14 Mart 2017 14:11

Nehirler İçin Eylem Günü’nde Munzur’a karanfiller bırakıldı

Munzur Özgür Aksın Meclisi, 14 Mart Dünya Nehirler İçin Eylem Günü dolayısıyla Munzur Çayı'nda bir eylem düzenledi,

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Munzur Özgür Aksın Meclisi tarafından 14 Mart Dünya Nehirler İçin Eylem Günü nedeniyle Ovacık ilçesindeki ziyarette lokmalar dağıtıldı. Etkinlikte, yöre insanı tarafından kutsal kabul edilen Munzur Çayı’na karanfiller bırakılarak baraj ve HES projeleri protesto edildi.

Dersim’deki belediyeler, sendikalar ve meslek örgütleri tarafından kurulan Munzur Özgür Aksın Meclisi, 14 Mart Dünya Nehirler için Eylem Günü nedeniyle Ovacık ilçesine bağlı Güneykonak (Çaxperi) köyündeki Peri Gölü (Gola Hurî) ziyaretgahında vadide yapılması planlanan baraj ve HES projeleri protesto edildi. 

Aralarında HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Ovacık ve Mazgirt belediye başkanları, Baro Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı, HDP, CHP, DHF, EMEP üyelerinin de katıldığı eylem öncesi Güneykonak köyü girişi çok sayıda askeri araç ve TOMA ile kesildi.

Konaktepe Barajı, Konaktepe HES I ile HES II’nin yapımı için ‘acele kamulaştırma’ kararı verilen yerlerden biri olan Gola Hurî’de yurttaşlar tarafından niyaz ve lokmalar dağıtıldı, çıralar yakılarak dualar edildi. İlk olarak konuşan Ali Ekber Firik, bölgede barajın yapılması durumunda birçok ziyaretin sular altında kalacağını söyledi. 

Ardından Munzur Özgür Aksın Meclisi adına ortak açıklamayı yapan Munzur Baba Cemevi Başkanı Aydın San, Munzur Nehri üzerinde 5 baraj ve HES projesinin mevcut olduğunu söyledi.

Baraj ve HES projelerinden vazgeçilmesi çağrısında bulunan San, “Milli park ilan edilen Munzur Vadisi’nin florasında hali hazırda bin 600 adet bitki türü saptanmış olup, bunlardan yüzde 18’i Munzur’a ait endemik türlerden oluşmaktadır. Bu baraj ve HES planlarının hayata geçmesi halinde, bu endemik bitki florasının da yok olacağı anlamına gelmektedir. Yakın zamana kadar neslinin tükendiği varsayılan Anadolu Parsı’nın Munzur Havzası’nda yaşadığına dair işaretler ve akademik tespitler de bulunmaktadır. Bu baraj planları vadimizde yaşayan hayvanların yaşam hakkını yok etmek anlamına da gelmektedir. Munzur ve Pülümür Vadileri Türkiye ve dünya ölçesinde ekosistemler içermekte olup başta tarım, hayvancılık ve doğa sporları olmak üzere önemli bir potansiyele sahiptir. Bu değerler de yaşadığımız dünyanın zenginliğidir. Bu baraj planları bu zenginliğimizi yok etmek anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Kültür, dil ve yaşam kültürlerinin önemli bir parçasının Munzur Çayı olduğunu belirten San, “Munzur, inanç ve ibadet merkezlerimizden biridir. Yöre mitolojisinde önemli yeri bulunan Munzur’un efsanevi bir yanı da bulunmaktadır. Ayrıca iki vadide onlarca inan yeri mevcut olup sürekli ziyaret edilmekte ve adaklar adanmaktadır. Munzur, Dersim halkı için kutsal bir sudur” dedi.

Dersim Barosu Başkanı Barış Yıldırım da yaptığı açıklamada, Munzur Vadisi Milli Parkı’nın Dünya Kültür Mirası Listesine alınması için dava açtıkları ve bu davaya ilçe belediyelerin tamamının müdahil olduğunu belirterek, “Munzur Vadisi Milli Parkı’nın temel kaynak değeri olan suların özgür akması insanların, kültürel ve doğal mirasın, cümle canlı ve cansızın da özgürlüğüdür” dedi.

Açıklamaların ardından katılımcılar, Munzur ve Mercan Çayları’nın birleştiği noktaya giderek, baraj ve HES projelerini protesto etmek amacıyla suya karanfiller bıraktı.


 

ÖNCEKİ HABER

Urfa’da Newroz afişleri toplatıldı

SONRAKİ HABER

En eski kafatası Portekiz’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...