcü ile FETÖ arasında bir bağlantı kurmaya çalışmak ayıptan da öte büyük bir densizliktir!"

SÖZCÜ GAZETESİ AVUKATI CELAL ÜLGEN: BURADAN FETÖ'CÜ ÇIKMAZ

Sözcü Gazetesi avukatı Celal Ülgen, açıklamalarda bulundu. Sözcü Gazetesi binası önünde konuşan Ülgen, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken çıkış yolunu başlattığı gün, böyle bir günde Sözcü Gazetesi'nin sahibi, sayın Burak Akbay ve Sözcü Gazetesi'nde 3 kişi hakkında arama ve el koyma uygulanırken haberimiz oldu. Derhal olay yerine gittik. Kararı okudum. Son derece absürt, akla ziyan ve hukuki yönden tartışılacak hiçbir yönü olmayan mantığa aykırı bir karar ile karşılaştım. Kararda, dijital belgelere el koyulması hükmü de vardı. Bu kapsamda Burak Akbay'ın evinde yapılan aramada hiçbir şey bulunmadı. Sadece mini ipad bulundu ve el konuldu. Arabası arandı herhangi bir şeye el konulmadı. Eş zamanlı olarak Sözcü Gazetesi'nin mali işlerden sorumlu müdürü Yonca hanım hakkında ve ayrıca internet sorumlu müdürü hakkında ve bir muhabir hakkında aynı amaçlı kararlar çıktığını öğrendik" diye konuştu. 

‘FETÖ'NÜN DÜŞMANLARINI ARAMAK İSTİYORLARSA BURADAYIZ’ 

Celal Ülgen, "Açıkça söyleyebilirim. Buradan kesinlikle bir FETÖ'cü çıkmaz. Sözcü Gazetesi'nde FETÖ yandaşı çıkmaz. FETÖ'nün karşıtlarını, düşmanlarını aramak istiyorlarsa buradayız. FETÖ'nün düşmanı olduğumuz için FETÖ'ya bu kadar zaman kök söktürdüğümüz için bize el koymak istiyorlarsa buradayız" açıklamasında bulundu. 

‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE MUSTAFA KEMAL ÜLKÜSÜNÜ SÜRDÜRMEK SUÇSA BURADAYIZ’

Avukat Ülgen, "Türkiye Cumhuriyeti'nde Mustafa Kemal ülküsünü sürdürmek, yaşatmak bir suçsa bunu sorguluyorlarsa, buradayız. Biz, Sözcü yıkılmayacak. Sözcü'nün Mustafa Kemal sevdası, aşkı, FETÖ düşmanlığı yıkılmayacak. Kimi kripto FETÖ'cülerın Sözcü'yü hedef göstermesi, Sözcü'yü bugüne kadar taşıdığı işlevinden yıldırmayacak. Devam edeceğiz" dedi. 

‘KENDİ AYAĞINIZA KURŞUN SIKTIĞINIZ ORTAYA ÇIKACAK MAHCUP OLACAKSINIZ’

Celal Ülgen, "Arama, el koyma operasyonun sonucunda ortaya kocamaman bir hiç çıkacağını düşünüyor ve inanıyorum. Abdestimizden eminiz kendimize güveniyoruz. Bu ülkede anlatmak istediğimiz önemli bir husus var; eğer bize yaptığınız uygulamayı FETÖ'cülere da yapıyorsanız kendi delilinizi kendiniz karatıyorsunuz dedik polislere. Çünkü dijital verilere el konulurken imaj mutlaka alınması gerekir. Ama polis arkadaşlar imaj gerekli olmadığı kanısında. Cumhuriyet savcılarının ve yargıçların bu konuda titiz olması gerekir. Çünkü ileride bu işin AİHM, AYM çıktığında o kanalda imajı alınmamış deliller ile FETÖ'cüleri mahkum etmeniz halinde kendi ayağınıza kurşun sıktığınız ortaya çıkacak mahcup olacaksınız" açıklamasında bulundu. 

‘POLİSLERİ, SAVCILARI UYARIYORUM, KENDİ AYAĞINIZA KURŞUN SIKMAYIN’ 

Celal Ülgen, "Polisleri, savcıları uyarıyorum; bizden bir şey çıkmaz. Bir şey çıkacak olanlarda da delillerinizi karartmayın. Kendi ayağınıza kurşun sıkmayın" dedi. 

‘ŞU ANA KADAR GÖZALTI KARARI YOK. FİİLİ BİR GÖZALTI KARARI UYGULAMASI VAR’ 

Avukat Ülgen, "Şu ana kadar gözaltı kararı yok. Fiili bir gözaltı kararı uygulaması var. Gözaltı kararını savcılar verir. Ama bize ulaşmış olan Yonca hamın evine giden arkadaşlarda gözaltı kararı görmedik" dedi. 

‘5 GÜN ÖNCE BURAK AKBAY TÜRKİYE'DEYDİ’ 

Celal Ülgen, "Murat beyin evine gelen arkadaşlar da gözaltı kararı görmedik. Biraz önce sayın başsavcı, bir açıklama yaptı. Sözcünün sahibini firari olduğunu söyledi. Ya sayın başsavcı ceza muhakemesi usul kanunundaki firari tanımını bilmiyor ya da kasıtlı davranıyor kamuoyu yaratmak istiyor. Herhangi bir hakkında yakalama kararı olmayan kimseye karşı firari kelimesi kullanılması suçtur. Daha 5 gün önce Burak Akbay Türkiye'deydi. THY'den giriş ve çıkışlarını kontrol etmesini öneririm. Türkiye'ye rahatça gelen, giden bir kişini kaçak olarak nitelendirilmesini kamuoyunun ve basının takdirine bırakıyorum" diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

ABD Senatosu’ndan Erdoğan’a mektup: Sorumluları bulun

SONRAKİ HABER

Yaylalara konulan yasak hayvancılığı bitiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...