23 Aralık 2016 00:47

Asgari ücretle geçinen sayısı azalmalı

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesiminin temsilcisi Irgat: Asgari ücretle geçinenlerin sayısı azalsa Türkiye daha demokratik bir ülke olur.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

2017 yılında geçerli olacak asgari ücret için gözler 29 Aralık’ta yapılacak son toplantıda. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesimini temsilen bulunan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “İnsanlar gerçek anlamda örgütlenme hakkını kullanabilseler, asgari ücretle geçinmek zorunda bırakılanların sayısı daha az olsa işte o zaman Türkiye daha demokratik bir ülke olur. Biz işçilerin özgürce örgütlenebilmesi ve ücretlerini çalıştığı işyerinde kendi toplu pazarlığı ile almalarından yanayız” dedi. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2017 yılı için geçerli olacak asgari ücret için 3 kez toplandı. 29 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılacak son toplantı ile asgari ücret belirlenecek. Gelinen noktada Türk-İş asgari ücretin 1600 TL olmasını isterken, patronların örgütü TİSK  geçen yıl yapılan zammın çok olduğunu savunuyor ve bu yıl hiç zam yapılmamasını istiyor. Patronların bir isteği de hükümetin kendilerine verdiği teşvikin devam etmesi. TÜİK ise bir kişinin asgari geçim standardını 1669 TL olarak açıkladı. Ancak bugün tek bir kişinin çalıştığı aile aylık 1300 TL ile geçim kavgası veriyor. Milyonlarca işçiyi doğrudan etkileyecek olan asgari ücrete ilişkin Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ile konuştuk. 

Resmi açıklamalarda 6.5 milyon asgari ücretle geçinen çalışan olduğunu kaydeden Irgat, bu rakamların gerçek olmadığını vurguladı. Türkiye’de 1.5 milyon sendikalı işçi olduğuna ve bunun içinde toplu iş sözleşmesinden faydalanan kesiminin yalnızca 1 milyon olduğuna dikkat çeken Irgat, “Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan verilere göre asgari ücretle çalışan işçi bir saat bile fazla çalışsa aldığı ücret asgari ücreti aşacağı için 6.5 milyon rakamı doğru değil. Bu nedenle 8-10 milyon insanın asgari ücretle çalıştırıldığını söyleyebiliriz” dedi. 

‘HÜKÜMET KİMİN YANINDAYSA O OLUYOR’

Geçmiş dönemlere bakıldığında hükümetin hangi tarafta yer almışsa çoğunluğun orada olduğunu belirten Nazmi Irgat, 2014’de ve 2016’da hükümet ve Türk-İş olarak imza attıklarını söyledi. Hükümetin tavrının önemli olduğunu ifade eden Irgat, bu nedenle görüşmelerine devam ettiklerini söyledi.

Irgat, asgari ücretin yanı sıra emekçilerin en önemli sorunlarından birinin de sendikal örgütlenme önündeki engeller olduğunu anlattı. Bir sendikada örgütlenmek isteyen işçilerin her yerde işten atmayla karşılaştığını belirten Irgat, şöyle konuştu; “Oysaki insanlar gerçek anlamda örgütlenme hakkını kullanabilseler, asgari ücretle geçinmek zorunda bırakılanların sayısı daha az olsa işte o zaman Türkiye daha demokratik bir ülke olur. Asıl üzücü olan asgari ücretli sayısının bu kadar faza olması.” Irgat, sendikalaşma nedeniyle işten atmanın cezasının daha ağır olması gerektiğini söyledi. 

‘BES İLE EMEKÇİLER ALDATILIYOR’

Nazmi Irgat ile ocak ayı itibariyle zorunlu olacak bireysel emeklilik sistemini de (BES) konuştuk. 2017 yılında asgari ücretli bir işçinin prime esas kazancının yüzde 3’ü zorunlu olarak kesilecek. Asgari cüretin yanı sıra bugünün ücretleriyle kesintiler 50-320 TL arasında gerçekleşecek. Irgat, BES’in çalışanları düşünülerek yapılmadığını söyledi. BES ile kullanılabilecek bir sermaye sağlanmaya çalışıldığını dile getiren Irgat, tasarrufun zorunlu olamayacağını söyledi. Irgat, “Emekçiler aldatılıyor. 1300 TL asgari ücretten zorunlu kesinti yapılacak ve biz bunun bir yarar getirmeyeceğini biliyoruz. O bakımdan doğru olmamıştır. Daha önceki benzeri tasarruf fonlarının  hepsi fiyaskoyla sonuçlandı” dedi. Irgat BES’ten ilk 2 ay içerisinde çıkma olanağı olduğunu ve bu konuda işçilere ne önerdiğini sorduğumuzda ise şöyle yanıt verdi: “Biz bu konuda gerekli bilgilendirmeleri yaptık. O konuda da insanların kafalarını karıştırmak istemiyoruz. Ancak eğilimin çoğu kişinin vazgeçeceği şeklinde olduğu görülüyor. Çünkü insanların artı geliri yok ki tasarruf yapabilsin?”

ÖNCEKİ HABER

Yeni yıla sayılı günler kala durum: Kalabalık var iş yok

SONRAKİ HABER

Borcunu ödeyemeyince çocuğunun telefonunu sattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...