20 Mayıs 2013 09:44

Züğürdün çenesi

Züğürdün çenesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yine bir ihale yapıldı ve gazetelerin ekonomi yazarları incilerini dökmeye başladılar. Galataport denilen projenin ihalesi sonuçlanır sonuçlanmaz ekonomik analizlere giriştiler, sanki üstlerine vazife imiş gibi bu işin kendisini kurtarıp kurtarmayacağını yazıp çizdiler. Bir kısmı ise, yıllar önce yapılan ve yargı kararı ile iptal edilen Galataport ihalesinin bedeliyle, şimdikinin karşılaştırmasını yaptı; kimisi gidene hayıflandı, kimisi de geleni yeterli buldu.
Zenginin malı, züğürdün çenesini yorarken arada başka şeyler kaçıyor, işin sadece rakamsal boyutu öne çıkartılıyor. Keşke öyle olsaydı, keşke devlete atılan kazıkla kalsaydı..
Galataport projesi, bir bölgeyi kent kimliğinden soyutlayacak bir projedir. Bölgenin kültürel kimliği ve tarihsel dokusu yok edilecek ama; bunu kimse dile getirmiyor. Bir bölgeyi kentin bağrından koparıp alıyorsunuz, denizi doldurup  sahil şeridini halka kapatıyorsunuz, bunu da kimse söylemiyor.. Orada kurulacak olan  ticari alanlar ve  oteller, bölge trafiğini kilitleyecek, mevcut küçük esnaf bitecek; bunlar da yazılmıyor. Başbakanın önünde saygısından yarım metre eğilen patron bunlardan bahsetmiyor..
İktidar, karada yer bulamayınca, patronlara denizlerden yer açmaya çalışıyor. Galataport’un ardından Haydarpaşa, onun ardından Mersin Taşucu, onun ardından İzmir Pasaport limanı, hepsi pazarlanmak üzere sırasını bekliyor.
Ben şimdi bu işe başka bir pencereden bakayım ama sakın bana evhamlı ihtiyar falan demeyin olur mu?..
Patronların, liman özelleştirmelerine ve yat limanı işletmeciliğine neden bu kadar hevesli olduklarını hep merak etmişimdir. Buralarda gümrüksüz alanlar bulunur, o alanlarda neler döner; bunları hep düşünürüm.. Servetlerinin kaynağı belirsiz olan Rus oligarkların neden ülkemizde yat limanı işletmeciliğine soyunduklarını sorgularım.. Ama bir gerçek var ki, sermayedarlar gümrüksüz alanlara, serbest bölgelere bayılırlar. Patron takımı gümrüğü sevmez, serbestliği sever..
Yıllar önce  yapılan ilk Galataport ihalesinde olduğu gibi, bu son ihaleye de meslek odalarımızın yasal müdahalede bulunacaklarını umuyorum. İhaleyi yapınca iş bitmiyor ki, şenlik yeni başlıyor.. Mimarlar, şehir plancıları ve mühendisler sanırım bu şenliğe hazırlanıyor..
Bu soyguna ve talana karşı kafamızı yoralım, çenemizi de yoralım. Bizim çenemiz sermaye basınında köşe kapmış ekonomi yazarlarının çenesine benzemiyor ama olsun; çene çenedir...

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...