IPI ve RSF: Demokrasi için basın özgürlüğüne saygı gösterin
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıları değerlendirdi.

Türkiye’de halkın haber alma hakkının önündeki engellerin kaldırılması, gazetecilik mesleğinin hedef gösterilmeden, saldırıya uğramadan, tutuklanmadan yapılabilmesi için referandum öncesi Türkiye’ye gelen uluslararası basın meslek örgütleri arasında yer alan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Savunu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Savunu Danışmanı Sophie Busson Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıları değerlendirdi. Hükümete, “Kısa vadeli istikrar için insan hakları kurban edilemez” diye seslenen Steven M. Ellis, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların kabul edilmez olduğunu söyledi.
Türkiye’deki basın özgürlüğüne dair kaygılarını dile getirmek için ziyaret ettiklerini dile getiren Steven M. Ellis, “Özellikle Türkiye’deki gazetecilerle dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek için Türkiye’ye geldik. Fakat yalnızca 150’nin üzerinde -bildiğimiz kadarıyla- cezaevinde bulunan gazetecilerle değil, aynı zamanda bugün Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin yoğun baskı altında bulunan meslektaşları ve aileleriyle de dayanışmak için geldik” dedi.
‘TÜRKİYE’DEKİ GAZETECİLER YALNIZ DEĞİL’
Türkiye’de gazetecilerin yalnız olmadıklarını söyleyen Ellis, “Türkiye’nin insan haklarını askıya aldığını görüyoruz. Bu yüzden burada yüksek sesle açık bir şekilde verdiğimiz mesaj şudur ki; bu durumun düzeltilmesi, geliştirilmesi için atılacak ilk adım tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasıdır. Fakat bunun yanında buradan gittiğimizde özellikle Avrupa’daki hükümetler ve ABD hükümetinden Türkiye’ye vadettiği insan haklarını uygulaması için baskı yapmasını isteyeceğiz” diye konuştu. “Basın ve ifade özgürlüğü aynı zamanda toplumun ve her bireyin temel hakkını kapsar” diyen Ellis, “Bilgilendirilmek ve bilgi paylaşmak, yorumda bulunmak ve bunun üzerine kendi gelecekleri adına karar verip sandığa gitmek için önemlidir” dedi. Cezaevindeki bütün tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Ellis, “Türk hükümetinin basın özgürlüğüne saygı duyması gerekir ve demokratik ülkelerde olduğu gibi kendilerine yöneltilen eleştirilere izin vermelidir” dedi.
‘ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLAMAZ’
16 Nisan’da yapılacak referandumu hatırlatan RSF Savunu Danışmanı Sophie Busson da, referandum süreci de halkın farklı düşüncedeki basından bilgi almasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Avrupa hükümetleri başta olmak üzere bütün dünya ülkeleri hükümetine, Türkiye’nin demokrasi için basın özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğini anlatmasını isteyeceklerini dile getiren Busson, AB ülkelerinin Türkiye’deki baskılara karşı sessiz kalmasının nedeni olarak mülteciler meselesini gösterdi. Busson, “Türk yetkililere özgür basın olmadan demokrasinin olamayacağını hatırlatmak istiyoruz” dedi. (DİHABER)
Evrensel'i Takip Et