17 Eylül 2009 00:00

Hüseyin Üzmez’e 13 yıl hapis

Vakit Gazetesi’nin yazarı Hüseyin Üzmez, “çocuğa cinsel istismar” suçundan 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılırken, “hürriyeti tahdit” suçlamasından beraat etti.

Paylaş

Vakit Gazetesi’nin yazarı Hüseyin Üzmez, “çocuğa cinsel istismar” suçundan 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılırken, “hürriyeti tahdit” suçlamasından beraat etti. Mağdur çocuğun annesi Livaze Ç. ise ceza almadı.
77 yaşındaki Hüseyin Üzmez’in, 14 yaşındaki B.ǒye cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava dün karara bağlandı.
Tutuklu bulunduğu Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi’nden mahkemeye elleri kelepçeli olarak getirilen Hüseyin Üzmez, gazetecilerin, “Açıklama yapacak mısınız?” sorusuna, “Konuşacak çok şey var. Çok konuşacağız” diye yanıt verdi. Üzmez’in son savunmasında kendisine komplo kurulduğunu iddia ettiği öğrenildi.
BABANIN ŞAŞIRTAN İFADELERİ
Kızı B.Ç.’nin cinsel istismara uğradığı iddia edilen olayda aracılık yapmakla suçlanan anne Livaze Ç. ise duruşmaya eşi Bekir Ç. ile geldi. Livaze Ç. gazetecilere açıklama yapmazken, eşi Bekir Ç, Üzmez’den davacı olmadığını söyledi. “Olan bir şey olmadığı için davacı olmadım, daha önce böyle bir şikayetim oldu, ama gidip dilekçemi geri aldım, şikayetçi değilim, beraat bekliyoruz” diyen Bekir Ç, “Üzmez’in beraat etmesi karşısında tepkiniz ne olur?”şeklindeki soruya şu cevabı verdi: “Ortada olmayan bir olaya ben ne tepki göstereyim. Böyle bir olay yok, medyanın da baskısı sonucunda bu olaylar bu seviyeye geldi.”
SAVCI 30 YIL İSTEMİŞTİ
Cumhuriyet Savcısı Abdullatif Yüksel, B.Ç. isimli çocuğa İstanbul ve Mudanya’da iki ayrı cinsel istismarda bulunduğu için, Üzmez hakkında ayrı ayrı 15’er yıl hapis cezası istemişti. Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi ise Üzmez’e “çocuğa cinsel istismar” suçundan 13 yıl bir ay 15 gün hapis cezası verirken, “hürriyeti tahdit” suçlamasından beraat ettirdi. Anne Livaze Ç. de çocuğunun cinsel istismarına aracılık yapmak suçlamasından beraat etti.


CEZA YETERLİ DEĞİL
Ayşe Batumlu (Avukat - Bursa Kadın Platformu): Kararı olumlu değerlendirmek çok mümkün değil. Çünkü cinsel istismar suçu alıkoyma ve hürriyetten yoksun bırakma olmadan gerçekleşemez. Hürriyeti tahdit suçundan da ceza alması gerekiyordu. Annenin ceza almaması da ayrı bir sorun. Çünkü suça göz yuman birinden bahsediyoruz. Yargıtay’ın kararı bozması gerektiğini düşünüyoruz.
Maalesef davaya kadın örgütleri olarak müdahil olamadık, yalnızca gözlemci olarak birkaç kadın davayı takip edebildik. Oysa suçtan zarar gören herkes müdahil olma hakkına sahiptir. Eğer talebimiz kabul edilseydi davayı daha iyi takip edebilirdik ve şimdi bahsettiğimiz olumsuz sonuçların ortaya çıkmaması için hakim iki kere düşünmek zorunda kalırdı.
Verilen cezanın yeterli olmadığını düşünüyoruz, ama yargılama her şey değildir. Önemli olan kamuoyunda bir tepki yaratmaktı, Üzmez davası bu tepkinin en çok gösterildiği davalardan biri oldu. Bizim için önemli olan bu tür olaylar gerçekleştikten sonra tepki göstermek değil, kadınların böylesi davalarla karşı karşıya kalmayacakları ortamı yaratmak. Bundan sonra da bunun için mücadelemizi sürdüreceğiz.
(BURSA)
ÖNCEKİ HABER

2 bin 200 öğrenciye bir rehber öğretmen

SONRAKİ HABER

Çankal’ı vuran polis serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa