09 Haziran 2016 15:08

10 Ekim katliamında emniyet görevlilerine yargı zırhı

Başsavcılık, istihbarat bilgilerinin ardından 10 Ekim katliamına ilişkin Emniyet yetkilileri hakkındaki suç duyurusuna jet hızıyla takipsizlik verdi.

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ekim Ankara katliamına ilişkin istihbarat bilgilerinin ardından Emniyet yetkilileri hakkında yapılan suç duyurusuna jet hızıyla takipsizlik kararı verdi.

10 Ekim 2015 tarihinda KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin düzenlediği Emek Barış Demokrasi Mitingi öncesinde Ankara Garı önünde iki canlı bombanın gerçekleştirdiği saldırı nedeniyle 101 kişi yaşamını yitirmişti. Katliamla ilgili kamu görevlileri hakkında yapılan suç duyurularının ardından Mülkiye Müfettişleri, Ankara Emniyet amirleri hakkında inceleme başlatmıştı. Müfettişler hazırladıkları raporda, 10 Ekim öncesi bazı istihbarat bilgilerinin gerekli birimlerle paylaşılmadığına dikkat çekerek, söz konusu emniyet amirlerinin yargılanması gerektiği yönünde kanaat bildirmişti. Ancak Valilik buna rağmen, polisler hakkında soruşturma açılmasına izin vermemiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da raporda yer alan itiraf niteliğindeki ifadelere rağmen Valiliğin kararına itiraz etmeyerek başvurunun işlemden kaldırılmasına karar vermişti.

SALDIRININ SADECE SAATİ BİLİNMİYORDU

Oysa sözkonusu ön inceleme raporunda yer alan belge ve ifadelerde, IŞİD’in Ankara’da HDP’nin de katılımcısı olan mitingleri hedef alacağına dair onlarca istihbarat bilgisi olduğu ve bu yazıların birçoğunun “personelin morali bozuluyor” gerekçesiyle ilgili birimlere iletilmediği ortaya çıkmıştı. Üstelik raporda, tüm istihbaratlara rağmen mitingin toplanma alanına ilişkin herhangi bir önlem alınmadığı açıkça görülüyordu.

Ayrıca gazetemiz Evrensel, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nın 10 Ekim katliamının gerçekleştiği sabah TEM Daire Başkanlığı’na aralarında bombacı Yunus Emre Alagöz’ün de bulunduğu 3 ismin sansasyonel eylemler yapabilecekleri yönündeki “Gizli” ibareli yazı gönderdiğini ortaya çıkarmıştı.

GAZETECİLER SORUŞTURULDU, POLİSLER İŞBAŞINDA

Ön inceleme raporuna ilişkin Evrensel ve Cumhuriyet’te çıkan haberler nedeniyle gazeteciler Cem Gurbetoğlu, Tamer Arda Erşin ve Kemal Göktaş hakkında soruşturma açılmıştı.

Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun da, saldırıların talimatını verdiği iddia edilen IŞİD emirinin telefonun öncesinde ve sonrasında istihbaratın takibinde olduğunu haberleştirmişti.

SAVCILIK KARARINDA DİRENDİ

Tüm bu bilgiler ışığında katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları, yaralılar ve mitingi örgütleyen kurumların yöneticileri, 10 Mayıs günü Valiliğin iznine gerek olmaksızın ilgili emniyet görevlilerinin yargılanması talebiyle suç duyurusunda bulunmuşlardı. Üzerinden 8 ay geçmesine rağmen iddianameyi hazırlamayan savcılık, emniyet görevlileri hakkındaki bu suç duyurusuna bir ay içinde yanıt verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, valiliğin soruşturma izni vermemesini bir kez daha dayanak yaptı. Daha önceki “Dilekçenin işleme konulmaması” ve “İşlemden kaldırma” kararlarına atıf yapan savcılık, bu nedenle sözkonusu başvurunun işleme konulmamasına karar verdi.

ÖNCEKİ HABER

"Dış güçler" eğitime arkasını dönüyor(!)

SONRAKİ HABER

Rize'ye kar yağdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...