12 Şubat 2006 23:00

Emeklilik 'ahirete' kalır

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) yasa tasarılarına karşı İstanbul'da bir araya gelen sendika ve meslek örgütleri çalışmalarını sürdürüyor. Önceki gün, Eğitim Sen 4 No'lu Şube ve Hava-İş'te tasarılara karşı iki ayrı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantılarda, tasarıların geri püskürtülebilmesi için yapılacak çalışmalar tartışılırken, çalışmaların yaygınlaştırılması için bir dizi karar alındı. Topkapı, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa çevresindeki işçiler ve temsilciler Eğitim Sen 4 No'lu Şube'de bir araya geldi. Tasarılara ilişkin bir sunum yapan İstanbul Tabib Odası Basın Sözcüsü Dr. Osman Öztürk, AKP'nin emekçilerin kazanılmış haklarına saldırdığını kaydetti. "Bu tasarılar sizi etkilemiyor, 2035 yılında başlayacak' diyorlar. Yani siz değil çocuklarınız etkilenecek diyorlar" diyen Öztürk, tasarıların geçici bir işçinin emekliliğini nasıletkilediğini anlattı: "18 yaşında sigorta primlerini ödemeye başlayan ve her yıl 120 gün prim ödeyen geçici bir işçi 95 yaşında emekli olacak."

Ek ücret istenecek Emeklilik yaşının daha önce 65'e çıkarılmasına 'mezarda emeklilik' dediklerini hatırlatan Öztürk, bu tasarıların yasalaşması durumunda 'ahirette emekli' olacaklarını söyledi. Tasarılarla emekli maaşlarının da düşeceğini ifade eden Öztürk, "Temel teminat hazırlanıyor. Her yıl bu paket içindeki hastalıklar yeniden belirlenecek. Bu paket dışında kalan hastalıkların tedavisi için ek ücret ödenecek" dedi.

İşyeri çalışması Bu tasarılara karşı emek örgütlerinin, sendikaların ve odaların bir araya geldiğini belirten Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu ise, "sendikalar açısından hareketsizliğin ve dibe vurmanın yaşandığı bir süreçte" gündeme getirilen tasarıların bir fırsat olduğunu belirtti. "Çıtayı yükseltip başarılı olacağız. Eğer bu seferde başarılı olamazsak 3-4 yıl sonra sendikaların adı bile kalmayacak" diyen Dokuyucu, halkı da bu mücadeleye katmak için işyerine dayanan bir çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Bölge toplantılarının çoğaltılmasını isteyen Dokuyucu, halkı aydınlatmak için 11 yerde imza standı açacaklarını ve 18-19 Şubat'ta kitlesel eylemler yapacaklarını söyledi. Toplantıya katılan Haber-İş Telekom Bayrampaşa İşyeri Temsilcisi Erdal Oflaz da, sendikaların tepeden başlattıkları eylemlerin başarıya ulaşmadığını, bu nedenle işyerlerinde örgütlenmek zorunda olduklarını kaydetti. Toplantı sonunda bölgelerdeki çalışmaları yaygınlaştırmak için komite kurulurken, 26 Şubat'ta geniş katılımlı bir salon toplantısı yapma kararı alındı.

Bildiriler her yerde dağıtılacak Bakırköy çevresindeki işçi ve emekçiler de Hava-İş Sendikası Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Toplantıya, SES Bakırköy Şube, Eğitim Sen 1 No'lu Şube, Tüm Bel Sen 1 No'lu Şube, Hava-İş ve Tez Koop-İş 1 No'lu Şube yönetici ve üyeleri katıldı. Toplantıda, düzenlenecek eylem ve etkinliklere halkın katılımının sağlanması için çalışma yürütülmesi ve çıkarılan bildirilerin her eve ulaştırılması kararlaştırıldı. Buradaki toplantıya da katılan Dr. Osman Öztürk, AKP Hükümeti'nin sosyal güvenlik ve sağlık alanında uyguladığı politikaların başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Yasa tasarısına karşı İstanbul Emek Platformu olarak 40'a yakın bölge toplantısı yapıldığını anlatan Öztürk, ortak mücadele edilmesi durumunda hükümetin yasayı çıkaramayacağını vurguladı. İstanbul Tabip Odası Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Deniz Tural ise, emekçileri bekleyen tehlikelere ilişkin bir sunum yaptı. Toplantıda söz alan katılımcılar da, halkın eylemlere katılması için çalışma yapılmasını istediler. Toplantıda alınan karar doğrultusunda, hastanelerde, okullarda, belediyelerde ve işyerlerinde bildiriler dağıtılarak eylemlere katılım çağrısı yapılacak. Ayrıca, Bakırköy'de imza standı açılacak.


AKP önünde eylem Balıkesir Emek Platformu bileşenleri AKP il binası önünde yaptıkları eylemle Genel Sağlık Sigortası'nı protesto etti. Burada açıklama yapan Türk-İş Bölge Başkanı Hüseyin Akyüz, tasarılarla sağlık hizmetlerinin temel hak olmaktan çıkarılacağı belirtildi. Akyüz, "Torunlarımızın geleceğine ambargo konmasına suskun kalamayız" dedi. Eylemde "Sağlık haktır satılamaz", "Mezarda emekli olmayacağız" sloganları atıldı.

Amasya'da miting Amasya Emek Platformu Sosyal Gavenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için miting düzenleyecek. Yavuz Selim Meydanı'nda 18 Şubat'ta yapılacak olan miting, Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen Amasya şubeleri tarafından düzenlenecek. Platform, çıkardığı bildirilerle tüm Amasyalı emekçileri mitinge katılmaya çağırdı.

Kayseri'de halka çağrı Emek Platformu Kayseri bileşenleri GSS ve Sosyal Sigortalar yasa tasarılarına ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. EP Kayseri Bileşenleri Dönem Sözcüsü Ali Benli, EP Başkanlar Kurulu'nun eylem programını hayata geçireceklerini bildirdi. Bilgilendirme toplantılarını sürdüreceklerini ifade eden Benli, 16 Şubat Perşembe, yasa tasarılarına ilişkin el ilanlarını dağıtacaklarını, afişleme yapacaklarını ve 18 Şubat Cumartesi günü ise Mimar Sinan Parkı'nda kitlesel eylem gerçekleştireceklerini dile getirdi. Benli, tüm Kayseri emekçilerini eylemlere katılmaya çağırdı.

Evrensel'i Takip Et