5 Mart 2006 23:00

Yasa işçinin sağlığını bozdu

İşyeri Hekimi Dr. Levent Koşar, 4857 sayılı İş Yasası'nın çıkmasından bu yana yaşama geçirilen düzenleme ve uygulamaların işçilerin sağlığını bozduğunu kaydetti. Koşar, "İşçi sağlığı değil yapılan işin sağlığı önemseniyor" dedi. Ankara Tabip Odası'nın (ATO) düzenlediği "Sosyal Güvenlik ve Çalışma Yaşamı Sempozyumu"nda ATO İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Başkanı Levent Koşar, 4857 sayılı İş Yasası'nın sonuçlarını anlattı. Yasa ile 50 ya da daha fazla işçi çalıştıran işyerlerine işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun getirildiğini kaydeden Koşar, birçok işverenin işyeri hekimi istihdam etmemek için işçi sayısını 49'da tuttuğunu bildirdi. Koşar, İş Yasası'na bağlı olarak çıkarılan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği ile koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin dışarıdan satın alınabilmesinin mümkün kılındığını kaydetti. Koşar, "Yerinden hizmet yerine dışarıdan hizmet tanımlanarak işçiler ve sağlıkları piyasa koşullarına, teslim edildi. Koruyucu sağlık hizmetleri yok sayıldı. İşyeri hekimliği hizmetinin taşeronlaştırılmasıyla, işyeri hekimlerinin özlük haklarına saldırı oldu" dedi. Yönetmelikte yer alan "önlenmesi mümkün olmayan riskler" ve "kaçınılmaz olarak da gelişebilecek meslek hastalıkları" gibi düzenlemelerle işverenlerin sorumluluklarının azaltıldığını vurgulayan Koşar, "İşverenlere kurtuluş yollarını Çalışma Bakanlığı gösterdi" diye konuştu.

Gizlilik ilkesi hiçe sayıldı İşyerlerinin 5 risk grubuna ayrıldığını belirten Koşar, her durumda işyeri hekiminin işçilere ayıracağı sürenin azaltıldığını söyledi. Hekim ile hasta arasındaki "gizlilik" ilkesinin de hiçe sayıldığını ve işçinin sağlığına ilişkin bilgilerin işverene verilebildiğini kaydeden Koşar, işverenlerin bu bilgiyi başka işverenlere de gönderebilmesinin mümkün kılındığını söyledi. Koşar, işçilerin işlerinden olmamak için Meslek Hastalıkları Hastanesi'ne gitmekten çekindiğini de ifade etti. TMMOB, DİSK ve TTB'nin açtığı dava ile İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulduğunu ancak hükümetin aynı içerikte bir tüzük hazırladığını dile getiren Koşar, "Hükümet iş güvenliği ve işçi sağlığının içini boşaltmak istiyor" diye konuştu. Düzce'de pilot uygulaması başlatılan aile hekimliği uygulamasının işyeri hekiminin görevini "aile hekimine sevk" ile sınırladığını bildiren Koşar, bu uygulama ile işyeri hekimliğinin işlevini tümüyle yitireceğini söyledi.

İşçi-hekim dayanışması Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen ise, Genel Sağlık Sigortası'nın engellenmesi için işçilerin hekimlere, hekimlerin de işçilere ihtiyaç duyduğunu belirterek, işçiler, hekimler ve diğer meslek grupları arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özgen, sağlık ve sosyal güvenlik hakkının yok edilmesini ancak emekçilerin ortak mücadelesinin durdurabileceğini vurguladı. ATO Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu'ndan Dr. Tufan Kaan da, Genel Sağlık Sigortası'nın sağlık hakkını yok edeceğine dikkat çekti.

Evrensel'i Takip Et