27 Temmuz 2015 00:40

Kocaeli'de hangi taşı kaldırsan altından kirlilik çıkıyor!

Bir şehir düşünün, sanayisi geliştikçe, buna bağlı olarak doğası da bir o kadar hızlı kirlensin ve yaşanmaz hale bürünsün. Bu duruma en iyi örnek Kocaeli olacaktır. Son günlerde yaşanan birkaç örnek bile Kocaeli’nin ne kadar zor durumda olduğunun kanıtı niteliğinde. (Fotoğraf: Pınar Sarıca)

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Bir şehir düşünün, sanayisi geliştikçe, buna bağlı olarak doğası da bir o kadar hızlı kirlensin ve yaşanmaz hale bürünsün. Bu duruma en iyi örnek Kocaeli olacaktır. Son günlerde yaşanan birkaç örnek bile Kocaeli’nin ne kadar zor durumda olduğunun kanıtı niteliğinde.

DİLOVASI: KİRLİLİĞİN BAŞKENTİ!

Dilovası halkı, sanayiden kaynaklanan daralmanın da etkisiyle boğulmak üzere. Kanser oranlarının son yıllarda katlanarak arttığı bölgede, bu da yetmezmiş gibi Evsel Katı Atık Tesisi’nin kötü yokuşu ile yaşamak zorunda olan vatandaşlar en son İZAYDAŞ’a ait olan tesisin önünde 3 gün, 3 gece yatıp kalktı. 3 günün sonrasında kazanan Dilovalılar, şimdi bölgeyi yaşanmaz hale getiren diğer tesisler için mücadele edecek.

NE OLMUŞTU?

Dilovası ilçesinde bulunan çöp depolama tesisinden yayılan kötü kokuyu protesto etmek için toplanan HDP Dilovası İlçe Örgütü ve bölge sakinlerinin 3 gündür sürdürdüğü eylem kazanımla sona erdi. Bakan Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte basının karşısına geçerek, açıklama yapmak zorunda kaldı. Vatandaşların eylem yaptığı alana gelen Kaymakam Şahin, son günlerde söz konusu tesisin genişletileceği ve daha uzun yıllar kullanılacağı yönünde söylentilerin yayıldığını ifade ederek, “11 Temmuz’da, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın başkanlığında yapılan toplantı sonrası yapılan basın açıklamasında, Dilovası evsel katı atık düzenli depolama tesisinin 2016 yılı sonu itibariyle tamamen kapatılacağı belirtilmiştir. Bu alan İZAYDAŞ tarafından yeşillendirilecek ve rekreasyon alanı olarak vatandaşların hizmetine sunulacaktır” dedi. Bu sözler ardından eylemlerine son veren Dilovalılar, mücadelenin kazanım getirdiğini bir kere daha göstermiş oldu.

HUKUKSUZ YAPI: DUBAİ PORT!

Körfez’de büyük tehlikelere sebep olacağı ve çevreye zararı dokunacağı gerekçesiyle yaşam savunucularının başlattığı yargı maratonu şimdi de AYM ile devam edecek. Yargı kararlarına rağmen yapımına devam edilen Dubai Port Limanı’na karşı verilen mücadele, bakalım nasıl bir boyut alacak. Yaşam savunucuları, hazırladıkları başvuru dosyanın bir nüshasını AYM’ye iletilmek üzere, 10 Temmuz’da Milas 1. Asliye Hukuk Mahkemesine teslim etti. Dilekçe sahipleri, Anayasa Mahkemesinden sonraki adımın da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olduğunu, mücadelelerinin Kocaeli’nin geleceği adına yapıldığını dile getirdi.

KÖRFEZ’DE DENİZE GİRİLECEK YER KALMADI!

İzmit Körfez’inde son haftalarda yaşanan ALG patlamasına (yaz aylarında sudaki organik maddeleri hızla tüketen ufak mikroorganizmaların çoğalıp sanki suya boya atılmış gibi bir şekilde görünmeleri) bağlı olarak meydana gelen denizin kırmızı renge bürünmesiyle ilgili çeşitli kurumlardan açıklamalar geldi. Körfez’de denize girilecek bölgelerin sayısı bir elin parmağını geçmezken, bir süredir yaşanan kirlilik karşısında Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Kocaeli Şubesi bir açıklama yaparak, “Körfez’e ayağınızı sokmayın” demişti. Buna cevaben Büyükşehir Belediyesi ise, “Gönül rahatlığıyla yüzebilirsiniz” açıklaması yaptı.
Karamürsel’de bulunan Mavi Bayraklı Altınkemer Halk Plajı’nda ALG patlaması yaşandığı ve İzmit Körfezi’nde denize girilmemesi gerektiği yönündeki iddialara açıklık getiren Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “İzmit Körfezi’nde genellikle bahar aylarında tekrarlayan bu olay Marmara denizi ile birlikte tüm dünya denizlerinin farklı kesimlerinde de gözlemlenmektedir. ALG patlaması olayı sadece İzmit Körfezi’ne has bir durum olmayıp İstanbul (Büyükçekmece), Tekirdağ (Şarköy), Balıkesir (Erdek), Antalya (Konyaaltı), Zonguldak (Alaplı) gibi kıyılar ile Bafa, Sapanca, Büyükçekmece, Çıldır gölleri ve Amerika’nın belirli yerlerinde yaşandığı herkesçe bilinmektedir” dedi.

ÇMO: KÖRFEZ’E AYAĞINIZI SOKMAYIN!

Buna karşı açıklama yapan ÇMO ise, “Bu kadar yoğun bir sanayinin Körfez’in neredeyse yarısının endüstri ve limanlarca parsellendiğini düşünürsek, bizler çevre mühendisleri olarak, değil o sahilde yüzmek ayağımızı dahi körfeze sokmamanız gerektiğini mesleki bilgilerimize, Körfez’in yapısına, Körfez’e deşarj yapan sanayi kuruluşlarına ve alglerin çağrısına dayanarak söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'de trafik istasyonuna silahlı saldırı: 3 polis yaralı

SONRAKİ HABER

Sabahat Türkler’e bir demet karanfil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...