15 Eylül 2016 00:30

Sizlerden gelen destek en büyük akademik ödül

Kocaeli Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyenler, gazetemiz aracılığıyla kendilerine mektup yazan Ford işçilerine yanıt yazdı.

Paylaş

Kocaeli Üniversitesinden ihraç edilen 19 akademisyen adına Kuvvet Lordoğlu,  Aynur Özuğurlu, Hakan Koçak

Değerli Ford Otosan işçileri;
Bizler, 2015 yılında Kocaeli Ford Otosan’da yürüttüğünüz haklı ve onurlu mücadelenizde sizlerle kısa bir süre beraber olma gururunu ve sevincini yaşayan öğretim üyeleriyiz.
Bu mektubu 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 1 Eylül 2016’da Kocaeli Üniversitesinden ihraç edilen tüm meslektaşlarımız adına kaleme alıyoruz. Aramızda sizlerle direniş alanınızda buluşup sorularınıza cevap vermeye çalışan arkadaşlarımız kadar, insan hayatı pahasına kâr etme hırsının mahvettiği işçi mahallelerinde sağlık taraması yapan, temel bir insan hakkı olarak nitelikli ve parasız sağlık hizmeti için uğraşan sağlıkçılarımız var. Rant uğruna yerlerinden edilen emekçilerin yaşam alanları ya da tahrip edilen kültürel ve doğal varlıklar için mücadele eden mimarımız var. İşçilerin unutturulan ya da görmezden gelinen mücadelelerini araştırıp gün yüzüne çıkarmak, ezilen ve dışlanan farklı toplumsal kesimlerin maruz kaldığı ayrımcılıkları bilinir kılmak için çalışan emek tarihçisi, sosyolog, siyaset bilimcisi sosyal bilimcilerimiz var.
Bütün içtenliğimizle söylemek isteriz ki, sizlerden gelen destek mektupları, toplum ve emek yararına bilimsel faaliyet yapmaya inanmış biz ve bizim gibi pek çok akademisyen için, sahip olunabilecek en büyük onurdur. Bizi bu onura layık bulmuş olmanız, bugüne kadar ve bundan sonra da alabileceğimiz en değerli akademik ödüldür. Görev yaptığımız Kocaeli Üniversitesinden zorla ayrılırken sizlerden gelen bu içten mektuplar hepimizi çok derinden duygulandırdı.  
Bizler biliyoruz ki, işçi sınıfı barıştan yanadır bu nedenle insanlığın dostudur. Onlar kendi hakları için mücadele ederken, aslında bütün bir insanlık için mücadele eder. Onların sermaye sınıfı karşısında elde ettiği her bir kazanım, bütün bir insanlığın kazanımıdır. İşçi sınıfı bu mücadeleyi kazandığında, fabrika atıklarının kirlettiği mahallelerde sağlığını yitirerek büyümek zorunda kalmış yoksul çocuklar da kazanır, kâr hırsına kurban edilmiş doğa da kazanır, eğitimsiz, işsiz bırakılmış kadınlar ve gençler de kazanır. Savaşlar biter, barış hüküm sürer. İşçi sınıfı kazandığında, bütün bir dünya  birlikte kazanır.
Sizlerin haklarınız için attığı her bir adım ve yükselttiği her bir mücadele bizler için zengin ve önemli dersler içermektedir. 2015 yılında patron ve sarı sendika cenderesini kırmak için geliştirdiğiniz büyük direniş, metal fırtına, Türkiye sendikal hareketinin geleceği için umut olmuş cesur bir eylemdir. Bizler için de çok öğreticidir. Bu büyük eyleminizde olduğu gibi, bundan sonra da her zaman sizlerle dayanışma içinde olacağımızı bilmenizi isteriz.  
Mektuplarınızı ömrümüz oldukça unutmayacağız. Sağ olun, var olun.
Şairin dediği gibi, “ güzel günler göreceğiz çocuklar...”


