15 Mart 2004 22:00

Kıbrıs görüşmeleri
   yine tarihlere kilitlendi

Kıbrıs'ta Annan Planı'na yönelik referandumun tarihi olan 20 Nisan yaklaştıkça, adanın her iki yakasındaki sancı da giderek şiddetleniyor.

Paylaş
Güney Kıbrıs'ın Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında tüm Kıbrıs adına Avrupa Birliği üyeliğinin resmen kabul edileceği 1 Mayıs ve Annan Planı'na yönelik referandumun tarihi olan 20 Nisan tarihleri yaklaştıkça adanın her iki yakasında, ancak özellikle kuzeydeki sancı da giderek şiddetleniyor. Her iki tarafın görüşmecileri, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ve Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos, Annan Planı'na karşı kesin tavır koyarlarken, görüşme takvimince belirlenen hedeflerin hemen hiçbirinin gerçekleştirilememiş olması, sonunda kararın dörtlü konferanstan da öte, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a kalacağı izlenimini yaratıyor.

Denktaş, plan karşıtlarını destekliyor Denktaş'ın danışmanı Mümtaz Soysal'a atfedilen Denktaş'ın nisan sonundan önce görüşmecilikten çekileceği iddialarının yalanlanmaması da bu izlenimlerin geçerliliğini artırıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bir yandan istemeyerek de olsa kabul ettiği görüşmeleri sürdürürken, diğer yandan da "Annan Planı'na hayır" kampanyalarını destekliyor, hatta el altından bu tür kampanyaların gerçekleştirilmesinde rol üstleniyor. KKTC Göçmenler Derneği'nin geçtiğimiz cumartesi günü Mağusa'da dün ise Lefkoşa'da düzenledikleri "Geleceğine Sahip Çık" mitingnlerinde referandumda "hayır" oyu kullanılacağı açıklanırken, Cumhurbaşkanı Denktaş da Mağusa mitingine telefonla bağlanarak "hayırcı"lara destek verdi. Öte yandan ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi, KKTC tarafından hazırlanan kurucu devlet anayasa taslağının iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açmaya hazırlanırken, Denktaş da "ikilem içinde" olduğunu ileri sürerek taslağı BM yetkililerine vermekten vazgeçti. Denktaş bu tavrına gerekçe olarak "KKTC'yi ortadan kaldıran taslağı verirsem anayasal suç işlerim, Meclis de yasal olarak onaylamaz" mazaretini gösterdi. Rum yönetimi lideri Tasaos Papadopulos'un ise BM Genel Sekreteri'nin yardımcısı Prendergrast'a, "Bugünkü şekliyle anlaşma metnini referandumda desteklememi beklemeyin. Bunu yapamam, elimde değil" dediği kaydedildi. Her iki görüşmeci liderin bu olumsuz tavırları yanında bugüne kadar hiçbir konuda uzlaşmaya varamamış olmaları gerçeği ise adada, "uzlaşmakta uzlaştılar" yorumlarının yapılmasına neden oluyor. 19 Şubat'tan bu yana gerçekleştirilen görüşmelerde hâlâ al-ver sürecinin başlatılamaması nedeniyle, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto dün gerçekleştirileceği açıklanan 15. tur görüşmeleri iptal ederek, akşamüstü her iki liderle ayrı ayrı görüşeceğini belirtti.

Anketler ne diyor? Bu arada görüşmelere Cumhurbaşkanı Denktaş'la birlikte katılan KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat dün KKTC basınında yer alan açıklamalarında "referandumdan hayır çıkarsa yandık" diyerek, bir "evet" kampanyasının sinyallerini verirken, koalisyon ortağı Demokrat Parti'nin ise "hayır" kampanyasından yana tavır koyabileceği kaydediliyor. Öte yandan Kıbrıs'ın her iki yakasından referanduma verilecek yanıtlarla ilgili anket sonuçlarında dramatik bir farklılık ortaya çıkıyor. Güney Kıbrıs'ta üç gazetenin geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdikleri farklı anketlerde %54-63 arasında değişen "hayır" oyları ağır basarken, Kısa adı KADEM olan Toplumsal Araştırmalar Derneği'nin en son üç ay önce KKTC genelinde gerçekleştirdiği ankete göre ise kuzey Kıbrıs halkının yüzde 54.5'i plana evet diyeceğini açıklardı, yüzde 39'unun yanıtı ise hayır oldu. Adanın güneyinde hissedilen, 1 Mayıs'ta kesinleşecek AB üyeliğinin getirdiği rahatlığa karşın kuzeyde kaygılar gittikçe artıyor. Güney Kıbrıs'tan 20 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumda "hayır" yanıtının çıkması durumunda, çözüm ve buna bağlantılı olarak AB üyeliği umutlarının suya düşme tehlikesi, Rumlar "hayır", Türkler "evet" derse KKTC'nin tanınması, ambargoların kalkması gündeme gelebilir" yorumlarını bile, kuzeydeki çözüm yanlıları için rahatlatıcı olmaktan uzaklaştırıyor.

ÖNCEKİ HABER

Tarım desteğinde azalma

SONRAKİ HABER

Diyarbakır AKP'ye yanıt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...