06 Haziran 2001 21:00

ANAP'tan ve bakanlıktan istifa etti

Yaklaşık 1 yıldır ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan arasında süren çatışma Beyaz Enerji Operasyonu ile doruğa çıkmıştı.

Paylaş
ANAP'tan ve bakanlıktan istifa etti
Beyaz Enerji Operasyonu'nda Mesut Yılmaz'la ters düşen ve enerji yolsuzluklarının bir ölçüde de olsa açığa çıkmasına neden olan Sadettin Tantan, hükümetteki revizyonla devlet bakanlığına getirilince partisinden istifa ederek Beyaz Enerji'nin diyetini ödedi. Tantan'ın istifasının ardından ANAP Sapanca ve Fatih ilçe teşkilatları da istifa etti.
Yaklaşık 1 yıldır ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan arasında süren çatışma Beyaz Enerji Operasyonu ile doruğa çıkmıştı. Beyaz Enerji Operasyonu'nda iddialar Yılmaz ve Cumhur Ersümer'e kadar ulaşınca Yılmaz, Tantan'dan jandarmanın İçişleri Bakanlığı'ndan bağımsız olarak açıklama yapamayacağına dair bir genelge yayınlamasını istemişti. Tantan da bunu kabul etmedi. Yılmaz'ın talimatlarını yerine getirmeyen Tantan, parti grup toplantılarına katılmadı, basın aracığıyla Yılmaz'la söz düellosuna girdi. Yılmaz'ın istifa çağrılarına rağmen partisinden ve bakanlıktan istifa etmeyen Tantan, Yılmaz'ın otoritesinin sarsılmasına neden oldu.
Tantan'ın İstanbul İl Kongresi'nde genel başkan gibi karşılanması Yılmaz'ın kongre öncesinde parti içi muhalefeti ezmeye yönelmesine neden oldu. Bu nedenle Yılmaz, tüm yaşananlara rağmen istifa etmeyen ve emirlerini yerine getirmeyen Tantan'ın ipini revizyonla çekti.
Hükümetin ANAP kanadında önceki gün gerçekleştirilen revizyonla İçişleri Bakanlığı'ndan alınarak Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na atanan İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan, partisinden ve devlet bakanlığı görevinden dün istifa etti.
Tantan, İçişleri Bakanlığı'ndaki veda töreninin ardından, istifasını yazılı açıklamayla duyurdu. Açıklamasında, iki yıldır İçişleri Bakanlığı görevini sürdürdüğünü belirterek, bu görevden başka bir bakanlığa atanmasını, "kişisel ilkeleri ve siyaset anlayışıyla bağdaştıramadığını" ifade eden Tantan, kabinedeki yeni görevinden ayrıldığını, ayrıca ANAP'tan da istifa ettiğini belirtti.
Tantan vedası
Tantan, İçişleri Bakanlığı'na gelişi sırasında, Müsteşar Saim Çotur, Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz ve İçişleri Bakanlığı üst düzey görevlileri tarafından karşılandı. Tantan, yarım saat bakanlıkta kaldı. Uğurlamada, Müsteşar Saim Çotur, Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Yusuf Soybaş ve İçişleri Bakanlığı müsteşar yardımcıları, emniyet genel müdür yardımcıları hazır bulundular. İstifasını yazılı bir açıklamayla duyuran Tantan'ın, İstanbul'a gideceği, oradan memleketi Sakarya'ya geçeceği bildirildi.
Yılmaz, rüzgârı arkasına aldı
Tantan'ın istifası, Yılmaz'ın Beyaz Enerji Operasyonu ve Mavi Akım Projesi'nde kendisine uzanan iddialar nedeniyle yaşadığı zor dönemi atlatmasının son aşaması oldu. Yılmaz, daha önce Yüce Divan'dan dönüşü gibi bu süreci de koltuğunu kaybetmeden atlatmış oldu. Yılmaz'ın gelişmeleri lehine çevirmesi, Beyaz Enerji Operasyonu'nun ilk günlerinde Tantan'ı yolsuzluklara karşı savaşan şövalye gibi gösteren medyada en önemli tekelin desteğini sağlaması ile oldu.
Aydın Doğan'ın desteğini aldığı konusunda söylentiler olan Yılmaz'ın medyada tekelleşmeyi getiren RTÜK yasası değişikliği için sarf ettiği çaba gözlerden kaçmadı.
Talat Şalk'ın sürgününün gündemde olması, Beyaz Enerji Operasyonu'nda çete iddiasının sanıklarca mahkemede reddedilmesi Yılmaz'ın pozisyonunu sağlamlaştırdı.
Fatih ve Sapanca ilçe yöneticileri istifa etti
Tantan'ın istifasının ardından, Tantan'ın daha önce belediye başkanlığı yaptığı Fatih'teki ANAP ilçe teşkilatı yöneticileri, dün düzenledikleri basın toplantısının ardından topluca istifa etti.
Basın açıklamasında konuşan ANAP Fatih İlçe Başkanı Soysal Atılgan, "ANAP yönetimi bu kararı alırken, taktik üstünlük sağlamaya çalışmış, ancak büyük bir stratejik hata yapmıştır" derken, alınan karara ortak olmak istemedikleri için istifa ettiklerini söyledi.
Ardından memleketi Sapanca'da Tantan'ın İçişleri Bakanlığı görevinden Devlet Bakanlığı'na atanmasını protesto eden ANAP İlçe yöneticileriyle çok sayıda Sapancalı, parti merkezi önünde toplandılar. Tantan'ı ilçeye gelişinde karşılamak üzere bekleyişlerini sürdüren topluluk, Tantan'ın istifasının ardından binaya çıkarak tabelayı indirdi.
Bina önüne atılan tabela üzerine çıkarak kıran kalabalık, "Türkiye bakanıyla gurur duyuyor" ve "Böyle bakan bir daha gelmez" şeklinde slogan attı. Tabelanın indirilmesi sonrasında açıklama yapan ANAP İlçe Başkanı Yaşar Serdaroğlu, Yönetim Kurulu'nun, Kurtköy ve Kırkpınar belde örgütleri ile ilçedeki tüm üyelerin partiden istifa ettiğini açıkladı. Serdaroğlu, Tantan'ın bugün (dün) ilçeye geleceğini ve kendisine TEM otoyolunun Sapanca turnikelerinde karşılama töreni düzenleneceğini de sözlerine ekledi.
Bu arada, Tantan'ı uğurlamaya gelen İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, kendisine sorulan sorular üzerine, devlet görevinin, devamlılık esasına dayandığını bildirdi. "Siz de istifa edecek misiniz?" sorusuna Abanoz, "Sonra görüşürüz" yanıtını verdi.
TBMM'de sandalye dağılımı
Tantan'ın ANAP'tan istifasına ilişkin dilekçesi TBMM Başkanlığı'na ulaştı. Tantan'ın istifasıyla ANAP'ın milletvekili sayısı 88'e düşerken, bağımsız üye sayısı ise 11'e yükseldi.
TBMM'deki son sandalye dağılımı şöyle: DSP 132, MHP 126, FP 102, ANAP 88, DYP 83, Bağımsız 11, Boş 8, Toplam 550."
ÖNCEKİ HABER

Seramiğe hayat vermek

SONRAKİ HABER

Grev kırıcılarına barikat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...