FORD OTOSAN İŞÇİLERİNİN YAZDIKLARI MEKTUPLAR...

Kocaeli Üniversitesinden görevden almaların ardından Fort Otosan işçileri gazetemize yazdıkları mektuplarla, akademisyenlerin yanında olduklarını bildirdiler. O mektuplarda şu ifadelere yer verilmişti:

HOCALARIMIZIN YERİ ÜNİVERSİTEDİR

“Kocaeli Üniversitesinden ihraç edilen barış için imza vermiş çok değerli hocalarımızın da bu darbe girişimine karşı olduklarını biliyorum. Onlar işçi sınıfının yanında, emperyalizme, her türlü darbeye ve darbe girişimine karşılar. Biz grevdeyken bize destek veren bu hocalarımız aynı zamanda işçi sınıfının ve halkın yanında yer aldıklarını ortaya koydular. Onlar bu ülkenin aydınlık yüzleridir. Bu ülke ve biz, sizlere çok şey borçluyuz. Hocalarımızın yeri üniversitedir. Onların bizler için biz işçiler ve halk için yapacakları daha çok şeyler var.”

SİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

“Geçen sene haklarımızı almak ve sendikada söz hakkımız için greve çıkmıştık. Bu haklı mücadelemizde bize en büyük desteği bilgileriyle, tecrübeleriyle Kocaeli Üniversitesinden hocalarımız vermişti. O zaman bizim haklı mücadelemize sessiz kalan iktidar, bizim mücadelemize ‘ses’ olan, ‘destek’ olan hocalarımızı üniversiteden ihraç etmiş. Hem de hiç ilgisi olmayan nedenlerden dolayı. Bu çok gülünç. Geçen yılki grevimizi görmezden gelen iktidara da bir işçi olarak bir çift sözüm var. Bu akıl almaz uygulamalardan bir an önce vazgeçin.”

YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ İSTİYORUZ

“Sadece çalışma hayatı, işçileri yakından ilgilendiren sorunlarla ilgilenen, çözümler üreten, yaşadığımız bu sömürü sisteminin ne anlama geldiği bizlere anlatmaya çalışan hocalarımız yok. Görevden alınanlar arasında ayrıca sanayinin tüm canlı yaşamını tehdit ettiği ilimizde, kanser vakalarının geldiği korkunç boyutu ortaya koyan hocalarımız da var.  Daha önce yapılan yanlışlar gibi bu yanlıştan da bir an önce dönülmesini istiyoruz.”

İÇİ BOŞ EĞİTİM BİZİ ROBOT YAPAR

“Öncelikle Ford işçileri olarak bizlere 2015 yılındaki eylemlerimizde destek olan hocalarımızın ‘FETÖ’ davası süresinde ihraç edilmesi biz Ford çalışanlarını derinden üzmüştür. Zaten içi boşaltılmış olan eğitim sistemimiz değerli hocalarımızın görevlerinden uzaklaştırılmasıyla telafisi mümkün olmayan sonuçları da beraberinde getirir. İçi boş eğitim, içi boş toplumu doğurur; bu da sermaye karşısında bizleri birer robot veya köle yapar. İsçiler olarak bizler hocalarımızın açığa alınmasını kınıyor ve bir an önce görevlerine iadelerini istiyoruz.”

BİZE BİR TEK ONLAR DESTEK VERDİ

“Bundan 1 sene önce arkadaşlarımızla aramızda grev kararı aldık. Bu süreçte bize bir tek açığa aldığınız o insanlar destek verdi. Dayanışma gösterdi. Derdimizi, sıkıntımızı dinledi. Ziyaretlerinde bizlere neler yapacağımız hakkında bilgi verdiler, çünkü çoğunluğumuzun ilk grevi olmuştu. Şimdi de biz onların yanındayız. Bu mücadelenin tam ortasındayız.”

ÖNCEKİ HABER

Dimdik hocalarımızın yanında durmalıyız

SONRAKİ HABER

Real Madrid son nefeste kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...