04 Şubat 2013 10:36

Şahin demokratlar

Şahin demokratlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Türkler ve Kürtler üzerine söylediği ibretlik sözler, başka bir CHP milletvekilinin istifa etmesiyle birlikte gündeme yerleşti; bir süre daha bu konu tazeliğini koruyacak gibi görünüyor.
Aslında CHP içindeki bu ırkçı tutum hep vardı ve taze idi. Hatırlayınız, geçen dönem CHP milletvekili olan Canan Arıtman vardı. Tabanca meraklısı olan bu derin şahsiyetin, Kürtler ve Ermeniler üzerine ettiği sevgi dolu lafları unutmuyoruz. Yine bir kadın milletvekilinin, Eski Rektör Nur Serter’in milliyet tutkusunu da biliyoruz. Son dönemlerde CHP’nin şahinleri nedense hep kadınlardan çıkıyor, o da ayrı bir mevzudur ama şimdi o konuya girmeyeyim..
İsterseniz biraz daha eskilere gideyim; ‘70’li yıllarda CHP Genel Başkanı olan Bülent Ecevit’in miting meydanlarında, “Halklara özgürlük”  talebine karşı, “Halklar yoktur, halk vardır” diye kükremesini iyi hatırlıyoruz. Özetle, bu memleketin aslan sosyal demokratlarının ırkçı damarı hiç tıkanmadı, hep açık kaldı..
Birgül Ayman Güler sosyalist cenahtan geldiğini söylemiş, doğru mudur bilmiyorum ama; insanlar her zaman ileriye gitmezler ki, savrulurlar, yoldan çıkarlar, ne bileyim başka haller olur.. 2007 yılında düzenlenen meşhur Cumhuriyet mitinglerinde işkenceci subayların arkasında yürüyen, Tandoğan meydanındaki kürsüden “Mumdan gemiler, kumdan kaleler” edebiyatıyla bu ülkenin yurtseverlerine aklınca giydiren bu şahıs, hangi cenahtan geldiğini söylerse söylesin, savrulmanın ve çürümenin artık son aşamasındadır.
Benzer savrulmaları, sosyalist kökenden geldiğini iyi bildiğim kişilerde de gözlemliyorum. Arka planlarında geçmişlerinden arta kalan sosyalist teoriyi saklamaya çalışan bu güruh, zaman içinde savruluyor ve saflaşıyor. Safını tuttukları kesimin, geçmişlerinde yoğun çelişkide oldukları kesim olduğunu da iyi biliyorum. Daha açık yazayım, bu güruhun CHP’ye kapak atamayanı gidip İşçi Partisine fit oluyor, ama sonuçta bir şekilde yoldan çıkıyor ve artık dikiş tutmuyor.
Temelinde halk olmayan, adında halk sözcüğü geçse de, var olan halkları dışlayan bir parti önümüzde duruyor. Temelinde işçi sınıfı hareketi olmayan, adında işçi sözcüğü geçse de altın madencisi şirketlerin ve de işkencecilerin yandaşı olan başka bir parti de duruyor önümüzde..
CHP’nin şahinleri öttükçe, her kesimde tüneyen ulusalcılar da ötmeye başlıyor, koro devam ediyor. Koroya katılan solcu eskileri var, liberaller var, koronun sesi gittikçe artıyor.
Gözümüzün önünde Kürtlere linç girişimleri yapılıyor, Ermeniler saldırıya uğruyor, Alevilerin çektikleri ortada; ama koro susmuyor. Koro şefi değişiyor, bazen subaylar, bazen CHP’liler, devriye değişip kendi şarkılarını söylemeye devam ediyorlar.
Birgül Ayman Güler’in ırkçı söylemine, Deniz Baykal da sahip çıktı. Onun sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylüyor Baykal.
Oldu; en akıllı sensin, hepimiz anlama özürlüyüz, bir tek sen doğru anladın aslan sosyal demokrat.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...