06 Mayıs 2015 10:24

Öğrenciler, Zilan Katliamı’nın izini sürüyor

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
Van

WAN Özgür Genç Sağlık Meclisi, Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK) ve SES Öğrenci Komisyonu üyesi öğrenciler, Zilan Katliamı’nın kuşaklar üzerinde yarattığı etkileri tespit etmek ve raporlaştırmak için katliamın yaşandığı 7 köyde incelemelerde bulundu. Öğrenciler yaptıkları araştırmanın sonuç bildirgesini 9 Mayıs’ta Erciş’te düzenleyecekleri bir panelle kamuoyuna duyuracak.

Panele, 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Yazar Sedat Ulugana, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özgür Sevgi Göral ve Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban ile Dersim, Lice ve Roboskî Katliamlarında yaşamlarını yitirenlerin yakınları da katılacak.

Araştırmaya ilişkin gazetemize konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi ve Wan Özgür Genç Sağlık Meclisi Üyesi Zehra Koştu, “Zilan Katliamı ile yüzleşme zamanı geldi” dedi. 

KATLİAMIN ETKİLERİ DEVAM EDİYOR

Yaklaşık 80 öğrenci ile birlikte katliamın yapıldığı köylere gittiklerini belirten Zehra Koştu, “7 köye gidip, ev ev dolaştık. 3 kuşak üzerinde bir araştırma yaptık. Katliamın insanlar üzerindeki etkilerini görmeye çalıştık. Katliam hâlâ hatırlanıyor mu, hatırlanıyorsa nasıl hatırlanıyor, ona baktık. Özellikle toplumsal sağlık ve psikoloji açısından bunu araştırdık. Zilan Katliamı ile ilgili daha önce böyle bir çalışma olmamış. Amacımız Zilan’ın sesini duyurmak” dedi.

Katliamın tanıkları ile görüştüklerini ifade eden Koştu, “Katliama tanık olan insanlarda etkiler devam ediyor. Anlatırken o anı yaşar gibi anlatıyorlar. ‘Eskiden asker görsek korkardık, evimizden çıkamazdık’ diyenler oldu. Tanıklardan katliamın nasıl yaşandığını, neler yaşandığını dinledik. Katliam tanığı olmayan evlerde ise en az bir tane mağdur yakını vardı. Onlar da anne babalarından mutlaka dinlemişlerdi. Bu iki kuşak üzerinde katliamın izleri çok net görülebiliyordu. Çoğunun ‘Böyle bir zulüm hiçbir yerde görülmedi. Kadın, çocuk, yaşlı demeden herkesi öldürdüler’ dedi. Bir daha böyle bir acının yaşanmaması için dua ettiklerini söylediler. Gençler ise katliamı bildiklerini ama nasıl olduğunu, niçin yapıldığını bilmediklerini söylüyorlardı” şeklinde konuştu.

Düzenleyecekleri panel hakkında da bilgi veren Koştu, “Yaptığımız çalışmanın sonucunda bir sonuç bildirgesi hazırlayacağız. Bu sonuç bildirgesini de Erciş’te 9 Mayıs’taki Zilan Katliamı Paneli’nde açıklayacağız. 10 Mayıs’ta da katliamda öldürülenler anısına yapılan Zilan Cansuyu açılışını yapıp, oradan da tüm köylülerle beraber ağaçlandırma yapmaya gideceğiz. Umudumuz Zilan’da ölen insanlığın, Geliye Zilan’ın kuvvetli sesiyle yeniden yaşamına kavuşması ve olanlarla yüzleşmesidir” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Gül Davutoğlu krizine Arınç da katıldı

SONRAKİ HABER

Barzani, Obama ile görüştü: Barzani bağımsızlık, Obama federasyon dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...