01 Haziran 2012 16:15

Dilovası’nda kirlilik ve ‘100 yıl’

Dilovası çevre ve halk sağlığı sorunlarıyla ülke gündeminde yer edinen bir ilçe. İlçenin Belediye Başkanı Cemil Yaman ise daha önce bilimsel araştırmalarından dolayı Prof. Dr Onur Hamzaoğlu’ya açtığı dava ve Marmaray işçileriyle ‘montajlı’ fotoğrafıyla tanıyoruz. Bugünlerde ise; 100 yılda yapılacakl

Dilovası’nda kirlilik ve ‘100 yıl’
Paylaş
Diren Çelik / Vedat Yalvaç

Yaman, 40 yılda yapılan okulları 3 yılda yaptığını, 56 bin metre kare parke döşediğini belirtmiş, yerel gazetelerde de ‘100 yılda yapılacak icraatları 3 yılda yapan başkan’ olarak yansıtılmıştı.

SOSYAL YAŞANTI YOK

Biz de bunu Dilovası’da yaşayanlara sorduk. İlk durağımız, semt sakinlerinden Nimet Girgin. “Ben 100 yılda yapılanın 3 yılda yapıldığını gösteren bir şey görmüyorum” diyen Girgin; “Bugün gençlerin, evli çiftlerin eşini, dostunu alıp gezecekleri bir yer yok” diye konuştu. Dilovası’da güzel yer ve boş alanların sanayiciler tarafından satın alındığını söyleyen Girgin; “Hiçbir sosyal yaşantımız yok” diyor.
Dilovası sakinlerinden Kayhan Polat’a “100 yılda yapılacak icraatları 3 yılda yapan belediye başkanı kim?​” diye sorduğumuzda; “Cemil Yaman olduğunu söylüyorlar ama  burada yapılan sadece bir sağlık ocağı var. 50 yatak kapasiteli hastane olacağı söylendi, ancak duyduğumuza göre yapılan bir sağlık ocağıymış.” dedi. Şikayetler çok olduğu için yapılan şeylerin de olduğunu ifade eden Şaban Yerlikaya ise “Yine de yapılanlar yetersiz” dedi.
“Bu kadar kısa sürede bu kadar çok şey yapan belediye başkanını ben de tanımak istiyorum” diyen Feridun İşçimen, “Dilovası’da İZAYDAŞ, Kömürcüler OSB burada olduğu sürece Yaman’ın söyledikleri samimi değil. Ayrıca burada çevre sorununda biraz da olsun düzelme varsa bu Dilovası’nın direnmesi sonucunda olmuştur.” dedi.  

‘BEN HİZMET GÖRMEDİM’

Hizmetlerin bazı taraflarda iyi, bazı taraflarda kötü olduğunu söyleyen Fettullah Şafak; “Muhaliflerin olduğu yerlerde ben hiç hizmet görmedim” diyor. “Başka yerlerde hizmeti güzelmiş” diyen Fevzi Güzel; “Orhangazi Mahallesi’nde ben hizmet görmedim” dedi.
“Seçim zamanı bizi hatırlıyorlar” diyen ilçenin gençlerinden Mümin Paçul; gençler için hiçbir şey yapılamadığını söylüyor. Bir diğer genç Muhammed Güzel ise; “Seçimlerden önce Çöp Arıtma Tesisinin kaldırılacağı söylendi, ancak olduğu yerde duruyor” dedi. “Bir yerde tıkanıklık var” diyen Osman Öner; “Ben Cemil Yaman’ı tanırım iyi bir başkandır. Ancak bir yerlerde tıkanıklık var.  Keşke tüm bunlar olmasa.” dedi. “Sanayi içerisinde kültür sanat çalışması olsa ne olur” diye soran Öner, “Birkaç aya kadar güzel bir kültür binamız olacak, ama kömür içinde nasıl olur bilmiyorum” diyerek gülüyor.
Davut Çicek ise, “Hizmet açısından yapılan şeyler var elbette. Bunları görmezden gelemeyiz ancak hastane yapılıyor deniliyor, halen gördüğümüz bir şey yok. Ama kömürcüler OSB ile bir hastane yan yana olabilir mi?​” diyor
Orhangazi Muhtarı Ebubekir Özavcı ise daha memnun bir izlenim veriyor. Dilovası’nın geliştiğini, hastanenin büyük bir velinimet olduğunu söylen Özavcı, “Böylece artık hastane için Darıca ve Gebze’ye gidilmesine gerek kalmayacak. Dilovası gün geçtikçe ilerliyor.” dedi.
(Kocaeli/EVRENSEL)


TOZLAR İÇİNDE HASTANE

Çevre ve halk sağlığını tehdit eden yeni yapılaşmalara vurgu yapan Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Halis Polat, “Belediyenin yaptığı belli başlı şeyler var, ancak 100 yılda yapılacakların 3 yılda yapıldığı yok. İlçenin tek açık kenar olan kuzey kısmına Kömürcüler OSB kuruldu. Birkaç yüz metre ilerisinde de hastane. Yarın bu hastane faaliyete geçtiği zaman kuzey rüzgarlarının esmesiyle birlikte bu hastanenin ve bu halkın üzerine bu tozlar gelecek. Ya o hastanenin taşınması ya da Kömürcüler OSB’nin kaldırılması gerekir. Bir tarafta çocuk parkı yapıp, öbür tarafta da insanlar zehirleniyorsa bunun bir anlamı kalmıyor.” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Somut planı yapan Kazım Karabekir’dir!

SONRAKİ HABER

İş güvenliği yasası başka bahara mı kalıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...