08 Temmuz 2011 09:40

Kırışmak

Kırışmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Harçlık kırışılır, rüşvet kırışılır; tamam bunları anlarız ama bakanlık da kırışılır mı birader? Bu nasıl iştir?
Çok değil, seçimlerden birkaç gün önce, Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı kurulmuştu. Bakanlık sayısını azaltma gerekçesiyle iki bakanlık ( Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık Bakanlığı ) birleştirilmişti. Aradan bir ay geçmedi, yeni bakanlar kurulu açıklandı; bu bakanlık ikiye bölündü. Durduk yerde türeyen iki bakanlıktan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanlığına ise Veysel Eroğlu atandı. Yani bir bakanlığı kırıştılar.  
Veysel Eroğlu’nu bu köşeden ve gazetemizden iyi tanıyorsunuz. Kendisi, gelmiş geçmiş en başarısız bakanlardan birisidir. Suya olan aşırı ilgisi nedeniyle su işleri ona yine bağlandı. Veysel Eroğlu, suyumuzu ticarileştirenlerin önünü açıyor. Bu ve daha bir sürü nedenle onunla mahkemeliğim zaten, mahkemeye ömrümüz yetmezse ahrette hesaplaşacağız.  
Erdoğan Bayraktar’a gelince, onu en çok kentsel dönüşüm mağdurları ile Galatasaray taraftarları sever. Kendisi bir bürokratken, hiç üzerine vazife olmadığı halde Galatasaray stadının açılışında eski kulüp başkanına dil uzatıp küçümsedi ve taraftardan büyük tepki gördü. Bu tepkiden, beraberindeki Başbakan da nasibini aldı ve hep birlikte açılış törenini terk etmek zorunda kaldılar. Atanmışların seçilmişlere dil uzatması pek hoş karşılanmaz,  şimdi seçilmiş birisi olarak kendisi bunu daha iyi anlar.  
Çevre ile ilgili Yeni Bakan Erdoğan Bayraktar’ın başkanlığını yaptığı TOKİ, dar gelirlileri konut sahibi yapmak amacı ile kurulmuştu. Yoksula hizmet etmesi gereken TOKİ, kent merkezlerindeki yoksulları kovalayıp zengine yer açtı. Sulukule örneği, önümüzde kapı gibi duruyor. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, TOKİ uygulamalarını kapsamlı bir rapor haline getirmişti. Rakamsal verilere dayalı bu rapora göre, TOKİ yatırımlarının yarıdan fazlası, üst gelir grubuna yönelik konutlardan oluşuyor. Düşük gelir grubu için yapılan konutlar ise tel tel dökülüyor. Kentlerin dışında yapılan bu konutlara taşınmaya zorlanan yoksullar ayrıca borçlandırılıyor ve borcunu ödeyemeyenler icralık oluyor.
TOKİ, kentlerimizdeki yaşam alanlarını rant alanına çevirerek kent dokusunu ve kültürünü yok etti. Kuruluş amacı dışında yatırımlara dalan TOKİ, uluslararası sigorta şirketleri ile ortaklığa bile girdi. Kaçınılmaz sonuç olarak da, TOKİ kendi zenginini yarattı. Yıllar önce ismi dahi bilinmeyen firmalar, TOKİ yatırımlarının tümünü aralarında kırıştılar.
Kentlere ve kent yoksullara yapılan bu zulüm, şimdi bakanlık koltuğu ile ödüllendirildi.  Bir ay önce kurulmuş olan bir bakanlık resmen kırışıldı, kim bilir daha neler göreceğiz.  
Paylaşmakla kırışmak farklıdır. Bizler, paylaşmayı amaçlayan, ama bir türlü beceremeyen insanlarız. Unutmamamız gereken bir gerçek var. Bu AKP’liler kırışmayı çok iyi beceriyorlar, bunlar kırışarak yürüyorlar.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...