13 Nisan 2010 00:00

PAKETTE PAZARLIK

Ankara iki gündür anayasa pazarlığına sahne oluyor. Önceki gün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Teklifteki 3 maddeyi çıkarsınlar, pakete destek...

Paylaş

Ankara iki gündür anayasa pazarlığına sahne oluyor. Önceki gün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Teklifteki 3 maddeyi çıkarsınlar, pakete destek verelim” önerisine, Başbakan Erdoğan’dan destek geldi. Bunun üzerine dün kameraların karşısına geçen Baykal, “3 madde seçim sonrasına kalsın” dedi. Partiler arasında Meclis’te mekik dokundu. Son karar ise Erdoğan’ın iki dudağı arasında.
ÖNERİLER İLETİLDİ
CHP’nin ‘‘Anayasa paketi bölünsün’’ önerisine yeşil ışık yakan Erdoğan, ‘‘Yasal zemini varsa biz varız’’ dedi. Bunun üzerine görüşme trafiği yaşandı. CHP grup başkan vekilleri, AKP’yi ziyaret ettiler. Görüşme sonrasında açıklama yapan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, önerilerini yazılı olarak verdiklerini söyledi. Anadol, “Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısı ile parti kapatılmasıyla ilgili maddelerin görüşülmesinin ayrı yapılmasını istediklerini” söyledi.
BOZDAĞ: DEĞERLENDİRECEĞİZ
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ise yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın ABD’de bulunduğunu hatırlatarak, “Kendisi geldikten sonra öneriyi partimizin yetkili kurullarında değerlendireceğiz” dedi.
Bu açıklamayı olumlu bulan CHP yönetimi adına grup başkan vekilleri, Meclis başkanından randevu isteyecek. Baykal, tartışmalı üç maddeyle ilgili çağrısını Şahin’e tekrarlayacak.
Öte yandan, CHP grup başkan vekilleri, MHP ile görüştü. BDP ziyareti bugün.
BAYKAL’DAN İKİNCİ ÖNERİ
CHP lideri Deniz Baykal, dün kameraların karşısına geçti ve pakete ilişkin önemli açıklamalarda bulundu:
ÜÇ MADDE SEÇİM SONRASINA KALSIN: AKP üç maddeyi askıya alsın, seçim sonrasına kalsın. Geliniz uygun bir ortamda 1 yıl sonra seçimlerden sonra iyi niyetle ele alalım. Komisyonda bu ayrımı karara bağlayalım.
GÜL, PAKETİ AYIRARAK REFERANDUMA SUNSUN: Cumhurbaşkanı’nın yetkisi dahilinde olan bir konu. Sayın Gül’ün, paketi ayırarak referanduma götürme hakkı var. İktidarla uzlaşma olmayınca biz de Cumhurbaşkanı’na söyledik.
ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDİLECEK: Üç maddeyi ayırmayı kabul ettikleri takdirde gereği yapılır. Referanduma gitmeden önce Anayasa Mahkemesi’ne gidilecektir.
AKP’DEN BAYKAL’A YANIT!
AKP’nin ikinci öneriye yanıtı hızlı ve net oldu. AKP Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, “Baykal açık olan kapıyı yeni önerisiyle kapattı” diyerek, CHP’nin önerisine sıcak bakmadıklarını söyledi. Kılıç, “Her öneri yeni öneriyle genişletilmemeli. Geçen haftaki önerisini keşke olduğu gibi yineleseydi” dedi.
MHP: TAVRIMIZ AYNI
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural da, Anayasa’nın uzlaşılan metinler olması gerektiğini belirtti. Vural, bu üç madde askıya alındığı takdirde MHP’nin tavrında bir değişiklik olup olmayacağıyla ilgili soruya, “Ne olacağını bilmiyoruz şu anda. İki parti arasındaki görüşmeyle ilgili bir değerlendirme yapamam. MHP olarak tavrımız aynı devam etmektedir” yanıtını verdi.
BDP: ‘SEÇİME GİDEN KÖPRÜDÜR’
BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız, mevcut haliyle Anayasa değişikliğini desteklemeyeceklerini belirterek, “Bizim için referandum seçime giden bir köprüdür” dedi.
Roj TV’de yayınlanan bir programa stüdyo konuğu olarak katılan Yıldız, bölgedeki askeri hareketlilik ve Anayasa değişikliği ile ilgili konuştu. Yıldız, “Cenazeler gelmeye başlarsa AKP biter” dedi. Yıldız, Anayasa değişikliğini referanduma götüren AKP’nin, referandumdan başarılı çıkması halinde, bu başarıyı arkasına alarak Türkiye’yi hemen seçime götüreceğini belirtti. Mevcut haliyle Anayasa değişikliğini desteklemeyeceklerini söyleyen Yıldız, “Seçim barajı, Hazine yardımı, TMK, TCK yasalarındaki değişiklik bizim için olmazsa olmazlardandır. Bizim için referandum seçime giden bir köprüdür” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

