21 Nisan 2016 08:25

Muhabirimiz Faruk Ayyıldız'a attığı tweetten ceza verildi

Muhabirimiz Faruk Ayyıldız’a attığı bir tweetin ‘manidar’ bulunması gerekçesiyle açılan davada 3 bin TL ceza verildi.

Paylaş

Muhabirimiz Faruk Ayyıldız’a attığı bir tweetin ‘manidar’ bulunması gerekçesiyle açılan davada 5 ay hapis cezası verildi. Mahkeme  hapis cezasını 3 bin  TL para cezasına çevirdi

Muhabirimiz Faruk Ayyıldız’a attığı bir tweetin ‘manidar’ bulunması gerekçesiyle açılan davada 5 ay hapis cezası verilirken, ceza 3 bin TL para cezasına çevrildi. 

Ayyıldız’ın 9 Ekim 2013 tarihinde attığı “İşgalcinin varlığı silahı, askeri, polisi, şiddetiyse elbet o işgalciye atılan her taş helaldir, haktır” tweetine emniyet güvenlik şubesinin şikayeti üzerine savcılık soruşturma başlatmış ve Ayyıldız, iki defa ifade vermişti. 

‘MANİDAR’ TWEET

9 Ekim’de atılan tweetin Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarıldığı günün yıl dönümüne denk gelmesinin ‘manidar’ bulunması üzerine Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde ifade veren Ayyıldız, attığı tweetin bir ülkeye özel olmadığını ve genel bir anlam taşıdığını söylemiş ve ifadesi savcılığa gönderilmişti. İfadelerin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçtikten sonra Ayyıldız’a açılan soruşturma davaya dönüşmüştü

‘Manidar’ bulunan tweeti üzerinden ‘Suç işlemeye alenen tahrik etme’ ile suçlanan Ayyıldız, dün Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Savcının KCK’nin yaptığı açıklamaları, ANF’den haberleri, KCK logosunun çıktısını da ekleyerek hazırladığı dosyayı inceleyen Mahkeme, Ayyıldız’a işlediği iddia edilen suçlamanın alt sınırı olan  5 ay hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra hapis cezasını 3 bin TL para cezasına çevirdi. 

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Davanın avukatı Ruşen Seydaoğlu Ayyıldız Twitter’ı kişisel bir blog olarak değerlendirdiklerini, Faruk Ayyıldız’ın haber linklerini paylaşmasının, çalıştığı bölgedeki yaşananları yansıtmasının gazetecilik mesleğinin bir icabı olduğunu belirterek “Biz savunmamızı daha çok anayasanın düşünce ve ifade özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki ifade özgürlüğü bağlamında yaptık” dedi. Avukat Ruşen Seydaoğlu Ayyıldız “Faruk’un mesleğinin de dikkate alınarak da bu durumun suç teşkil etmeyeceğini ve beraat etmesi gerektiğini talep ettik. Ancak mahkeme bunu bir suç olarak değerlendirdi. Mahkeme bölgede yaşananların aktarılmasını suç olarak gördü. Ve cezayı her ne kadar en alt sınırdan verse de, sonuçta suçlu görüldü” dedi. 

‘GAZETECİLERE CİDDİ BİR YÖNELİM VAR’

“Gazetecilik, gazetecilik mesleğinin gereklerinin yerine getirilmesi, aslında hükümete muhalif duran bir yerde gazetecilik yapılmasının suç kabul edildiğini görüyoruz bu dosyada da” diyen Seydaoğlu Ayyıldız, sadece Muhabirimiz Faruk Ayyıldız’ın değil, genel olarak gazetecilere ciddi bir yönelim olduğunu ve DİHA muhabirlerinin sadece işleri nedeniyle tutuklu olduğunu hatırlattı. Avukat Ayyıldız ayrıca siyasi iktidarın yargıya ne kadar müdahale ettiğini ve yargının bağımsızlığını da kaybettiğini belirtti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Topuklu zararlı da babet değil mi?

SONRAKİ HABER

Meksika'da petrol tesisinde patlama: En az 3 ölü, 136 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...