HARARETLi TARTIŞMA
Partiler arasında pazarlıklar sürerken, Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeleri dün de sürdü. Komisyonun dünkü çalışmaları, teklifin Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yapılandırılmasını öngören 17. maddesinin görüşülmesiyle başladı.
CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek, teklife göre Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyesinin hukukçu olmamasının mümkün olduğunu ifade ederek, “Çoğunluğu hukukçu olmayan bu yapı, Yüce Divan olarak nasıl ceza yargılaması yapacak” diye sordu. Emek, “Üyelerinin tümüne yakınını dolaylı yoldan iktidar belirleyecek. Bunlar, hukuk devletine karşı tezgahlardır” görüşünü dile getirdi.
YANDAŞLIK YAPMAZ!
AKP Karabük Milletvekili Mustafa Ünal, “Yargı kuşatılıyor, yandaş yargı yaratılıyor” eleştirilerini anımsattı. Ünal, Almanya ve Belçika’da Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamını; Avusturya, Fransa, İtalya ve Portekiz’de bir kısmını parlamentonun seçtiğini belirterek, eleştirilere karşı çıktı. Ünal, hiçbir yargıcın kendisini seçene yandaşlık yapacağını düşünmediğini belirterek, Anayasa Mahkemesi genel kurulunun daha demokratik hale getirildiğini ifade etti.
BAŞKANLAR OLMADAN OLMAZ
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Erdoğan’ın, Baykal’ın 3 maddenin referanduma götürülmesi önerisinin görüşülebileceğini söylediğini anımsatarak, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’nun, “Grup başkan vekillerinin görüşmesi için toplantıya 2 saat geç başlayalım” önerilerini kabul etmemesini eleştirdi.
Kuzu, “Sayın Başbakan gelmeden bir karara varamazlar. Siz, Sayın Baykal’a sormadan bir karara varabilir misiniz?” diye konuştu.
BAŞKANLIK SİSTEMİ ÇABASI
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Anayasa değişiklik teklifi ile “parlamenter sistemin genetiğinin değiştirildiğini” öne sürdü. Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin şikayet konusu yapıldığını anımsatan Bal, bu yetkilere yenilerinin eklendiğini söyledi. Bal, “AKP başkanlık sistemine giden yolun parke taşlarını döşüyor” diye konuştu.

AKP ANAYASADA iLK FiRESiNi VERDi!

ANAYASA Değişikliği Paketi için daha önce “yamalı bohça” benzetmesi yapan Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, AK Parti’den istifa etti. Özcan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “değerleriyle örtüşmediği” gerekçesiyle partisinden istifa ettiğini söyledi. Özcan’ın partisinden istifasıyla, AKP’nin milletvekili sayısı 336’ya düştü, bağımsızların sayısı ise 12’ye yükseldi.
Özcan, önce gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi ve istifasının gerekçesini şöyle açıkladı: “Bütün bu değerlendirmelerden sonra, AK Parti saflarında siyaset yapmamın inandığım değerlerle örtüşmediğini görüyorum. Bu sebeple, kurumsal anlamda dostlarıma veda ediyorum.”
‘YAMALI BOHÇA’ DEMİŞTİ
Özcan, AKP’nin anayasa paketi konusunda, “İktidar uzlaşmak için çareler arıyor görüntüsü var. Muhalefet partilerinin de alternatif tekliflerinin yer aldığı konularda uzlaşılarak bir metin çıkarılabilir. Ama 26 maddeyi çok görüyorum. Yamalı bohça gibi olur. Daha az bir madde ile bu iş çözülebilir ve anayasa tümden yeni bir şekilde hazırlanmalı diye düşünüyorum” açıklamasında bulunmuştu.
(ANKARA)



ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’a kitlesel katılacağız

SONRAKİ HABER

MEDYATİK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...